16 συναυλiες που δεν χάνουμε αυτό το καλοκαiρι

Ένας πλήρης οδηγός για τα απόλυτα μουσικά must του καλοκαιριού… Ποιοι έρχονται για πρώτη φορά και ποιοι επιστρέφουν ξανά στο συναυλικό χάρτη της Αθήνας;

16 συναυλiες που δεν χάνουμε αυτό το καλοκαiρι

Ένα γεμάτο μουσικό καλοκαίρι με πολλές πρωτιές και πολύ σημαντικές «επαναλήψεις», που θα σφραγίσει την πολιτιστική μας ζωή τους επόμενους μήνες. Ονόματα και καλλιτέχνες που έρχονται απέξω, δίνοντας το στίγμα στα καθιερωμένα rock φεστιβάλ αλλά και στις μεμονωμένες συναυλίες σε major venues της πρωτεύουσας.

Lara Fabian | 19-20 Μαΐου

Με τη γλώσσα της αγάπης

Όλη η πορεία της, που χτίζεται εδώ και χρόνια πάνω σε όμορφα τραγούδια, είναι ένα μελωδικότατο success story. Πάνω από 20 εκατομμύρια πωλήσεις για μια ντίβα που ξεφεύγει από τις pop τυπικότητες και ξέρει να δημιουργεί επιτυχίες που τραγουδιούνται κι έχουν τη δύναμη να συγκινούν πραγματικά. Και, φυσικά, με μια φωνή εκπληκτικά βελούδινη κι ευέλικτη, που κυριολεκτικά μαγεύει – τραγουδώντας στα γαλλικά (ή όποια άλλη γλώσσα). Το πρόσφατο άλμπουμ της «Camouflage» είναι αγγλόφωνο και μιλάει τη γλώσσα της αγάπης πάνω σε βάσεις electronica και συμφωνικής, με διεθνική –όπως πάντα– δυναμική. Σε αυτά τα κομμάτια καθώς και στα διαχρονικά σουξέ της στηρίζεται η φαντασμαγορική της τουρνέ, που ανοίγει και το δικό μας συναυλιακό καλοκαίρι με δύο βραδιές που θα γεμίσουν το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Brad Mehldau Trio | 19 Μαΐου

Ιστορίες τζαζ ιδιοφυΐας

Ένα από τα must συναυλιακά events, όχι μόνο για τους φίλους της τζαζ, που σφραγίζει τη φετινή σεζόν της Στέγης. Ο βιρτουόζος –όχι μόνο των χεριών αλλά και της ψυχής– Αμερικανός πιανίστας μαζί με τη φυσική εκφραστική του προέκταση, το τρίο του, που συναποτελούν ο μπασίστας Larry Grenadier και ο ντράμερ Jeff Ballard. Ο Brad Mehldau είναι ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο πολυβραβευμένους jazzmen των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς έχει επαναπροσδιορίσει την αφηγηματική δυναμική της μουσικής του δίνοντάς της ξεχωριστή συναισθηματική γλαφυρότητα από το κλασικό και από το pop/rock πεδίο, αντλώντας δημιουργικά μέσα από αυτά.

London Grammar | 31 Μαΐου

Indie (a)live

Αυτό που εντυπωσίασε –κι εντυπωσιάζει– είναι η ποιότητα της φωνής αλλά και το γράψιμο της Hannah Reid, στοιχεία που δίνουν στα δύο άλμπουμ των London Grammar (το «If you wait» του 2013 και το περσινό «Truth is a beautiful thing») πολύ υψηλό καλλιτεχνικό status μέσα στην τρέχουσα pop πραγματικότητα. Η Hannah εντυπωσιάζει με την εκφραστική της αλήθεια κυρίως – έτσι όπως εντυπωσίασε πριν από περίπου δέκα χρόνια και τον Dan Rothman, στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, και της πρότεινε να ξεκινήσουν το γκρουπ (μαζί με τον «Dot» Major). Τα παιδιά πάλεψαν στην πορεία μέσα από την τέχνη τους και σήμερα παίζουν επάξια στην πρώτη γραμμή της βρετανικής σκηνής με τα πανέμορφα τραγούδια και τις μουσικές τους. Επάξια ξεκινούν και το φετινό Release Athens, κορυφώνοντας την πρώτη του ημέρα στην Πλατεία Νερού.

