Primavera 2018 | Το «α» στο κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης

Η κορυφαία μουσική συνάντηση της Βαρκελώνης συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού mainstream και το «α» δίνει ραντεβού στο κάγκελο.

Primavera 2018 | Το «α» στο κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης

Στη 18η βερσιόν της (30/5-3/6), η κορυφαία μουσική συνάντηση της Βαρκελώνης συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού mainstream και το «α» δίνει ραντεβού στο κάγκελο.

Primavera 2018 | Το «α» στο κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης - εικόνα 1
© Eric Pamies

Τα μουσικά φεστιβαλικά σκήπτρα κρατούσε ανέκαθεν η Αγγλία, τουλάχιστον στην Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας της κυριαρχίας της Γηραιάς Αλβιόνας εντός κι εκτός charts (και γηπέδων) από τα ’60s, αλλά πολύ απλά επειδή οι Άγγλοι ξέρουν να στήνουν συναυλίες που μένουν αξέχαστες. Οι αμέτρητες σημαίες που ανέμιζε το πολυεθνικό κοινό σε φεστιβάλ όπως το Glastonbury άρχισαν σταδιακά να ταξιδεύουν νοτιότερα, όταν στη μεσογειακή Βαρκελώνη στήθηκε, στις αρχές του αιώνα, ένα φεστιβάλ που θεωρείται πια σταθμός.

Primavera Sound = Barcelona

Primavera 2018 | Το «α» στο κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης - εικόνα 2
© Eric Pamies

Η ιστορία του φεστιβάλ ξεκινά στα ’90s, το 2001 όμως ήταν η χρονιά που πήρε τη σημερινή του μορφή με τα πολλαπλά stages. Έκτοτε μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο τόσο σε αριθμό συγκροτημάτων και κοινού (8.000 θεατές το ’01, 208.400 πέρυσι) όσο κι εγκαταστάσεων. Το 2005 το Primavera μεταφέρθηκε στο εκθαμβωτικό Parc del Forum, μια έκταση με φόντο το μπλε της Μεσογείου από τη μία και τα κτίρια της Βαρκελώνης από την άλλη, όπου νεο-industrial αισθητικής εγκαταστάσεις φιλοξενούν τις συναυλίες.

Το φεστιβάλ βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την πόλη, όχι μόνο μέσω των συναυλιών που απλώνονται σε διάφορα venues αλλά και συνεισφέροντας στην οικονομία της περίπου 90 εκατ. ευρώ (το 2015). «Γνωρίζουμε καλά πως μαζί με το εισιτήριο για το Primavera “πουλάμε” και τη Βαρκελώνη», λέει­ ο συνδιοργανωτής του φεστιβάλ Αλφόνσο Λάνζα και το εννοεί, αφού οι επισκέπτες του φεστιβάλ από το εξωτερικό φτάνουν το 50% των θεατών.

Music for the masses

Primavera 2018 | Το «α» στο κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης - εικόνα 3
Arctic Monkeys

Η φράση-κλειδί για τις επιλογές του Primavera είναι «ποιοτική πολυσυλλεκτικότητα», καθώς οι διοργανωτές απεχθάνονται τον περιορισμό σε είδη και ποντάρουν σε σχήματα επίκαιρα, ανερχόμενα ή αναγνωρισμένα στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι, μεταξύ των δεκάδων φετινών highlights, έχουμε τους indie rock stars Arctic Monkeys με νέο δίσκο στις αποσκευές τους («Tranquility Base Hotel + Casino»), την Bjork να εμφανίζεται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ ερμηνεύοντας ολόκληρο τον περσινό δίσκο της «Utopia» και τους trap βασιλιάδες Migos και A$AP Rocky να βάζουν φωτιά στο Parc del Forum.

Primavera 2018 | Το «α» στο κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης - εικόνα 4
Migos

Έχουμε επίσης τα μάτια μας ανοιχτά για τις hip hop καλλιτέχνιδες του μέλλοντος ABRA και Kelela. Το ονειρικό μουσικό όχημα του Βρετανού Τζέισον Πιρς, οι Spiritualized, θα εμφανιστούν συνοδεία χορωδίας και ορχήστρας, οπότε περιμένουμε γερές δόσεις τραγουδιών από το κλασικό άλμπουμ τους «Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space», ενώ οι συμπατριώτες τους Idles θα μας δείξουν πώς παίζεται το τίμιο punk του 21ου αιώνα, κατευθείαν από το αριστουργηματικό ντεμπούτο τους «Brutalism». Η περιοδεία των Nick Cave and the Bad Seeds, που πέρασε από την Αθήνα, φτάνει και στη Βαρκελώνη, ενώ για τους αμετανόητους indie οπαδούς υπάρχουν οι National και οι διαχρονικοί Belle & Sebastian.

Ευχαριστούμε την Aegean για τη βοήθειά της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.