Οι «Swingouts» γυαλίζουν τα χορευτικά μας παπούτσια!

Ο συνιδρυτής της ομάδας «The Swingouts», Γιώργος Αποστολάς, μας συστήνει την swing κοινότητα της Αθήνας και μας καλεί στο μεγαλύτερο χορευτικό πάρτι του μήνα.

Οι «Swingouts» γυαλίζουν τα χορευτικά μας παπούτσια!

Ο συνιδρυτής της ομάδας «The Swingouts», Γιώργος Αποστολάς, μας συστήνει την swing κοινότητα της Αθήνας και μας καλεί στο μεγαλύτερο χορευτικό πάρτι του μήνα.

The Swingouts. Ποια είναι τελικά αυτή η ομάδα που ξεσηκώνει με τα σουινγκάτα πάρτι της την Αθήνα;

Οι «The Swingouts» ξεκίνησαν το 2011 την ενασχόλησή τους με τη διοργάνωση parties στην μουσικοχορευτική κοινότητα του swing. Εν ενεργεία χορευτές σε μία από τις δύο πρώτες σχολές της Αθήνας, τους Athens Swing Cats, ένωσαν στις εκδηλώσεις τους χορευτές από όλες τις σχολές. Για εμάς ήταν βασικό σημείο το πώς, αρχικά, θα ενώναμε τον κόσμο των δύο μεγάλων σχολών swing της Αθήνας, ο οποίος την εποχή που ξεκινούσαμε τη δραστηριότητά μας ως «The Swingouts» ήταν διαχωρισμένος. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που δεν θα είχε την ταυτότητα των σχολών, αλλά την ταυτότητα του χορού, του swing, του lindy hop, έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να το αγκαλιάσει ως κάτι δικό του. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις γύρω απ’ αυτή τη μουσικοχορευτική κουλτούρα, δημιουργώντας αρκετές φορές καινούργια πράγματα στη σκηνή μας με γνώμονα πάντα το καλύτερο που μπορούμε με σεβασμό στους καλεσμένους μας.

Πώς αγαπήσατε μια μουσική και έκφραση που έρχεται από τις δεκαετίες 20’s - 50’s;

Τα ακούσματά μου ήταν κοντά σε αυτή την κουλτούρα από μικρή ηλικία. Μεγάλωσα ακούγοντας δίσκους αυτών των δεκαετιών και ανακαλύπτοντας τη μαγεία τους πήγαινα όλο και πιο πίσω. Ξεκινώντας δηλαδή από το rock & roll και τα ‘50s-’60’s, έφτασα να ψάχνω την αρχή του νήματος και κατέληξα στον “πατέρα” του rock & roll, το swing και την early jazz των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Το 2010 με τον Κωνσταντίνο Χράπαλο (συνιδρυτή των Swingouts) πήγαμε για πρώτη φορά σε χορευτικό πάρτι στο Blue Fox και μαγευτήκαμε αμέσως από την ατμόσφαιρα και τα χαμόγελα των ανθρώπων που διασκέδαζαν ανέμελοι σαν μικρά παιδιά με μουσική που έτσι κι αλλιώς είναι “ανεβαστική”!

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων (ηλικιακά, επαγγελματικά, κτλ.) που έρχεται να μάθει swing-lindy hop; Είναι απαραίτητη κάποια παλιότερη χορευτική γνώση;

Το βασικότερο χαρακτηριστικό που έχει η κουλτούρα του swing καθώς και των χορευτικών ειδών που το απαρτίζουν (lindy hop, balboa, shag κλπ) είναι η ελευθερία και η απουσία περιορισμών. Η swing κοινότητα της χώρας μας αποτελείται από ένα αρκετά ενδιαφέρον μωσαϊκό ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, αισθητικής και χορευτικής εμπειρίας. Πέραν των βασικών βημάτων που κάποιος πρέπει να ακολουθεί, καθένας μπορεί να μάθει και καθένας μπορεί να γίνει μέλος. Αρκεί να χαμογελάει…και να μην πατάει τους γύρω του στο danceflloor!

