Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια

Επιστροφή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου με τη θεματική­ ενότητα «Στα όρια της φωνής», και με πρώτη εκδήλωση ένα τριήμερο αφιέρωμα στον Demetrio Stratos, τον Έλληνα πρωτοποριακό βοκαλίστα και τραγουδιστή της σύγχρονης μουσικής.

Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια

Επιστροφή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου με τη θεματική­ ενότητα «Στα όρια της φωνής», και με πρώτη εκδήλωση ένα τριήμερο αφιέρωμα (7-9/6) στον Demetrio Stratos, τον Έλληνα πρωτοποριακό βοκαλίστα και τραγουδιστή της σύγχρονης μουσικής.

Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια - εικόνα 1

Ο Demetrio Stratos, μέσα από την έρευνα και τη σύντομη καλλιτεχνική πορεία του, πήγε την ανθρώπινη­ φωνή στα φυσικά (ή και αφύσικα) όριά της, ανοίγοντας δρόμο στη σύγχρονη μουσική. Παραμένει σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα –μόνο ψαγμένοι κύκλοι γύρω από το rock, την jazz και τη σύγχρονη μουσική τον γνωρίζουν– συνεπώς αυτό το τριήμερο (7-9/6) αφιέρωμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο περιλαμβάνει συναυλίες, περφόρμανς, workshops, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφιών και ηχητικές εγκαταστάσεις, αποτελεί ένα ιδανικό όχημα για να έρθει κάποιος σε επαφή με τη μουσική του.

Ο Demetrio Stratos (ή Στράτος Δημητρίου) ήταν Έλληνας Αιγυπτιώτης από την Αλεξάνδρεια, που έζησε κι έδρασε καλλιτεχνικά στην Ιταλία των ’60s-’70s. Πήγε στο Μιλάνο το 1962 για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, όμως πολύ γρήγορα στράφηκε στη μουσική – αρχικά στην ιταλική pop. Το 1967 μπήκε στους I Ribelli (το εν λόγω γκρουπ, προτού πάρει το δρόμο του, συνόδευε τον σπουδαίο τραγουδιστή Adriano Celentano). Ο Stratos ήταν οργανίστας, όταν όμως άρχισε να τραγουδάει, η απλή pop μεταμορφώθηκε σε κάτι μαγικό! Οι Ribelli έκαναν μεγάλες επιτυχίες χάρη στη μοναδική φωνή του (όπως το εξαίσιο «Pugni Chiusi» ή το «La Nostra Favola» – το «Delilah» με ερμηνεία ανώτερη από αυτήν του Tom Jones) .

Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια - εικόνα 2

Όμως ο Demetrio Stratos δεν έμεινε εκεί. Έφτιαξε το 1972 τους AreA, ένα jazz-rock ή prog-rock σχήμα του οποίου ο πλήρης τίτλος ήταν Area International Popular Group και το οποίο ήταν και πρωτοποριακό, και δημοφιλές. Εδώ ο Stratos έβαλε την ευρύτερη μουσική του παράδοση (μεσογειακή, ανατολίτικη, ηπειρώτικη κ.λπ.) σε ένα ηλεκτρικό contemporary, jazz, rock, funk, electronica, world κ.ο.κ. περιβάλλον.

Με τους AreΑ ο Stratos προχώρησε τη φωνή του σε ασύλληπτα εκφραστικά επίπεδα, τραβώντας όλο το σχήμα μπροστά και κάνοντας μια μουσική που είχε τεράστιο popular αντίκρισμα, με κομμάτια όπως τα «Luglio, Agosto, Settembre (Nero)», «Gioia e Rivoluzione», «Cometa Rossa» κ.ά. να αποτελούν αριστουργήματα διεθνικής πολιτισμικής fusion (με μπόλικη Ελλάδα μέσα τους). Μέσα κι έξω από τους AreA, ο Demetrio Stratos ερευνούσε το σωματικό/πνευματικό σύνολο της φωνής, δημιουργώντας διπλοφωνίες, τριπλοφωνίες, φλαουτοφωνίες κ.λπ. και ωθώντας το τέλειο αυτό μουσικό όργανο πέρα από τα όριά του. Δυστυχώς όμως, η ερευνητική πορεία του αυτή –που ήταν πια μέρος της διεθνούς μουσικής αβανγκάρντια– διακόπηκε με το θάνατό του, στις 13/6/1979. Τα προσωπικά του άλμπουμ «Metrodora» και «Cantare la voce» θεωρούνται cult classics σε ό,τι αφορά τη φωνητική μουσική.

Στο συναυλιακό μέρος του αφιερώματος στον Demetrio Stratos θα ακούσουμε την Αμερικανίδα πρωτοποριακή βοκαλίστα Joan La Barbara, το ανατρεπτικό νορβηγικό ντουέτο Sidsel Endresen και Jon Bang, την Ιταλίδα σπουδαία τραγουδίστρια Cristina Zavalloni, το τρίο του πιανίστα Σάκη Παπαδημητρίου, το γκρουπ Metrodora Ensemble κ.ά.

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια - εικόνα 3

Cristina Zavalloni
Τραγουδίστρια που δεν γνωρίζει όρια, ερμηνεύει με άνεση αβανγκάρντ, πειραματική, jazz, μιούζικαλ, όπερες, λαϊκές κ.ά. μουσικές. (8/6)

Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια - εικόνα 4

Joan La Barbara
Έχει ερμηνεύσει όλους τους σύγχρονους συνθέτες. Εκπληκτική δεξιοτέχνις και κορυφαία performer της σύγχρονης μουσικής. (7/6)

Demetrio Stratos: η φωνή στα όρια - εικόνα 5

Sidsel Endresen
Η τραγουδίστρια από τη Νορβηγία, μία από τις καλύτερες σύγχρονες φωνές,κινείται απο τη fusion και τη folk στην jazz δωματίου και την πρωτοπορία (9/6)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.