Thievery Corporation | 1 Ιουνίου

Summer party again

Η τεχνική του δημιουργικού μουσικού μιξαρίσματος είναι αυτή που ξεσηκώνει – αν βέβαια πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές τις έχουν θέσει εδώ και δύο δεκαετίες ο Rob Garza και ο Eric Hilton, βάζοντας οτιδήποτε – από dub και reggae μέχρι μεσανατολίτικη μουσική και acid jazz. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια: οι Thievery Corporation ήταν ΤΟ event του περσινού Release Athens και, κατά τα φαινόμενα, έχει λογική η επανάληψη (καθώς το σχήμα έχει και καινούργιο δισκογραφικό προϊόν). Έτσι οι Thievery κορυφώνουν τη δεύτερη ημέρα του φετινού φεστιβάλ, ενώ νωρίτερα οι πανάξιοι UB40 θα έχουν ανάψει αρκούντως τα αίματα στην Πλατεία Νερού.

Jamiroquai | 17 Ιουνίου

Ανεξόφλητο funk γραμμάτιο

Αν εξαιρέσουμε την περσινή «στραβή» με την υγεία του Jay Kay, που κόστισε μία ολόκληρη ημέρα στο Release, οι Jamiroquai με τον τελευταίο τους δίσκο («Automaton») και τις sold out συναυλίες τους ανά τον κόσμο είχαν μια εξαιρετική χρονιά. Έτσι έρχονται στην Πλατεία Νερού, στην τρίτη ημέρα του Release Athens, για να καλύψουν όλα τα συναισθηματικά μας κενά! Και όχι μόνο, καθώς το καθαρό jazz-funk τους δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερή του αποροφητικότητα από τις ευρείες μάζες και τα μεγάλα ακροατήρια, με συνέπεια να αποτελεί ιδανική κορύφωση για μια φεστιβαλική και γλεντζέδικη μουσική γιορτή όπως το Release.

John Cale | 19 Ιουνίου

Velvet melodies

Είναι το πρόσωπο που ξεχωρίζει από το πλούσιο καστ του φετινού Summer Nostos Festival στο ΚΠΣΙΝ και ο λόγος δεν είναι μόνο η θεμελιακή του παρουσία στο θρύλο των Velvet Underground. Αντιθέτως, στη μετα-Velvet εποχή η καλλιτεχνική πορεία του John Cale είναι τόσο πλούσια και πολυδιάστατη, που καμία ανθολόγηση και κανένα «πορτρέτο» δεν μπορεί να καταγράψει ικανοποιητικά. Εκτός φυσικά από τον ίδιο, γι’ αυτό και θα αυτο-ανθολογηθεί – από τους Velvets στη σημερινή δημιουργική ασάφεια. Εμείς θα απολαύσουμε...

Bill Murray, Jan Vogler & Friends | 19 Ιουνίου

The cool concert

Το πρόγραμμα «New Worlds» που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του καλοκαιριού, καθώς «εμπλέκει» τον δημοφιλή ηθοποιό Bill Murray σε έναν κόσμο έντεχνης μουσικής και λογοτεχνίας με ευρω-αμερικανικό προσανατολισμό. Ο Murray γνωρίστηκε με τον Γερμανό τσελίστα Jan Vogler και αποφάσισαν να φτιάξουν αυτό το project που αισίως κλείνει ένα χρόνο περιοδείας σε μεγάλες σκηνές του κόσμου. Στο δρόμο τους ο Murray και ο Vogler συναντούν τον Bernstein, τον Mancini, τον Ravel, τον Piazzolla, τον Van Morrison, τον Gershwin κ.ά.