Οι «Swingouts» γυαλίζουν τα χορευτικά μας παπούτσια! - εικόνα 1

Έχετε άμεσα κλεισμένες κάποιες εμφανίσεις ή πάρτι; Που μπορούν να σας δουν οι φίλοι του swing;

Προσπαθώντας να μην “πέσουμε” πάνω σε άλλα parties, αλλά και θέλοντας να προσφέρουμε στο κοινό μια γλυκιά προσμονή, οργανώνουμε τις εκδηλώσεις μας σε σχετικά αραιά χρονικά διαστήματα. Έτσι, μετά τις 5/5, όπου διασκεδάσαμε για δεύτερη χρονιά στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» του αθηνοράματος, δίνουμε ραντεβού με τους φίλους του swing στις 26 & 27 Μαΐου, στον πολυχώρο Μεταξουργείο. Αυτό το διήμερο, στο πολυεπίπεδο αυτό κτίριο του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά που προσφέρεται για διάφορα projects, πρόκειται να γιορτάσουμε τo «Frankie 103 – Never stop Swinging», μια εκδήλωση προς τιμή του Πρέσβη του lindy hop, Frankie Manning, που γιορτάζεται παγκοσμίως.

Τι είναι το «Frankie 103»; Και αρχικά, ποιος είναι ο Frankie Manning;

Θα λέγαμε πως ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος Frankie Manning είναι ένας από τους βασικούς λόγους ενασχόλησής μας με τον όμορφο αυτό μουσικοχορευτικό χώρο! Γεννήθηκε στο Jacksonville της Florida στις 26 Μαΐου του 1914 και θεωρείται ο «πρέσβης» του Lindy Hop, καθώς από μικρή ηλικία και μέχρι το θάνατό του το 2009, δίδασκε και χορογραφούσε κρατώντας ζωντανή τη φλόγα του swing και μεταφέροντάς την στη νέα γενιά χορευτών που ακολουθούν το μεγάλο πλέον ρεύμα του Swing-Lindy Hop. Η 26η Μαΐου, ημέρα γέννησής του, τιμάται παγκοσμίως από την Lindy Hop κοινότητα και φέτος οι Swingouts γιορτάζουν τα 103 χρόνια από τη γέννησή του με την εκδήλωση «Frankie 103 – Never stop Swinging», ένα διήμερο πάρτι γεμάτο χορογραφίες από τα chorus lines δύο σχολών σε μουσική υπόκρουση τεσσάρων dj της εγχώριας swing σκηνής.

Οι «Swingouts» γυαλίζουν τα χορευτικά μας παπούτσια! - εικόνα 2

Φτάνοντας να ενώσετε την swing κοινότητα σε μεγάλες θεματικές εκδηλώσεις, ποια θεωρείτε πως είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέσα στα 6 αυτά χρόνια από την ίδρυση των Swingouts;

Πάντα μας άρεσε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα και αυτό πιστεύουμε έχει περάσει και στις ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κατά καιρούς, ανάμεσα στα απλά swing parties με ένα dj set. Θεωρούμε ότι αυτή η συνεχής αναζήτηση για ολοένα και κάτι ξεχωριστό, αφενός μας κρατάει φρέσκους και ετοιμοπόλεμους να κάνουμε πράγματα, αφετέρου πάει την ίδια την κοινότητα ένα βήμα παραπάνω. Ήδη αρκετές ομάδες κάνουν κατά καιρούς πολύ σημαντικά και αξιόλογα πράγματα και χαιρόμαστε είτε συμμετέχουμε σε αυτά είτε όχι. Το νόημα είναι να προχωράμε όλοι μαζί.

Από τη σελίδα σας στο facebook με εντυπωσίασε η αναφορά σε εκδρομές που διοργανώνετε. Τι είναι και πως μπορεί κανείς να συμμετέχει;

Η ελευθεριάζουσα νοοτροπία του swing δεν απουσιάζει ούτε από τις εκτός dancefloor εκδηλώσεις μας. Αρκεί να έρθει κάποιος με την ίδια όρεξη όπως και στα party: με χαμόγελο και διάθεση να κοινωνικοποιηθεί! Η εκδρομή μας στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα, που έγινε το σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου και είχε μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη, πέτυχε να έχει μηδενική αναφορά στο swing και να ενώσει τους ανθρώπους εκτός dancefloor!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.

Όπερα και τρανς ορατότητα: παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κάθρην Ράιλυ

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

Από το πρόγραμμα του Οκτωβρίου στο "Half Note" δεν θα χάσουμε ούτε μισή νότα

Το line-up των καλλιτεχνών που απαρτίζουν την ατζέντα του Οκτωβρίου στο γνωστό jazz club είναι ένας καλός λόγος να μην χάσετε ούτε... νότα.

Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη Περικλή Κούκου στο Ωδείο Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας με τη σκυτάλη να παίρνει ο Περικλής Κούκος.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ παρουσιάζουν ένα γεμάτο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος φέρνει μια πληθώρα δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, την ισότιμη συμμετοχή και την προαγωγή της συνεργασίας.

"Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις": Παιδιά και νέοι τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο μεγάλο επετειακό αφιέρωμα συμπράττουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης.