Η Princess Chelsea είναι το πιο μοναχικό κορίτσι της pop

Η αιθέρια pop της Princess Chelsea είναι ό,τι πιο σύγχρονο θα ακούσεις αυτήν την εβδομάδα στην πόλη.

Η Princess Chelsea είναι το πιο μοναχικό κορίτσι της pop

Oταν ακούς τη μουσική της Princess Chelsea είναι σαν να μασάς τσιχλόφουσκα, η οποία σκάει ξαφνικά στο πρόσωπό σου και συνειδητοποιείς ότι η ονειρική της pop ­κάθε άλλο παρά επιφανειακή και αθώα είναι. Συνδυάζει την pop που γνωρίσαμε από τα γυναικεία συγκροτήματα των ’60s με έναν υπερκοσμικό ηλεκτρονικό ήχο και αυτο­σαρκάζεται στα d-i-y βιντεοκλίπ της, επιδιώκοντας με τις δημιουργίες της ένα πράγμα: να μας παρασύρει σε μια ευφορία έως τη στιγμή που θα μας δώσει ένα μουσικό «χαστούκι» και θα μας οδηγήσει σε μια σκοτεινή αναζήτηση της πραγματικότητας. Τραγουδάει λ.χ. «I love my boyfriend», κι ενώ προετοιμάζεσαι για ερωτοτράγουδο, σε φέρνει στην ολοδική της πραγματικότητα· αγαπάει το αγόρι της γιατί είναι... καλός άνθρωπος, αλλά νιώθει ενοχές γιατί δεν είναι εκείνος που σκέφτεται συνέχεια και νιώθει «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά.

Όταν η Chelsea γνώρισε τον Jonathan

Η τραγουδίστρια, συνθέτις και παραγωγός από το Όκλαντ εμφανίστηκε στην παγκόσμια σκηνή το 2012, όταν ο «Guardian» ανέδειξε τον πρώτο δίσκο της «Lil’ Golden Book» (τίτλος-tribute στη δισκογραφική της Lil’ Chief Records και στη σειρά παιδικών βιβλίων Little Golden Books) ως νέο δίσκο της ημέρας. ­Από τότε η μουσική της παραμένει μοναχική, από την παραγωγή μέχρι την ακρόαση: γράφει, ηχογραφεί και μιξάρει η ίδια τα τραγούδια της στο στούντιο-διαμέρισμα που ονομάζει «Το γκέτο».

Εξαίρεση αποτελεί η συνεργασία της με τον παραγωγό, συνθέτη και μουσικό Jonathan Bree. Η δημιουργική συνύπαρξή τους ξεκίνησε με τη συμμετοχή της στη νεοζηλανδική μπάντα του The Brunettes και συνεχίστηκε με τον καλύτερο τρόπο. ­Μαζί του παρουσίασε το 2012 το «Cigarette duet», το οποίο τους έφερε 42 εκατ. views στο YouTube και μια θέση στην κορυφή της σύγχρονης dream pop. Τραγουδούσαν σε μια φουσκωτή πισίνα ενσαρκώνοντας ένα όχι και τόσο καθημερινό ζευγάρι, που με μπλαζέ ύφος τσακώνεται σχετικά με το αν η σύζυγος θα κόψει το κάπνισμα – και κάπως έτσι μάθαμε ότι το 2010 πάνω από 420 ζευγάρια στη Νέα Ζηλανδία χώρισαν εξαιτίας του ότι ένας από τους δύο κάπνιζε!

Τα άλμπουμ της που ακολούθησαν φέρουν τη σφραγίδα του, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ακόμη λίγη Chelsea και στο νέο δίσκο του Bree με τίτλο­ «Sleepwalking». Όντας πολύ πιο σκοτεινός μουσικά και φωνητικά, καταφέρνει να δημιουργήσει μαζί της μια ισορροπία η οποία εκπέμπει ένα δημιουργικό «ημίφως».

New music for loners

Princess Chelsea
Ο νέος δίσκος της Princess Chelsea είναι εσωτερικός, ειλικρινής και αρκετά γκρουβάτος, ξεδιπλώνοντας σταδιακά τα πολλά επίπεδα της ψυχοσύνθεσής της. Φαίνεται και ακούγεται γλυκιά, οι στίχοι της όμως κρύβουν μια μοναχικότητα που ανακαλύπτεις μόνο αν τους παρατηρήσεις. Είτε τραγουδάει για ερωτικές περιπέτειες μέσα από τα social media («It’s nothing») είτε για τους οικοδόμους που χτίζουν τις πόλεις όχι με rock ’n’ roll αλλά με αίμα και ιδρώτα («Respect the labourers»), η μουσική της παραμένει διαστημική και οι στίχοι της βυθίζονται σιγά σιγά σε μια εσωτερική θλίψη. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να σε γελάσει ο τίτλος «The loneliest girl»;

Από αυτόν το δίσκο θα ακούσουμε σίγουρα μια εκτενή επιλογή κομματιών στο live στο «Fuzz», την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ενώ δεν θα λείψουν και τα hits από τους προηγούμενους δίσκους της («The great cybernetic depression», «Lil’ Golden Book»). Και καθώς βλέπουμε ότι και ο Jonathan Bree θα βρίσκεται στην Ελλάδα την Κυριακή 7 Οκτωβρίου για μια εμφάνιση στο «Tiki Athens», αναρωτιόμαστε: μήπως θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το «Cigarette duet» ζωντανά, με τις δεύτερες φωνές που του αξίζουν;

Ο γάτος της Chelsea

..σε βίντεο

Ο Winston εμφανίζεται σε πέντε βιντεοκλίπ της, με κυριότερο το «Yulia», στο οποίο βλέπουμε την Chelsea να τον κρατάει αγκαλιά και να τραγουδάει μπροστά από ένα κίτρινο φόντο.

...σε τραγούδι

Στον πρώτο δίσκο της υπάρχει το «Winston crying on the bathroom floor», ένα instrumental κομμάτι με στίχους... samples από ηχογραφημένα νιαουρίσματά του.

...σε μπλουζάκι

Αν υπάρχει ένα μπλουζάκι που αξίζει να παραγγείλεις, αυτό είναι το μαύρο T-shirt με το κεφάλι του γάτου μέσα σε μια πεντάλφα και την ατάκα «Princess Chelsea» σε metal style γραμματοσειρά.

Η Princess Chelsea είναι το πιο μοναχικό κορίτσι της pop - εικόνα 2

Ακούστε τα αγαπημένα μας:

Περισσότερες πληροφορίες

Princess Chelsea

  • Rock-pop-folk

Μία από τις πιο ευφάνταστες παρουσίες της indie/pop σκηνής της εποχής μας έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".