Οι Kulamacus πέρα από ετικέτες και ταμπέλες

Η φρέσκια μπάντα που φτάνει «ως την άκρη του κόσμου» με το νέο της κομμάτι, ξεφεύγει από την συνταγή του swing με νεανική ορμή και πάθος.

Οι Kulamacus πέρα από ετικέτες και ταμπέλες

Από τον Άγγελο Κλάδη.

Οι Kulamacus πέρα από ετικέτες και ταμπέλες - εικόνα 1

«Όταν δημιουργείς κάτι δικό σου, ο ουρανός δεν έχει όρια» έλεγε ο Αμερικάνος τρομπετίστας της τζαζ Miles Davis και το ίδιο πιστεύουν οι Kulamacus, η φρέσκια νεανική μπάντα που μας πάει «Ως την άκρη του κόσμου» με το νέο της single κομμάτι. Ο Πάνος Κουτσουβέλης (κιθάρα), ο Λουκάς Νίκου (μπάσο), η Αιμιλία Φασιλή (φωνή), ο Γιάννης Συνοδινός (τύμπανα), ο Γρηγόρης Έξαρχος (τενόρο σαξόφωνο) και ο Μάρκος Καραβάς (άλτο σαξόφωνο) μιλούν στα «α» για τις μουσικές τους ανησυχίες και για τα ταξίδια τους πάνω στο πεντάγραμμο…

Οι Kulamacus πέρα από ετικέτες και ταμπέλες - εικόνα 2

Kulamacus ή «Κούλα, μ’ ακούς;» όπως έλεγε ο Στάθης Ψάλτης;
Νονός του ονόματος ήταν ο ντράμερ μας, ο Γιάννης Συνοδινός, και μόλις το ακούσαμε και εμείς μας έκανε αμέσως αίσθηση. Βασική επιρροή ήταν φυσικά η γνωστή ατάκα του Στάθη Ψάλτη από την ταινία «Βασικά, καλησπέρα σας», όμως ψάχναμε ένα όνομα που να παραπέμπει σε κάτι αλλά ταυτόχρονα να διαφοροποιείται από αυτό. Έτσι, αλλάξαμε κάπως την ορθογραφία και ενώσαμε την φράση, καταλήγοντας τελικά στο «Kulamacus».

Πώς ξεκινήσατε σαν μπάντα και τι σας ένωσε;
Ήταν περισσότερο μία πρωτοβουλία του κιθαρίστα Πάνου Κουτσουβέλη, με άλλους τρεις μουσικούς (Αιμιλία Φασιλή, Λουκάς Νίκου, Γιάννης Συνοδινός), που για πολλά χρόνια ήταν φίλοι και μοιραζόντουσαν κοινές μουσικές ανησυχίες, κυρίως από funk και rock ακούσματα. Μέσα από τις μουσικές μας αναζητήσεις και τις εμπειρίες μας όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργήθηκε πιστεύω η ανάγκη για το γκρουπ. Μόλις βγάλαμε τις πρώτες μας συνθέσεις εξελίχθηκε σχεδόν αυτόματα, φτάνοντας στην σημερινή μορφή των Kulamacus με επιπλέον δύο σαξόφωνα.

Οι Kulamacus πέρα από ετικέτες και ταμπέλες - εικόνα 3

Ποιές είναι οι μουσικές επιρροές των Kulamacus;
Η αλήθεια είναι ότι μόλις πρωτοξεκινήσαμε είχαμε πολλές επιρροές από τον swing ήχο, που όμως όσο προχωράγαμε διαφοροποιήθηκε αρκετά με άλλα μουσικά παντρέματα. Μπορεί δηλαδή να κρατάμε ακόμα το swing σαν βάση, αλλά με τις διάφορες διασκευές που κάνουμε, στοχεύουμε περισσότερο σε έναν προσωπικό ήχο της μπάντας. Θέλουμε δηλαδή να ανοίγει κάποιος το ραδιόφωνο και να λέει «αυτό είναι Kulamacus».

Αυτό άλλωστε είναι κάτι που βγαίνει και από τις προσωπικές σας δουλειές, όπως στο τελευταίο σας κομμάτι «Ως την άκρη του κόσμου».
Ακριβώς. Ήδη από την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ίδιο υλικό» που κυκλοφόρησε το 2015, βγάλαμε μουσικές συνθέσεις που ξεπερνούσαν τις κατηγορίες και τις ταμπέλες. Το τελευταίο μας single είναι από τον επερχόμενο δίσκο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και εμπεριέχει πάλι ένα πλούσιο μουσικό μείγμα. Ο ήχος πραγματικά ξεφεύγει από το swing, με μουσικές συνθέσεις που δίνουν τον προσωπικό μας ήχο.

Υπάρχουν τελικά σύνορα στην μουσική;
Όχι, για κανένα λόγο. Πρώτα από όλα γιατί σκέψου ότι στην μουσική υπάρχουν εφτά συγκεκριμένες νότες: όσες δυνατότητες σου δίνουν από την μία για να δημιουργήσεις διαφορετικές συνθέσεις άλλο τόσο σε περιορίζουν… Για αυτό και αν ψάξεις βαθύτερα, θα βρεις ότι κάθε είδος έχει διάφορες επιρροές από τα υπόλοιπα είδη. Είναι σαν όλες οι μουσικές κατηγορίες να είναι συγγενικές.

Στο site της μπάντας διαβάζουμε ότι θέλετε «να κάνετε κάθε φορά τους φίλους να χορεύουν και να τραγουδάνε σαν να είναι η τελευταία μέρα της ανθρωπότητας». Τελικά, η καλή μουσική φέρνει καλή διάθεση ή –ανάποδα- η καλή διάθεση φέρνει καλή μουσική;
Σίγουρα, η καλή μουσική επιδρά καθοριστικά και σου φτιάχνει την διάθεση. Όμως το ανάποδο δεν ισχύει... Για να κάνεις δηλαδή καλή μουσική δεν χρειάζεσαι ούτε καλή ούτε κακή διάθεση. Χρειάζεσαι απλά διάθεση! Κρίνοντας -για παράδειγμα- από την εμπειρία μας, υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που δεν κυλάνε τα πάντα ρόδινα, όμως βρίσκουμε διέξοδο στην μουσική. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το μικρόβιο της δημιουργίας!

Τέλος, τι να περιμένουμε από του Kulamacus στο άμεσο μέλλον;
Πέρα από τον δίσκο που προανέφερα, έχουμε διάφορες εμφανίσεις στην πόλη και την επαρχία, που όμως δεν έχουν όλες οριστικοποιηθεί ακόμα. Σίγουρα, αρχές Ιουλίου θα κάνουμε ένα ταξίδι στην Κύπρο, σε έναν χώρο που θα μοιραστούμε τις μουσικές μας. Θα είναι η πρώτη φορά που οι Kulamacus σαν μπάντα βγαίνουν εκτός Ελλάδας και θα είναι νομίζω μία μοναδική εμπειρία για όλους μας...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

16/04/2024

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".