Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα

Το SKG Fest φέρνει σπουδαία ονόματα και γκρουπ που αντιπροσωπεύουν τη μουσική ψυχή της συμπρωτεύουσας.

Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα

Για ένα διήμερο η μουσική ψυχή της Θεσσαλονίκης χτυπάει στην Αθήνα. Το SKG Fest μάς φέρνει στο «Gagarin 205» (9-10/2) σπουδαία ονόματα και γκρουπ –παλιά και νέα–, τα οποία αντιπροσωπεύουν το δημιουργικό χάρτη της πόλης που γράφει ιστορία στα μουσικά μας πράγματα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα - εικόνα 1
Γιάννης Αγγελάκας

Στο διήμερο αυτό –στον τίτλο του οποίου αναγνωρίζουμε τη συντομογραφία (SKG) του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης– θα συναντήσουμε παλιούς και νέους μουσικούς, που με την παρουσία τους έγραψαν και γράφουν τη μουσική ιστορία της πόλης και παράλληλα εκπροσωπούν ένα σημαντικό μέρος του δημιουργικού της γίγνεσθαι σε ένα ευρύ φάσμα. Η ιδέα αυτού του μικρού φεστιβάλ ανήκει στον Γιώργο Χριστιανάκη, μουσικό, συνθέτη και παραγωγό μεταξύ άλλων, που εμπλέκεται ενεργά στη μουσική ζωή της Θεσσαλονίκης εδώ και τέσσερις δεκαετίες παίζοντας και ηχογραφώντας με γκρουπ όπως οι A Priori, οι Da Capo, οι Blues Wire, οι Rodondo Rocks, οι Τρύπες κ.ά., δημιουργώντας σημαντικά σύγχρονα έργα ή γράφοντας για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Όπως μας λέει ο ίδιος: «Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και όλη τη δεκαετία του ’80 η σκηνή της Θεσσαλονίκης ήταν σε ακμή, βγάζοντας πολύ καλές επιμέρους σκηνές jazz, rock και new wave. Πολύ ανήσυχη δημιουργικά και με τα πράγματα να λειτουργούν ομαδικά στην πόλη μας. Όλοι οι μουσικοί της Θεσσαλονίκης έπαιζαν παράλληλα σε πολλά, διαφορετικά projects. Παρατηρώ ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα: είναι πάλι σε άνοδο η μουσική αλλά και η γενικότερη καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Οπότε είπαμε να μαζευτούμε και να παίξουμε κάπως ομαδικά στην Αθήνα».

Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα - εικόνα 2
Μπάμπης Παπαδόπουλος

Έτσι στο SKG Fest η πολύμορφη και πολυπρόσωπη πλευρά της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύεται από ονόματα που έχουν κεντρική θέση στη γενικότερη ευρεία «rock» σκηνή μας αλλά και από πρόσωπα και σχήματα που δίνουν καινούργιο δημιουργικό στίγμα μέσα από ποικίλες μουσικές τάσεις και κατευθύνσεις. Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος προέρχονται μεν από τις ιστορικές Τρύπες, όμως η πορεία και η παρουσία τους είναι τόσο πολύμορφη κι έντονη, που μόνο ως... γλυκιά ανάμνηση μπορούμε να αναφερόμαστε στο απώτερο παρελθόν τους!

Περίπου το ίδιο ισχύει για τον Ντίνο Σαδίκη που, αν και δεν προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, είναι εδώ και χρόνια ενσωματωμένος στο μουσικό της... σύστημα. Ο Αγγελάκας λοιπόν θα στήσει τη δική του μουσική γιορτή με το γκρουπ του, τους 100°C, και η εμφάνισή του αυτή στο «Gagarin 205» θα είναι η μοναδική της σεζόν στην Αθήνα. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος με την κιθάρα του κι έναν υπολογιστή θα κάνει το «ηλεκτρικό σόλο» του, που υπερβαίνει κατά πολύ όποια όρια μπορεί να θέσει κάποιος στην έννοια «rock», και ο Σαδίκης συνεχίζει το post-ψυχεδελικό trip που ξεκίνησε πριν από χρόνια με τους Εν Πλω.

Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα - εικόνα 3
Ντίνος Σαδίκης

Υπάρχουν όμως και τα νεότερα γκρουπ, που τα τελευταία χρόνια έχουν τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στη Θεσσαλονίκη. «Για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχαν χώροι στην πόλη μας κατάλληλα οργανωμένοι ώστε να δίνουν τη σκηνή σε άγνωστες μπάντες», μας λέει ο Γιώργος Χριστιανάκης. «Σταδιακά όμως αυτό άρχισε να αλλάζει. Υπάρχει το “Residents”, που ξεκίνησε πριν από 10-12 χρόνια συναυλίες με γκρουπ που είχαν πρωτότυπο υλικό και προσπάθησε να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για να παίζουν και να πληρώνονται οι μουσικοί με αξιοπρεπή αμοιβή. Όλη η ενεργή μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης έχει περάσει από εκεί τα τελευταία 10 χρόνια».

