Οκτώ συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Απόκριες εν ενεργεία - και εμβόλιμος ο Άγιος Βαλεντίνος... Όμως υπάρχουν και κάποια ψαγμένα πράγματα στην τρέχουσα μουσική μας σκηνή!

Οκτώ συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Locomondo

Ένα μασκέ party όπου η μεταμφίεση είναι ηχορυθμική και (παρ)ακολουθεί μια σειρά μεγάλων επιτυχιών στην ιστορία της διασκεδαστικής τρέλας που μας προτείνει ασύστολα, εδώ και χρόνια, το γκρουπ. Από το «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» ως την πιο πρόσφατη «Mulatta». («Κύτταρο», 9/2)

Ricky Ford Qrt ft. Kirk Lightsey

Ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός jazz σαξοφωνίστας, ο Ricky Ford, έρχεται ξανά στο «Half Note Jazz Club» (9-12/2) έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ο Ford από πολύ μικρός βρέθηκε πλάι σε σημαντικές μορφές της σύγχρονης jazz και ξεχώρισε από την αρχή για την πρωτοτυπία του ήχου και της προσέγγισής του. Η μουσική του έχει καταγραφεί σε πλήθος ηχογραφήσεων ενώ ο ίδιος, ζώντας εδώ και χρόνια στη Γαλλία, έχει αναπτύξει ευρύτατη καλλιτεχνική δράση. Τώρα έρχεται με το κουαρτέτο του, στο οποίο συμμετέχει μια ιστορική jazz μορφή, ο βετεράνος πιανίστας Kirk Lightsey.

Simon Steen-Andersen

Ο Δανός συνθέτης Σίμον Στην-Άντερσεν έρχεται με τη Σκηνοθετημένη Νύχτα του και επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο ιστορικών έργων, προσδίδοντάς τους φρεσκάδα και νέο νόημα. Εδώ ο Άντερσεν "σκηνοθετεί" τις μουσικές αλλάζοντάς τους χαρακτηριστικά και χαρακτήρα. Έτσι, οι μουσικές ξεφεύγουν από το χρόνο της σύνθεσής τους και προσγειώνεται στον 21ο αιώνα. Έτσι, στη Στέγη (10/2) ακούμε άριες του Μπαχ σαν καρδιοχτύπι, άριες από τον Μαγεμένο Αυλό του Μότσαρτ στην πίσω αίθουσα ενός κλαμπ techno μουσικής, Ραβέλ που παραπέμπει σε “Rocky Horror Show”, Σούμαν σαν όνειρο κ.λπ.

«Dancing on the ceiling»

O Δημήτρης Καλαντζής ενορχηστρώνει μια σουινγκάτη αποκριάτικη βραδιά με ωραίους τζάζμεν και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τραγουδούν οι Μαρίζα Ρίζου, Idra Kayne, Ξένια Ντάνια, Μαρίνα Σάττι και Fonέs, ενώ τη φάση συμπληρώνουν tap dancers. (Μέγαρο Μουσικής, 10/2)

«Lasciatemi cantare»

Μια μέρα πιο πριν (13/2), στο El Convento del Arte θα συναντήσουμε τον Μέμο Μπεγνή στο γνωστό του πρόγραμμα «Lasciatemi cantare», που από τη φύση του είναι καθαρά ερωτικό. Μέσα από τα κλασικά ιταλικά τραγούδια βρίσκουν δρόμο να περάσουν και άλλα ιδιαίτερα στιλιστικά με το συναίσθημα να ξεχειλίζει.

Νίκος Σκαλκώτας

Δύο χαμένα έργα του Νίκου Σκαλκώτα, που πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 1930 στο Βερολίνο, αναβιώνουν μετά από 90 σχεδόν χρόνια (Μέγαρο Μουσικής, 13/2). Τα έργα εντοπίστηκαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο από τον μουσικολόγο Γιάννη Τσελίκα, αγοράστηκαν από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και ενορχηστρώθηκαν από τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, συμμαθητή του Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Paul Juon και Kurt Weill. Γιώργος Δεμερτζής βιολί / Βασίλης Βαρβαρέσος πιάνο Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

«Hommage a l’Amour»

Γνωστά αλλά και άγνωστα αναγεννησιακά τραγούδια, πάνω στην αιώνια θεματική του έρωτα, μας παρουσιάζει σε ένα σχετικό αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής (14/2) το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Το «Hommage a l’Amour», με τραγούδια από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Αγγλία αναδεικνύει την ερωτική μουσική φιλολογία μέσα από πρώιμα μουσικά εθνικά στιλ που ερμηνεύουν οι τραγουδίστριες Ελένη Ευθυμίου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, Δέσποινα Παναγιώτου, Θεανώ Παπαδάκη, Όλγα Παπακωνσταντίνου και Αλεξάνδρα Πλέσσια και οι μουσικοί Αθανασία Τέλιου (βιόλα ντα γκάμπα, βιέλα), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο, όργανο) και Δηµήτρης Κούντουρας (μουσική διεύθυνση, φλάουτο με ράμφος).