Sting | 22-23 Ιουνίου

Englishman in Athens

Με δύο προγραμματισμένες συναυλίες στο Ηρώδειο, η παρουσία του Sting σαφώς δεσπόζει στα καλοκαιρινά συναυλιακά δρώμενα της πόλης μας. Ως ένας από τους πιο ανοιχτούς και δημιουργικούς μουσικούς της popular βιομηχανίας και σκηνής, ο Gordon Matthew Thomas Sumner ήδη από την εποχή των Police δεν θέλησε να τυποποιηθεί σε κάποιο συγκεκριμένο στιλ και φρόντισε να είναι πάντα εραστής της τζαζ, της κλασικής, της world music κ.ο.κ. Ο δίσκος του με τον Shaggy («44/876»), ο οποίος κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, είναι ακόμη μία απόδειξη της καλλιτεχνικής ευρύτητας ενός ανθρώπου που είναι σταρ και παράλληλα ενδιαφέρεται για όλα τα κοινωνικοπολιτικά θέματα και προβλήματα, από τα ναρκωτικά και τους πολέμους μέχρι τις οικολογικές δράσεις και τις εθνοτικές ιδιαιτερότητες. Πολλά μπορούμε να πούμε – ας αρκεστούμε όμως στην εικόνα ενός ασφυκτικά γεμάτου Ηρωδείου για δύο ημέρες.

Aναλυτικές πληροφορίες για τα εισιτήρια και τις προπωλήσεις στον οδηγό του «α»

Nick Cave | 23 Ιουνίου

Ολική επαναφορά

Η συναυλία του στο Τάε Κβον Ντο ήταν το γκραν σουξέ του περασμένου χειμώνα και σχεδόν αμέσως δόθηκε το ραντεβού για το Ejekt Festival 2018. Αυτήν τη φορά στην Πλατεία Νερού, ο Nick Cave και οι Bad Seeds θα δώσουν open air χαρακτήρα σε αυτό το ιδιαίτερα αισθηματικό και συγκινησιακά φορτισμένο set, που τον κάνει να ξεχωρίζει στο γαλαξία των συναδέλφων του. Παλιό­τερα το δράμα που βίωνε ο Cave ήταν κυρίως εσωτερικό –και καθαρά προσωπικό– κι έβγαινε στη σκηνή σαν παίξιμο. Τώρα είναι απλώς αυτό που συμβαίνει – και είναι πιο δυνατό.

Calexico | 3 Ιουλίου

Tex-Mex στο Ηρώδειο

Ένα μουσικό melting pot που αποπνέει την ατμόσφαιρα όλης της νότιας συνοριογραμμής των ΗΠΑ, από το Μοντερέι μέχρι το Σαν Αντόνιο φέρ’ ειπείν, είναι στην ουσία της η μουσική των Calexico. Ακούς μέσα της τα folk-latin στοιχεία που έχουν κληροδοτηθεί σε μια western αισθητική μαζί με την ευαισθησία του κλασικού rock. Έχοντας φτιάξει μια ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό, οι Calexico έρχονται με τον καινούργιο τους δίσκο «The thread that keeps us» να το ­γιορτάσουν στο Ηρώδειο.

Richie Kotzen | 6 Ιουλίου

Εξάχορδη βιρτουοζιτέ

Εκπληκτικός κιθαρίστας –από τους πιο σημαντικούς της σύγχρονης μουσικής σκηνής– και πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα, που η τέχνη της καλύπτει ένα πλήθος από νόμιμα ιδιώματα και genres όπως rock, blues, jazz, fusion, soul κ.ο.κ., έχοντας όμως πάντα μια ιδιαίτερη αναγνωρίσιμη ταυτότητα, ο Richie Kotzen έχει φανατικούς θαυμαστές και στη χώρα μας. Έρχεται για πρώτη φορά εδώ, στο «Κύτταρο», έχοντας κυκλοφορήσει εδώ κι ένα χρόνο το δίσκο «Salting Earth». Πολυμορφικό και glam όπως ο ίδιος.