Κάποια από αυτά τα γκρουπ έρχονται με το SKG Fest στο «Gagarin 205». Είναι το ηλεκτροακουστικό ντουέτο Underwater Chess, που κινείται πειραματικά και αυτοσχεδιαστικά σε μια γκάμα από punk μέχρι σύγχρονη electronica. Είναι οι M.A.t.E (Meetings Along the Edge), που ισορροπούν ως εκστασιακή ηχορυθμική διάδραση live electronics, live drumming και φωνητικών με στοιχεία drum ’n’ bass, dubstep και trip hop. Οι Alien Mustangs παραμορφώνουν την pop αισθητική των ’60s μέσα από δικές τους μινιμαλιστικές νόρμες, με ανάλογο reverb. Οι Psychedelic Trips to Death (PTTD) συνδυάζουν έξοχα την ψυχρότητα των ηλεκτρονικών beats με την εγγενή θέρμη του rock ’n’ roll. Και οι Johnny Carbonaras αυτοπροσδιορίζονται ως ψυχεδελικό σερφοπάνκ γκρουπ –αν και όχι μόνο–, με εντάσεις και διαθέσεις που μας παρασύρουν σε τρελό χορό.

Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα - εικόνα 4
Alien Mustangs

Όλα αυτά είναι γκρουπ που φτιάχτηκαν τα τελευταία πέντε με οκτώ χρόνια στο περιβάλλον μιας πόλης που ευνοεί τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική επαφή. Όπως λέει και ο Χριστιανάκης: «Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν πιο δόκιμη πόλη για να αναπτύσσονται η τέχνη και η κουλτούρα. Είναι ενεργή φοιτητούπολη με πάρα πολύ κόσμο που αλλάζει τακτικά, έρχονται νέα παιδιά με καλλιτεχνικά ταλέντα και ανησυχίες που εμπλέκονται στη ζωή της, είναι πόλη με εύκολη μετακίνηση και ανθρώπινη επικοινωνία. Μπορείς κάποια στιγμή να ζητήσεις έναν φίλο κιθαρίστα και σε ένα τέταρτο να είστε μαζί στο στούντιο και να γράφετε ή να προβάρετε».

Η rock Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα - εικόνα 5
Psychedelic Trips to Death

Αυτήν την ατμόσφαιρα επιθυμεί να μεταφέρει στην Αθήνα το διήμερο SKG Fest. «Είναι απλή ως ιδέα και λίγο πιο σύνθετη στην υλοποίησή της, αλλά, όντας στην πιάτσα τόσα χρόνια, κατάφερα να πείσω τους καλλιτέχνες για το αγαθό της πρόθεσης και του σκοπού! Είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί και να κινηθεί –μέσα από αυτοδιαχείριση– από πόλη σε πόλη. Αν πάει καλά, θα επαναληφθεί και του χρόνου και θα υπάρξει μια συνέχεια», λέει­ κλείνοντας ο Γιώργος Χριστιανάκης, εμπνευστής αυτού του σημαντικού κι ενδιαφέροντος event.

Περισσότερες πληροφορίες

SKG Fest (1η ημέρα)

  • Rock-pop-folk

Η σκηνή της Θεσσαλονίκης κατεβαίνει στην Αθήνα! Απόψε οι Underwater Chess, Μ.Α.Τ.Ε., Alien Mustangs, Γιάννης Αγγελάκας & 100°C

SKG Fest (2η ημέρα)

  • Rock-pop-folk

Η σκηνή της Θεσσαλονίκης κατεβαίνει στην Αθήνα! Απόψε οι Μπάμπης Παπαδόπουλος (electric solo), Psychedelic trips to death, Johnny Carbonaras, Ντίνος Σαδίκης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

27/09/2022

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο στο θέατρο Ακροπόλ

Στην παράσταση "Με φάρο το φεγγάρι" τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Σταύρος Ξαρχάκος: Καταχειροκροτήθηκε στο sold-out Ηρώδειο, τιμώντας τον Νίκο Ξυλούρη

Αν και υπήρξαν αβαρίες εδώ κι εκεί, ήταν μια συναυλία επιτυχημένη από κάθε άποψη, με το κοινό να ξεπερνά την παράλυση της Αθήνας λόγω της 24ωρης απεργίας των μέσων μεταφοράς.

Ο Γιάννης Πάριος μας ταξιδεύει σε παλιούς και νέους έρωτες στο Faliro Summer Theater

Με έναν μοναδικό καλλιτέχνη κλείνει η τελευταία μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού.

Η Katerine Duska, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και η Βάσια Ζαχαροπούλου θα πλαισιώσουν τον Shigeru Umebayashi

Η συναυλία "In the Mood For Music", στο Ηρώδειο, θα μας μυήσει στη μουσική ουτοπία αυτού του χαρισματικού Ιάπωνα καλλιτέχνη.

Μια ημέρα μουσικής και διαλόγου για τη Μεσόγειο

Το Global Live Med, σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ξεκινά την πρώτη εκδήλωση μουσικής και διαλόγου υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Lise Davidsen και η ΚΟΑ σε ένα λαμπερό γκαλά όπερας

Το άστρο μιας νέας ντίβας λάμπει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και στην Ελλάδα.