Ο διάσημος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκυ στο Ηρώδειο υπέρ των παραπληγικών

Ο διάσημος Ρώσος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκυ θα εμφανισθεί τελικά στο Ηρώδειο μαζί με τη Ρωσική Κρατική Ορχήστρα Δωματίου και ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης εξηγεί το πολλαπλό ενδιαφέρον αυτής της αμιγώς ρωσικής σύμπραξης.

Ο διάσημος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκυ στο Ηρώδειο υπέρ των παραπληγικών

Ο διάσημος Ρώσος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκυ θα εμφανισθεί τελικά στο Ηρώδειο, στις 8 Οκτωβρίου, μαζί με τη Ρωσική Κρατική Ορχήστρα Δωματίου σ’ένα πρόγραμμα με έργα Σοπέν και Τσαϊκόφσκυ. Ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης εξηγεί το πολλαπλό ενδιαφέρον αυτής της αμιγώς ρωσικής σύμπραξης.

Η μη διεξαγωγή για τεχνικούς λόγους της προγραμματισμένης για τις αρχές Σεπτεμβρίου συναυλίας του Μπόρις Μπερεζόφσκυ με την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας δεν σήμανε ευτυχώς και ματαίωση της εμφάνισης του σπουδαίου πιανίστα. Η ρωσο-πολωνική σύμπραξη αντικαθίσταται στις 8 Οκτωβρίου από μία αμιγώς ρωσική, αφού με τον σολίστ συμπράττει η Ρωσική Κρατική Ορχήστρα Δωματίου (άλλοτε Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας).

Η συναυλία στο Ηρώδειο αποτελεί ευκαιρία ν’απολαύσουμε και πάλι στην Αθήνα έναν από τους διαπρεπέστερους σύγχρονους εκπροσώπους της σπουδαίας ρωσικής πιανιστικής σχολής. Ο 49χρονος Μπερεζόφσκυ ανήκει στην ίδια γενιά με τους εξίσου διάσημους Ντμίτρυ Λουγκάνσκυ, Εβγκένι Κίσσιν και Ντένις Ματσούεφ, που φημίζονται για την υπερβατική δεξιοτεχνία και τη δύναμη των ερμηνειών τους. Ο πολυβραβευμένος Ρωσοεβραίος πιανίστας ξεχωρίζει όμως τόσο για το τεράστιο εύρος του ρεπερτορίου του όσο και για το έντονα προσωπικό στίγμα των ερμηνειών του.

Ο διάσημος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόφσκυ στο Ηρώδειο υπέρ των παραπληγικών - εικόνα 1

Έναν περαιτέρω πόλο έλξης αποτελεί το ενδιαφέρον και ευχάριστο πρόγραμμα. Στο πρώτο μέρος του, ο Μπερεζόφσκυ θα αναμετρηθεί με συνθέσεις Σοπέν, τόσο για σόλο πιάνο (τα 4 Εμπρομπτύ-Αυτοσχεδιασμούς και μία επιλογή από Μαζούρκες και Βαλς), όσο και για πιάνο και ορχήστρα (το γοητευτικό 2ο Κοντσέρτο), τις οποίες έχει επανειλημμένα ερμηνεύσει αλλά και ηχογραφήσει με επιτυχία.

Τα έργα του Πολωνού συνθέτη αποτελούν επιτομή της ρομαντικής μουσικής για πιάνο. Η εσωτερικότητα και τρυφερότητα της γραφής αυτού του κοντσέρτου προϋποθέτουν διάπλαση ρευστής μελωδικής φραστικής με ηχητικές, συχνά φωνητικών ποιοτήτων εκλεπτύνσεις και εκφραστικές φωτοσκιάσεις, ενώ και οι δεξιοτεχνικές απαιτήσεις δεν είναι αμελητέες. Στα υπόλοιπα κομμάτια, απαιτείται άλλοτε κομψότητα, άλλοτε νευρώδης, αιθέρια κινητικότητα για την απόδοση των χορευτικών σκοπών, άλλοτε μεγάλη φαντασία…

Με τη «Σοπινιάνα» των Γκλαζουνώφ/Κελλέρ ξεκινάει το δεύτερο μέρος της βραδιάς. Στην αρχική μορφή του, το έργο αποτέλεσε μια ορχηστρική σουίτα που ο Γκλαζουνώφ συνέθεσε (το 1892) με θέματα από σοπενικές πιανιστικές δημιουργίες. Το 1907, η «Σοπινιάνα» αξιοποιήθηκε ως μουσική επένδυση ομότιτλου μπαλέτου του Φοκίν. Όταν δύο χρόνια αργότερα, αυτός προέβη σε νέα επεξεργασία της χορογραφίας για τα περίφημα «Ρωσικά μπαλέτα» του Ντιάγκιλεφ, μετονόμασε το έργο σε «Συλφίδες» και ζήτησε από τον Κελλέρ -ρεπετίτορα στο θέατρο Μαριΐνσκυ- να συμπληρώσει/τροποποιήσει την αρχική ενορχήστρωση του Γκλαζουνώφ.

Από κει και πέρα οι μαγευτικές ρομαντικές μελωδίες του Τσαϊκόφσκι θα πλημμυρίσουν το ρωμαϊκό ωδείο. Το εκλεκτό ρωσικό σύνολο θα ερμηνεύσει, υπό τη διεύθυνση του Αλεξέϊ Ούτκιν, το Βαλς από τη «Σερενάτα για έγχορδα», το Andante cantabile από το «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1» σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων και την κοσμαγάπητη Σουίτα με αποσπάσματα από το μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης».

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, αναπήρων ατόμων με βαριά κινητικά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα.

iΗρώδειο | Δευτέρα 8 Οκτωβρίου | Τιμές εισιτηρίων από 12€ (ανέργων), 15€ (ΑΜΕΑ), 25€, 28€, 45€, 60€, 75€, 90€, 120€. Ειδική προσφορά για τα εισιτήρια του άνω διαζώματος στα τέσσερα κανονικά εισιτήρια το ένα δωρεάν! | Προπώληση: Ticket Services-Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) ανοικτά καθημερινές 9.00πμ -8.00μμ, Σάββατο 9.00πμ - 3.00μμ. Τηλεφωνικά: 210 7234567 (ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις). Online: www.ticketservices.gr. Public στα φυσικά καταστήματα και στο www.tickets.public.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.