Arctic Monkeys | 6 Ιουλίου

Here for the very first time

Το καινούργιο τους άλμπουμ λέγεται «Tranquility Base Ηotel & Casino» και κυκλοφορεί στις 11/5. Οι Arctic Monkeys έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας ως headliners της πρώτης βραδιάς του φετινού Rockwave στο TerraVibe (φυσικά). Το αγαπημένο βρετανικό γκρουπ με τη μεγάλη αποδοχή, που κρατάει συνεχώς αύξουσα και σε υψηλές διαστάσεις πάνω από 10 χρόνια, έκανε μια μικρή διακοπή στην πορεία του – μόνο όμως για να αναπτύξει τη μουσική του δυναμική περαιτέρω. Οι Arctic Monkeys δείχνουν πάντα έτοιμοι να καταπλήξουν με τα όμορφα τραγούδια τους και αυτό θα συμβεί τώρα σε μια βραδιά μαζί με τους Alt-J και Miles Kane.

Scorpions | 16 Ιουλίου

Συμφωνική εμπειρία στο Στάδιο

Μια μεγαλειώδης και ογκώδης βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με το γκρουπ που αγαπούν όλοι οι Έλληνες σε μια «Once in a lifetime» παρουσία. Το δημοφιλέστατο γερμανικό γκρουπ σε όλες τις μεγάλες και αγαπημένες επιτυχίες του – κάποιες από αυτές να περνούν μέσα από τις αγγελικές φωνές μιας παιδικής χορωδίας και ακόμη πιο πολλές να διασκευάζονται και να παίζονται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που θα ανοίξει αυτήν τη μεγάλη συναυλία. Όπως κι αν έχει, πέρα από μια μουσική βραδιά, θα είναι και μια σημαντική εμπειρία – από αυτές που μόνο μια φορά ζει κάποιος!

Nigel Kennedy | 17 Ιουλίου

Βιολιστική crossover δεξιοτεχνία

Τον ξέρουμε ως τον πιο ανατρεπτικό βιολονίστα του καιρού μας και τον έχουμε ακούσει να παίζει με την ίδια άνεση –και την ίδια αλήθεια– Vivaldi και Hendrix! Ο Nigel Kennedy υπήρξε, προφανώς κι εμφανώς, παιδί-θαύμα που μεγάλωσε ακούγοντας παράλληλα τζαζ και κλασική κι εκλύοντας μέσα από τη μουσική του μια μοναδική μαγεία που εύκολα γίνεται κτήμα μας. Ο «μάγος» αυτός έρχεται πρώτη φορά εδώ, στο Ηρώδειο, για να συνδέσει την τέχνη του Bach με αυτήν του George Gershwin. Με τρόπο φυσικό και όμορφο.

Iron Maiden | 20 Ιουλίου

Run to the Malakasa

Αναμφίβολα είναι ανάμεσα στους ήρωες του hard rock και συγκαταλέγονται στις κορυφαίες heavy metal μπάντες. Γκρουπ με μεγάλη ιστορία και βαριά υπόσταση, οι Iron Maiden έχουν ξεκινήσει την ευρωπαϊκή τους περιοδεία Legacy of the Beast World Tour, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο κόμικς και παιχνίδι που επινόησαν. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συναυλιακή τουρνέ με ιστορικά κομμάτια κι επιτυχίες του γκρουπ κυρίως από τα ’80s αλλά και με μερικές ωραίες εκπλήξεις. Οι Iron Maiden έρχονται για να κοσμήσουν το φετινό Rockwave.

