Οι 10 τοπ συναυλίες αυτής της εβδομάδας

Με την ελπίδα πως ο καιρός θα καλυτερέψει γιατί το Ηρώδειο παίζει ακόμα, σημειώνουμε τις καλύτερες συναυλίες των ημερών.

Οι 10 τοπ συναυλίες αυτής της εβδομάδας

«Δημήτρης Μητροπάνος: Μια γενιά μετά»

Πώς μπορείς να κάνεις αφιέρωμα σε έναν τραγουδιστή που έχει κάνει τομή στο τραγούδι, που δεν έχει δημιουργήσει «σχολή» –όπως ο Καζαντζίδης ή ο Μπιθικώτσης– και δεν έχει εμφανείς διαδόχους. Και που δεν είναι συγκρίσιμος με κανέναν! Αυτές είναι οι αρχικές σκέψεις. Μετά, σκέφτεσαι πως έχει ενδιαφέρον να δεις πώς έχει περάσει ο Μητροπάνος στην επόμενη γενιά – ως ερμηνεία, ως ηθική, ως στάση ζωής. Κι όχι τόσο στους «προφανείς» και στους συνεργάτες του όσο στους πιο καινούργιους: στον Κωστή Μαραβέγια, στην Ελεωνόρα Ζουγανέλη, στον Πάνο Μουζουράκη ή στον Φοίβο Δεληβοριά (που δεν είναι καθόλου καινούργιος!). Έχει ενδιαφέρον – χωρίς να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. (Σημειωτέον ότι η συναυλία που θα γίνει στο Ηρώδειο στις 2/10 είναι sold out εδώ και πολύ καιρό, πάνω από δυο μήνες - κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί!).

«Η Ήπειρος ταξιδεύει»

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση που διοργανώνει η Πανηπειρωτική συνομοσπονδία Ελλάδος σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου. Ένα ταξίδι στο μύθο, στην πραγματικότητα και στην ιστορία της Ηπείρου, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας, που μας αποκαλύπτει τις διαστάσεις του αρχαίου, του βυζαντινού, του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού της. Συμμετέχουν οι μουσικοί Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Ναπολέων Δάμος, Σταύρος Καψάλης, Γιώργος Κωτσίνης, Ηλίας Πλαστήρας, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Τζίμας, Μάκης Κιάμος, Παγώνα Αθανασίου, Δημήτρης Υφαντής, κ.α, τα πολυφωνικά σχήματα “Κυράδες της Άνω Δερόπολης”, “Χαονία” και εργαστήρι πολυφωνικού Π.Σ.Ε., με μία πανδαισία Ηπειρώτικων χορευτικών ομίλων κ.ο.κ. Με σπουδαίους ηθοποιούς και με οδηγό την λογοτεχνική δημιουργία των σπουδαίων συγγραφέων της Ηπείρου θα αναδειχθεί η υπέρλαμπρη Ηπειρώτικη δημιουργία. (Ηρώδειο, 3/10)

The Boy

Ο ίδιος το περιγράφει ως εξής: Σε μια δυστοπική Αθήνα στο κοντινό μέλλον, ένα απο τα αναγεννημένα Αγόρια βολτάρει στα ερείπια των κινηματογραφικών αιθουσών ψάχνοντας για επίχρυσα κολλάρα ανθρώπων. Τα σπρώχνει στη νέον αγορά του Κολωνακιού για μια δόση κόκκινου 22Φ. Τα βραδιά ξαπλώνει στις ράγες του μετρό για να προφυλλάσεται απο τους Ευθύνες που έρχονται στον ύπνο σου και σου πειράζουν τη μύτη με φτερό κότας. Μια μέρα γνωρίζει την Στάχτη, ένα κoρίτσι πτώμα που δεν πρόλαβε την Αναγέννηση. Την φορτώνει στο BMX του και ξεκινάει για να βγει έξω απο τα σύνορα της πόλης, εκεί που υπάρχουν ακόμα επίσημα νεκροταφεία για να πάρει απο τα κεντρικά το χαρτί ΙΦ228 κάθετος 31 που χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της Αναγέννησης. Στον δρόμο για την Άκρη φαντασιώνεται τον ήχο της φωνής της Στάχτης να μιμείται τον ήχο των πουλιών. (Six D.O.G.S., 4/10 με συνέχεια στις 11/10)

Whores.