«Tango in Love»

Η Valentine’s Day στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης χρωματίζεται με το κατ’ εξοχήν ερωτικό μουσικό / χορευτικό ιδίωμα του tango. Εδώ έχουμε έναν ύμνο στον έρωτα μέσα από τη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, που διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης, με το γνωστό Quinteto Tangarto που αποτελείται από γνωστούς σολίστ, εξπέρ του ιδιώματος. Στο τραγούδι είναι η Ελένη Πέτα.

Περισσότερες πληροφορίες

«Lasciatemi cantare»

  • Μουσικές του κόσμου

Αγαπημένες μελωδίες, κλασικά αλλά και πιο σύγχρονα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύει ο Μέμος Μπεγνής, μεταμορφώνουν τη σκηνή σε μια «Bella Italia»

Simon Steen-Andersen

  • Κλασική μουσική

Ο Δανός συνθέτης με τη «Σκηνοθετημένη νύχτα» του επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο ιστορικών έργων (Μπαχ, Σούμαν, Μότσαρτ, Ραβέλ), προσδίδοντάς τους φρεσκάδα και νέο νόημα. Ερμηνεύει το Ensemble Ascolta

Ricky Ford Quartet ft Kirk Lightsey

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο σπουδαίος σαξοφωνίστας επιστρέφει στη χώρα μας ύστερα από είκοσι χρόνια, έχοντας στο γκρουπ του έναν θρυλικό jazz πιανίστα

Locomondo

  • Soul-Funk-R&B

Μια μοναδική αποκριάτικη γιορτή, ένα σπουδαίο μουσικό «μασκέ» πάρτι από μια απίθανη παρέα

Δημήτρης Καλαντζής και group

  • Jazz-Blues-Ethnic

«Dancing on the ceiling»: ένα πάρτι με άρωμα των big bands του Μεσοπολέμου. Τραγουδούν οι Μαρίζα Ρίζου, Idra Kane, Μαρίνα Σάττι + Fonέs, Ξένια Ντάνια. Χορεύουν tap dancing ο Θάνος Δασκαλόπουλος και lindy hop οι Βάσια Παναγιώτου και Αυγουστίνος Τραν. Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ διευθύνει ο Στάθης Σούλης

Νίκος Σκαλκώτας «Δυο χαμένα χειρόγραφα»

  • Κλασική μουσική

Δύο χαμένα έργα του, που πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 1930 στο Βερολίνο, αναβιώνουν έπειτα από σχεδόν 90 χρόνια. Είναι η Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα (1929) και το Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα (1930) που ερμηνεύουν, μαζί με άλλα, οι Γιώργος Δεμερτζής (βιολί) και Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο). Τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής

«Hommage a l’amour»

  • Κλασική μουσική

Ερωτικά τραγούδια της Αναγέννησης από τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία. Έργα των Guillaume Dufay, Jacques Arcadelt, Henry VIII, Francesco de Laudis με το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών

«Tango in Love»

  • Μουσικές του κόσμου

Μια βραδιά αργεντίνικου tango που υμνεί τον έρωτα, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και το Quinteto Tangarto. Τραγουδά η Ελένη Πέτα και διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις": Παιδιά και νέοι τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο μεγάλο επετειακό αφιέρωμα συμπράττουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης.

03/10/2022

"Αντρέι - Ρέκβιεμ Σε Οκτώ Σκηνές": Εντυπώσεις από μια απαιτητική, μα ουσιαστική βραδιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη τίμησε το έργο και τις ανησυχίες του Αντρέι Ταρκόφσκι με μια "παράσταση ήχου" μεταξύ θεάτρου, όπερας και συναυλίας.

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο αγαπημένος ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας, σε ηλικία 85 ετών.

Η καρδιά της μουσικής χτυπάει στο "Ολύμπια"

Το εμβληματικό θέατρο θα φιλοξενήσει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2022-23 έναν φιλόδοξο προγραμματισμό, με την υπογραφή του Ολιβιέ Ντεκότ.

Η Anneke Van Giersbergen γυρίζει την Ελλάδα

Μια ακουστική περιοδεία σε που θα περάσει από Ξάνθη, Καστοριά, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.