Σαν μια πλάκα, Τζίμη...

Το "αθηνόραμα" αποχαιρετάει έναν πραγματικά καλό του παλιόφιλο!

Σαν μια πλάκα, Τζίμη...

Μετά το σοβαρό πρόβλημα της υγείας του, όταν κατέρρευσε στη σκηνή του «Κυττάρου» αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, είχα την αίσθηση ότι ο Τζιμάκος θα τα καταφέρει και ότι θα τον βλέπαμε ξανά σύντομα. Έτσι όταν το απομεσήμερο του Σαββάτου, κάνοντας κάτι τελευταία ψώνια, με ισχυρό πονοκέφαλο κι ενδείξεις ελαφρού πυρετού, έλαβα το μήνυμα του Γιά­γκου: «Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης», η απάντησή μου ήταν ακαριαία: «Κι εγώ δεν νιώθω πολύ καλά σήμερα»!

Ο Τζίμης Πανούσης τον οποίο γνώρισα –σχεδόν δέκα ολόκληρα χρόνια προτού γίνει ο Τζίμης Πανούσης που όλοι ξέρουμε– ήταν ένας πολύ καλός μαθητής γυμνασίου, ευγενέστατο παιδί, ενδιαφέρων αντίπαλος στο σκάκι, που μιλούσε με θαυμασμό για τον συντοπίτη του Κώστα Γκουσγκούνη, ήθελε να αφήνει ακούρευτα τα μπροστινά του μαλλιά γιατί θεωρούσε πως είχε ψηλό μέτωπο κι επέμενε να πηγαίνουμε λίγο πιο πάνω από την παραλία όπου κολυμπούσαμε συνήθως στο Μάτι, διότι στην πλαζ του κοντινού ξενοδοχείου σύχναζαν μανεκέν της εποχής (καλοκαίρι ’71) και μπορούσαμε να καμακώσουμε κάτι αξιόλογο! Πράγμα που ουδέποτε συνέβη κατά τη διάρκεια των σύντομων εκείνων κοινών μας διακοπών. Επέμενε όμως να πάμε και στον Διονύση Σαββόπουλο, που θα άνοιγε στο «Ροντέο» με τα Μπουρμπούλια, μαζί με τη Δόμνα Σαμίου και τον Θανάση Γκαϊφύλλια. Και πήγαμε­, με αποτέλεσμα να μη μείνουμε κολλημένοι στους ψυχεδελικούς Deep Purple ή τους «πρωτοποριακούς» Doors.

Δέκα χρόνια μετά, μέσα σε ένα πραγματικά­ δημιουργικό μουσικό κλίμα που αγκάλιαζε­ όλες τις τάσεις στην Ελλάδα, από το νεολαϊκό των Ρασούλη - Ξυδάκη μέχρι την jazz αβανγκάρντια (τότε που νομίζαμε πως «όλα» ήταν «ένα», όπως μου είχε πει λίγο προτού­ φύγει από τη ζωή ο Τάσος Φαληρέας), οι Μουσικές Ταξιαρχίες έκαναν το δικό τους ταξίδι, με τον Τζίμη Πανούση σε πρώτο πλάνο. Ρηξικέλευθοι αλλά και με αγνές ευαισθησίες, πείραξαν πολλά ταμπού της εποχής και δημιούργησαν δυνατή κατάσταση. Ο ίδιος ο Τζίμης, sui generis καλλιτέχνης, έχτισε με μαεστρία το ερμηνευτικό του κουκούλι και μέσω αυτού έγινε αυτός που ξέρουμε: αγαπητός σε όλους αλλά κι εύκολος να δημιουργεί αντιπαλότητες μέσα από τις μανιέρες της περφόρμανς του.

Το «α» έχει παρακολουθήσει στενά την πορεία του και ο Τζίμης είχε πάντα πολύ φιλική σχέση μαζί μας. Έτσι ήταν, άλλωστε, με τον περισσότερο κόσμο και με όλες τις συνεργασίες του. Όλοι έχουν να λένε για έναν συνεπέστατο επαγγελματία. Και στην παρέα ήταν καλός. μόνο που εκεί έβλεπες να υπάρχουν στιγμές που αποτραβιόταν. Και όσο περνούσε ο καιρός τόσο αυτές πλήθαιναν. Με το χρόνο να μετράει πάντα αντίστροφα, τώρα αποτραβήχτηκε εντελώς, αφήνοντας τους άλλους να μαλώνουν για το πόσο μέγιστος υπήρξε, ποιες ρηξικέλευθες τομές επέφερε στην τέχνη του, πόσους νεότερους επηρέασε με το λόγο του κ.ο.κ. Ενώ αυτός ταξιδεύει...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".