Οι Whores. από την Atlanta της Georgia είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση σχήματος που ήρθε να ταράξει τα νερά του επονομαζόμενου noise rock. Σχηματίστηκαν το 2010 από τον τραγουδιστή/κιθαρίστα Christian Lembach, ο οποίος βρήκε στα πρόσωπα των Jack Schultz (μπάσο) και Travis Owen (τύμπανα) τους ιδανικούς συνεργάτες για να ξεκινήσει την πορεία του συγκροτήματος. H ρήση ''το λιγότερο είναι περισσότερο'' βρίσκει τον πλήρη ορισμό της στο τρίο από την Atlanta, το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 4 Οκτωβρίου στο Κύτταρο.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Μία ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στα παιδιά της «Ελπίδας», θα δώσει η σπουδαια ερμηνεύτρια στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, στις 5 Οκτωβρίου και ώρα 20.30. Στη συναυλία με τίτλο «Ταξιδεύοντας με την Ελπίδα», η αγαπημένη μας Άλκηστις θα μας ταξιδέψει, με την φωνή και τις μουσικές της, σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού εκτός από τον προσωπικό της μουσικό θησαυρό θα μας χαρίσει και κάποια απο τα τραγουδια που έχει ερμηνεύσει «τιμής ένεκεν» στην γλώσσα των χωρών που την έχουν φιλοξενήσει ανά τον κόσμο. Θα την ακούσουμε να ερμηνεύει και Κινέζικα, Ισπανικά, Σουαχίλι , Αρμένικα, Αγγλικά και Γαλλικά!

Dwarfs of East Agouza

Οι Dwarfs Of East Agouza, το σχήμα του Αμερικανού Alan Bishop, του Καναδού Sam Shalabi και του Αιγύπτιου Maurice Louca, σχηματίστηκαν το 2012 με αφορμή της γνωριμίας τους το γεγονός ότι και οι τρεις ζούσαν (και εξακολουθούν να ζουν) στην ίδια πολυκατοικία της συνοικίας Αγκούζα στο Κάιρο. Γρήγορα εξελίχθηκαν σε ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό όχημα ανοιχτό στον αυτοσχεδιασμό και στο απρόβλεπτο. Ο ήχος τους είναι ένας συνδυασμός βορειοαφρικάνικων κρουστών, θορυβώδους φρι τζαζ κιθάρας και συμπαγούς μπάσου, διανθισμένος από αραβόφωνα πλήκτρα και ατονικά ξεσπάσματα σαξοφώνου. Οι Dwarfs Of East Agouza επιστρέφουν στην Αθήνα για να ξανασυναντήσουν το ελληνικό κοινό στο Underflow στις 5/10.

Ida Nielsen

Δυναμικά ξεκινάει η σεζόν στο Half Note Jazz Club (5-8/10) με το εκρηκτικό φανκ που παίζει αυτή η σπουδαία μπασίστρια (και τραγουδίστρια), στενή συνεργάτις του Prince στην τελευταία του φάση, από το 2008 ως το 2016. Η Ida και το γκρουπ της, οι Funkbots, είναι σίγουρο πως θα ξεσηκώσουν το κλαμπ για τέσσερα βράδια με το αυθεντικό, γερό φανκ τους.

Nashville Pussy

Γεννήθηκαν στα ηλεκτρικά καταγώγια της Ατλάντα της Γεωργίας στα μέσα της δεκαετίας του ’90 κι έκτοτε παίζουν με όλα ανεξαιρέτως τα φετίχ της ηλεκτρικής ζούγκλας: psychobilly και δηλητηριώδες cowpunk μαζί με μέταλο του Νότου - όλα υπό το παραμορφωτικό πρίσμα ενός ιδιόμορφου σεβασμού στις παραδοσιακές αξίες του κλασικού hard rock. Αρχηγοί του γκρουπ είναι το αρχετυπικό rock ‘n’ roll ζεύγος των Blaine Cartwright και Ruyter Suys, ένας φοβερός και τρομερός συνδυασμός που έχει κατορθώσει να ανεβάσει το συγκρότημα στους επτά ουρανούς του underground κερδίζοντας έναν απόλυτο καλτ χαρακτήρα και χιλιάδες πιστών φανς σε όλο τον πλανήτη. (An Club, 5/10)

Princess Chelsea

Η Chelsea Nikkel δείχνει μια αθώα ύπαρξη που φτιάχνει αγγελική, κοριτσίστικη μουσική – μέχρι να συμβεί κάτι μοιραίο! Παίζει κυρίως με τα συνθεσάιζερ, χρησιμοποιεί μπαρόκ στοιχεία και φτιάχνει μουσικά παραμύθια. Έτσι ξεκίνησε, τουλάχιστον, η Princess Chelsea: με το «Lil’ Golden Book» του 2011 και το «The Cigarette Duet» που την έκανε διάσημη στο διαδίκτυο. Πάνω σ’ αυτή τη φόρμα συνέχισε με το «The Great Cybernetic Depression» το 2015, φθάνοντας στο εντελώς φρέσκο της, «The Loneliest Girl» - με ένα άλμπουμ με διασκευές στο ενδιάμεσο. Ήδη η Princess Chelsea έχει ανοίξει τα πανιά της για μεγάλη καριέρα στην σύγχρονη ποπ και αυτό θα το διαπιστώσουμε ζωντανά στο «Fuzz» (5/10).