Steven Wilson | 25 Ιουλίου

Progressive rocking

Προσωποποιεί τη σύγχρονη όψη του progressive rock μέσα από κάθε διατιθέμενη καλλιτεχνική του ιδιότητα, του μουσικού, του τραγουδιστή, του τραγουδοποιού, του συνθέτη και του παραγωγού. Ο Steven Wilson χρησιμοποιεί το μουσικό εκλεκτισμό του για να δίνει ποιοτικές και ποιητικές διαστάσεις στο έργο του, όπως το πιο πρόσφατο άλμπουμ του «To the bone», ο κορμός της συναυλίας που θα δώσει στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του Rocking Athens.

Περισσότερες πληροφορίες

Rockwave ’18 (1η ημέρα)

  • Rock-pop-folk

Με το μεγαλύτερο ροκ γκρουπ της εποχής μας, τους Arctic Monkeys, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μαζί τους οι alt-J, Miles Kane, Get Well Soon και CoreTheBand

Richie Kotzen

  • Rock-pop-folk

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους κιθαρίστες, μια πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Sting

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Δύο ιδιαίτερες συναυλίες σε ένα χώρο μοναδικής ομορφιάς και ακουστικής, οι οποίες σίγουρα εγγράφονται στα highlights της σύγχρονης μουσικής μας ιστορίας

Lara Fabian

  • Rock-pop-folk

Mια οπτικοακουστική εμπειρία, με την εκρηκτική performer να ερμηνεύει κομμάτια από τη νέα της δισκογραφική δουλειά αλλά και τραγούδια-σταθμός της πολυετούς καριέρας της

Steven Wilson (ακυρώθηκε)

  • Rock-pop-folk

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου progressive ήχου επιστρέφει στην Ελλάδα για μία και μοναδική εμφάνιση

Ejekt Festival 2018

  • Rock-pop-folk

Με headliners τους Nick Cave & The Bad Seeds αλλά και τους Editors, Wolf Alice, Protomartyr, Jack Heart

Rockwave ’18 (3η ημέρα)

  • Rock-pop-folk

Η μεγάλη βραδιά με headliners τους Iron Maiden. Νωρίτερα εμφανίζονται οι Monument, Volbeat, Tremonti και The Raven Age

Release Athens 2018 (3η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Με Jamiroquai, Parov Stelar, Cigarettes After Sex, Sillyboy's Ghost Relatives, Σtella

Release Athens 2018 (1η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Συμμετέχουν οι Richard Ashcroft, Rag ’n’ Bone Man, Kid Moxie, Sworr. και Lip Forensics

Scorpions

  • Rock-pop-folk

«Once in a Lifetime». Μια rock βραδιά που θα μείνει στην ιστορία. Τη συναυλία ανοίγει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Brad Mehldau Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο πιο επιδραστικός jazz πιανίστας της τελευταίας εικοσαετίας με το τρίο του, που συναποτελούν οι Larry Grenadier (μπάσο) και Jeff Ballard (ντραμς)

Calexico

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Μια σχέση που μετρά δύο δεκαετίες βρίσκει τη θέση της σε δύο ιδιαίτερες παραστάσεις στη σκιά της Ακρόπολης

Bill Murray, Jan Vogler & Friends

  • Φεστιβάλ Αθηνών

«New worlds»: o δημοφιλής ηθοποιός και κωμικός και ο περίφημος Γερμανός τσελίστας, μαζί με τις Mira Wang (βιόλα) και Vanessa Perez (πιάνο), παρουσιάζουν τις αμερικανικές αξίες στη λογοτεχνία και τη μουσική. Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Nigel Kennedy

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Το «τρομερό παιδί» της κλασικής μουσικής έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο Μπαχ συναντά τον Τζορτζ Γκέρσουιν μέσα από την προσέγγιση του πιο ανατρεπτικού βιολονίστα της εποχής μας

Release Athens 2018 (2η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Επιστροφή στον περσινό θρίαμβο με Thievery Corporation, UB40 feat. Ali Campbell + Astro + Mickey, Golan, Angelika Dusk, Magenta Flaws

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".