Με την Αγνή Μπάλτσα και την "Ηλέκτρα" η επίσημη έναρξη της Λυρικής

Με μία μεγάλη παραγωγή, την "Ηλέκτρα" του Ρίχαρντ Στράους, γίνεται η επίσημη έναρξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με την Αγνή Μπάλτσα και την "Ηλέκτρα" η επίσημη έναρξη της Λυρικής

Με την "Ηλέκτρα", τραγωδία σε μία πράξη του Ρίχαρντ Στράους, κάνει την επίσημή της έναρξη η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι παραστάσεις είναι 15, 18, 22, 26 και 31 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ. Διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος ενώ η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του Γιάννη Κόκκου. Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας είναι η Αγνή Μπάλτσα, που συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η "Ηλέκτρα" του Στράους, μια από τις σπουδαιότερες και πιο απαιτητικές όπερες του 20 αιώνα, ανεβαίνει για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Είναι σημαντικό το ότι επιλέγεται ως εναρκτήριο έργο εδώ καθώς η προέλευσή της είναι ελληνική (από τον μύθο των Ατρειδών) και ως σύνθεση είναι μοντέρνα.

Το ποιητικό κείμενο του Αυστριακού συγγραφέα και ποιητή Χούγκο φον Χόφμανσταλ - βασισμένο στο κείμενο του Σοφοκλή - επικεντρώνεται στην εμμονή της Ηλέκτρας να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της, αλλά και στα συναισθήματα και την ψυχολογία της καθώς συνομιλεί με τα υπόλοιπα πρόσωπα της τραγωδίας.

Με την Αγνή Μπάλτσα και την "Ηλέκτρα" η επίσημη έναρξη της Λυρικής - εικόνα 1

Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά της Ηλέκτρας υπογράφει ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης της όπερας, Γιάννης Κόκκος, ο οποίος αναφέρει για την παραγωγή: "Η σκηνή γίνεται ένας τόπος ο οποίος μιλά για τον εγκλωβισμό και την τρέλα, την εμμονή και τη φαντασίωση, τη λάσπη και τον χρυσό. Και ταυτόχρονα την αντοχή αρχαίων ιστοριών, οι οποίες ζουν στο παρόν. Υπάρχει η ανάμνηση των Μυκηνών και της Βιέννης, όπως επίσης θραύσματα μιας πρόσφατης ιστορικής μνήμης. Όμως πάνω απ’ όλα υπήρξε η πρόθεση να καταστεί ορατή αυτή η ελληνική μήτρα, η τόσο αγαπητή στον Χόφμανσταλ. Από αυτήν ξεπροβάλλει η τρομακτική άβυσσος του ασυνειδήτου, η οποία ακριβώς διερευνάται στη Βιέννη της αυγής του 20ού αιώνα, όπου μαίνεται η καταιγίδα της Ηλέκτρας".

Με την Αγνή Μπάλτσα και την "Ηλέκτρα" η επίσημη έναρξη της Λυρικής - εικόνα 2

Η Ηλέκτρα σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας σε όλες τις παραστάσεις.

Ρίχαρντ Στράους Ηλέκτρα Πρώτη παρουσίαση από την ΕΛΣ / Επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ 15, 18, 22, 26, 31 Οκτωβρίου 2017 / Ώρα έναρξης: 20.00 ΚΥΚΛΟΣ ΑΤΡΕΙΔΩΝ / ΚΥΚΛΟΣ 20ός ΑΙΩΝΑΣ Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος Σκηνοθεσία-σκηνικά Γιάννης Κόκκος Καλλιτεχνική συνεργασία-δραματουργία Αν Μπλανκάρ Κοστούμια Λιλή Κεντάκα Φωτισμοί Βινίτσιο Κέλι Βίντεο-σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Ideogamma SRL - Σέρτζιο Μετάλλι Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος Κλυταιμνήστρα: Αγνή Μπάλτσα Ηλέκτρα: Ζαμπίνε Χογκρέφε Χρυσόθεμις: Γκουν-Μπριτ Μπάρκμιν Αίγισθος: Φρανκ βαν Άκεν Ορέστης: Δημήτρης Τηλιακός Ο παιδαγωγός του Ορέστη: Κωστής Μαυρογένης Η έμπιστη: Αμαλία Αυλωνίτη Η συνοδός: Ειρήνη Αθανασίου Νεαρός υπηρέτης: Χρήστος Κεχρής Ηλικιωμένος υπηρέτης: Κωστής Ρασιδάκις Επιστάτρια: Άρτεμις Μπόγρη Πέντε θεραπαινίδες: Χρυσάνθη Σπιτάδη, Ινές Ζήκου, Μαρισία Παπαλεξίου, Σοφία Κυανίδου, Μαρία Μητσοπούλου Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Ο ήχος της κραυγής" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Το Duo Vocialo σε μια συναυλία αφιερωμένη στους ανθρώπους που βίωσαν ανθρωπιστικές καταστροφές όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η τρέχουσα προσφυγική κρίση.

Έργα Beethoven και Schubert από δύο κορυφαίους σολίστ

H αγαπημένη βιολονίστα του ελληνικού κοινού Viktoria Mullova συμπράττει με τον βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson σε μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής.

Με την όπερα "Αδελφή Βεατρίκη" του Δημήτρη Μητρόπουλου ανοίγει η αυλαία του "Ολύμπια"

Η όπερα θα ερμηνευθεί σε συναυλιακή μορφή από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τον Pierre Dumoussaud.

Οι Florence and the Machine στο Ejekt Festival 2023

Η μπάντα - φαινόμενο της Florence Welch επιστρέφει στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας Dance Fever Tour.

Οι Υouth Valley είναι πολλά παραπάνω από "Young Sad Lovers"

Γνωρίστε τη νέα αθηναϊκή μπάντα που συνταιριάζει dark indie επιρροές και παστέλ αισθητική λίγο πριν το πρώτο της live στο "Six D.O.G.S.".

Χρήστος Θηβαίος και Δημήτρης Καρράς τιμούν τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Ένα μουσικό αφιέρωμα για τον μεγάλο καλλιτέχνη στο ΙΛΙΟΝ Plus.