God Is an Astronaut

Είναι από τα καλύτερα instrumental γκρουπ που συναντά κανείς σήμερα στον χώρο του ροκ (και του post-rock). Το ιρλανδικό γκρουπ των αδελφών Niels και Torsten Kinsella έχει πάντα ενδιαφέρον γιατί κάθε φορά επικεντρώνεται στις παρούσες (του) συνθήκες και μέσα από αυτές επεξεργάζεται ιδέες και ήχους, φτιάχνοντας μια ηχητική ιστορία που αφορά την παρούσα στιγμή. Όπως τώρα με τον πρόσφατο δίσκο του «Epitaph». Οι God Is an Astronaut κάνουν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στα 16 χρόνια της ύπαρξής τους και συνταξιδιώτες τους σ’ αυτό είμαστε κι εμείς. Θα τους συναντήσουμε ξανά, στο επικό τους ταξίδι, στο «Fuzz» (6/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Ήπειρο

  • Παραδοσιακή

Μεγάλη μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Συμμετέχουν μουσικοί, ηθοποιοί και πολυφωνικά σχήματα. Σκηνοθετεί ο Αντώνης Τσάβαλος

Dwarfs Of East Agouza

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ένα πολυσυλλεκτικό τρίο ανοιχτό στον αυτοσχεδιασμό, με βορειοαφρικάνικα κρουστά, noisy free jazz κιθάρα και συμπαγές μπάσο

Whores.

  • Rock-pop-folk

Μια μπάντα από την Ατλάντα που έρχεται να ταράξει τα νερά του επονομαζόμενου noise rock.

The Boy

  • Rock-pop-folk

Μια music fiction σε δύο συνέχειες που αφορά το κοντινό και το απώτερο μέλλον. Ένα τρόπον τινά αναγεννησιακό και ατμοσφαιρικό ηχητικό μυθιστόρημα. Ο ανήσυχος Αθηναίος καλλιτέχνης δεν σταματά να ψάχνει τρόπους έκφρασης, γεμίζοντας επί είκοσι χρόνια αίθουσες και μοιράζοντας συγκινήσεις.

Ida Nielsen & The Funkbots

  • Soul-Funk-R&B

Η εκρηκτική μπασίστρια, συνθέτις και τραγουδίστρια, στενή συνεργάτις του Prince στην τελευταία του φάση, έρχεται με αυθεντικό ηλεκτρικό φανκ

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

  • Ελληνική

Η σπουδαία τραγουδίστρια, «Ταξιδεύοντας με την Ελπίδα», θα μας χαρίσει διαμάντια από τον προσωπικό της θησαυρό αλλά και πολλά ξενόγλωσσα τραγούδια

Nashville Pussy

  • Rock-pop-folk

Αρχετυπικό rock ’n’ roll από το ζεύγος Blaine Cartwright - Ruyter Suys και την psychobilly, cowpunk και Southern metal παρέα τους

God Is An Astronaut

  • Rock-pop-folk

Οι Ιρλανδοί post rockers, που βλέπουν σε κάθε επίσκεψή τους το κοινό να αυξάνεται, έρχονται ξανά στο πλαίσιο της περιοδείας για το νέο τους δίσκο «Epitaph»

Δημήτρης Μητροπάνος: Μια γενιά μετά

  • Ελληνική

Ένα αφιέρωμα με τους Φοίβο Δεληβοριά, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Μακεδόνα, Κωστή Μαραβέγια, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Πάνο Μουζουράκη, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα, Μίλτο Πασχαλίδη, Κάτια Πάσχου, Κώστα Τριανταφυλλίδη. Συμμετέχει τιμητικά η Χάρις Αλεξίου και κάνουν ειδική εμφάνιση οι Στέφανος Κορκολής, Λάκης Παπαδόπουλος και Φωτεινή Βελεσιώτου

Princess Chelsea

  • Rock-pop-folk

Μία από τις πιο ευφάνταστες παρουσίες της indie/pop σκηνής της εποχής μας έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.