Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη

Το 18ο Athens Technopolis Jazz Festival είναι εδώ, πιο πλούσιο και μεστό από ποτέ, με 21 γκρουπ και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις – πάντα με ελεύθερη είσοδο. Μια γεμάτη εβδομάδα με μουσικές που μας βάζουν στον θαυμαστό κόσμο της jazz. Επιλέξαμε τα 6 live που δεν χάνονται με τίποτε.

Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη

Το 18ο Athens Technopolis Jazz Festival είναι εδώ (4-10/6), πιο πλούσιο και μεστό από ποτέ, με 21 γκρουπ και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις – πάντα με ελεύθερη είσοδο. Μια γεμάτη εβδομάδα με μουσικές που μας βάζουν στον θαυμαστό κόσμο της jazz. Επιλέξαμε τα 6 live που δεν χάνονται με τίποτε.

Theo Croker (ΗΠΑ)

Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη - εικόνα 1

Παππούς του ήταν ο Doc Cheetham, θρυλικός τρομπετίστας της παραδοσιακής jazz, κι έτσι ο Theo εμπεριέχει εγγενώς το αυτοσχεδιαστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει αυτήν τη μουσική. Οι στιλιστικοί προσδιορισμοί του, ωστόσο, έχουν να κάνουν με τη modern spiritual jazz και το σύγχρονο funk. Ως τρομπετίστας έχει επηρεαστεί από τον Donald Byrd, όμως το δικό του groove έχει να κάνει με πιο μοντέρνα fusion. (8/6)

Binker & Moses (Ηνωμένο Βασίλειο)

Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη - εικόνα 2

Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά σχήματα της νεότερης γενιάς της σύγχρονης βρετανικής jazz σκηνής. Ο σαξοφωνίστας Binker Golding και ο ντράμερ Moses Boyd είναι μουσικοί που αντλούν από την πλούσια πηγή της jazz των ’60s, από το hard bop και τη free jazz και δημιουργούν τη δική τους αισθητική διαδρομή μέσα στο πολυμουσικό σήμερα. (10/6)

Enriquito Trio (Ισπανία)

Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη - εικόνα 3

Από τους καλύτερους σύγχρονους εκπρόσωπους της flamenco jazz, ο τρομπετίστας Enrique Rodriguez ακολουθεί τα διδάγματα ιστορικών μουσικών της ισπανικής jazz, όπως ο σαξοφωνίστας Pedro Iturralde ή ο νεότερος Jorge Pardo. Αναμειγνύει το ταμπεραμέντο και το άρωμα του φλαμένκο με άλλες λατινογενείς προσμείξεις και με τη δημιουργική jazz τεχνοτροπία, αποδεικνύοντας έτσι τη συνέχεια της τζαζικής παράδοσης της χώρας του. (7/6)

Moncef Genoud (Ελβετία)

Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη - εικόνα 4

Για τον εκ γενετής τυφλό Τυνήσιο πιανίστα Moncef η μουσική έγινε δρόμος από τα δύο του χρόνια, όταν τον υιοθέτησε μια οικογένεια Ελβετών. Με εκπληκτική ακουστική μνήμη, μπήκε στην jazz από τα έξι του κι έγινε ένας από τους εξέχοντες Ελβετούς τζάζμαν. Έχει ταξιδέψει και παίξει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και στον πιο πρόσφατο δίσκο του «Pop songs» διασκευάζει Hendrix, Police, Nirvana, Doors κ.ά. (8/6)

Espen Berg Trio (Νορβηγία)

Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη - εικόνα 5

Μελωδική και με ιδιαίτερες ρυθμικές εξάρσεις μουσική, αφηγηματική και δυναμική, που σφραγίζεται από το ιδιαίτερα ευρηματικό αυτοσχεδιαστικό παίξιμο των μελών του γκρουπ. Το τρίο θεωρείται ένα από τα πιο ξεχωριστά μικρά σχήματα της νορβηγικής jazz σκηνής. Ο δεύτερος δίσκος του γκρουπ, με τον τίτλο «Bolge», μόλις κυκλοφόρησε διεθνώς από την Odin Records. (9/6)

Μιχάλης Καλκάνης (Ελλάδα)

Έξι ξεχωριστές jazz στιγμές στην Τεχνόπολη - εικόνα 6

Η μουσική του είναι field recordings που σμίγουν με ηλεκτρονικούς ήχους, ηχορυθμίες της παράδοσης που βγαίνουν από αυτοσχεδιαστικές διαδικασίες, --νότες και ήχοι του κόσμου μετασχηματισμένοι μέσα από καθαρή jazz τεχνοτροπία και άλλα πολλά, τα οποία έχουν αποτυπωθεί στους μέχρι τώρα δίσκους αυτού του νέου μπασίστα: «Scarborough Tales» (2010), «A Parking Lot Performance» (2012), «World Echoes in Athens» (2015). (4/6)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.