Η σπάνια φωνή του Chris Cornell μέσα από 10 βίντεο

Αντί για επικήδειο ετοιμάσαμε μια δεκάδα με βίντεο κλιπ που αναδεικνύουν το άστρο ενός μεγάλου ερμηνευτή.

Η σπάνια φωνή του Chris Cornell μέσα από 10 βίντεο

Ο πατριάρχης της grunge, Chris Cornell, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή την Τετάρτη 17/5. Σε τέτοιες μορφές της ροκ ιστορίας, όμως, δεν αρμόζουν επικήδειοι λόγοι. Περισσότερο, ταιριάζουν μουσικά ανθολόγια της σπουδαίας καριέρας τους. Εξάλλου, μετά την κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας και της παντοκρατορίας του Mtv πολύ δύσκολα θα γεννηθούν και πάλι σταρ τέτοιου μεγέθους. R.I.P. Chris

Αγία grunge τετράδα

Chris Cornell (Soundgarden), Kurt Cobain (Nirvana), Layne Staley (Alice in Chains), Eddie Vedder (Pearl Jam). Αυτοί οι τέσσερις ήταν που έστησαν το μύθο της grunge και στοίχειωσαν με τις φωνές τους τα 90s. Οι τρεις είναι πλέον νεκροί. Μόνο ο Vedder, ο άνθρωπος που πειραματίστηκε λιγότερο με τα ναρκωτικά και τις καταχρήσεις, παραμένει ζωντανός. Κράτα γερά Eddie.

Soundgarden - Jesus Christ Pose

Σοκ. Αυτό έπαθα μόλις είδα αυτό το βίντεο κλιπ στο, νεοφερμένο στο χάρτη της ιδιωτικής τηλεόρασης, Mtv. Πρώτη επαφή σε ηλικία 13 χρόνων με τους Soundgarden και τη φωνάρα του Cornell. Ψυχεδέλεια, σταυρούς, έρημος, μαύρες μπότες και ανεμογεννήτριες. Να δείτε οι γονείς τι έπαθαν μόλις με είδαν να το βλέπω…

Soundgarden - Rusty Cage

Μετά το «Jesus Christ Pose» η βρώμα ότι μια μπάντα από το Σιάτλ -που ήταν κολλητοί με τους Nirvana- είχαν βγάλει την δισκάρα «Badmotorfinger» απλώθηκε στο σχολείο. Για να λέμε την αλήθεια, οι πιο ψαγμένοι τους ήξεραν νωρίτερα… Το «ντινινι να ντινινι να» riff του «Rusty Cage» σε συνδυασμό με το γρέζι του μάστορα Cornell ήταν αδύνατο να μην σε απογειώσει.

Soundgarden – Spoonman

Καλό και άγιο το «Badmotorfinger». Αλλά το άλμπουμ που έβαλε τους Soundgarden –μιλώντας κυρίως εμπορικά- στην παγκόσμια ελίτ της σκληρής μουσικής (σικ) ήταν το «Superunknown». Μια ταινία υπήρξε η αφορμή για να έρθουν σε επαφή με τον Artis the Spoonman που έπαιζε… κουτάλια στο δρόμο και ένα από τα πιο δυνατά singles που έγραψαν ποτέ το γκρουπ από το Σιατλ σερβιρίστηκε σε πιάτο σούπας. Καλή σας όρεξη με Live στα στούντιο του Mtv.

Ημίγυμνη ροκ θεότητα

Τα πρώτα χρόνια δεν φορούσε ποτέ μπλούζα στα live. Τα κορίτσια έπεφταν στα πατώματα για χάρη του. Έτσι τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι στο video clip του «Jesus Christ Pose»: Λιπόσαρκο, με μακρύ μαλλί, ημίγυμνο, μοιάζοντας με βιβλική μορφή που ασπάστηκε την ροκ. Δείτε παρακάτω μια από τις αξεπέραστες live περφόρμανς του στο «Outshined»

Στον μουσικό ναό των Temple of the Dog

Οι αρχές των 90s δεν είχαν μόνον χαρές και πανηγύρια για τον για τον Chris και την grunge σκηνή. Ο θάνατος από ναρκωτικά του frontman των Mother Love Bone, Andrew Wood -μια από τις εμβληματικές μορφές της σκηνής του Σιάτλ- στοίχειωσε τον Cornell. Αποφάσισε να κάνει μαζί με δυο εναπομείναντα μέλη των Love Bone τον κιθαρίστα των Pearl Jam (ο Eddie Vedder ήταν guest μέλος) και τον ντραμίστα των Soundgarden ένα tribute band στη μνήμη του Wood. Το αποτέλεσμα πραγματικά εντυπωσιακό με τους Temple of the Dog να αποτελούν μάλλον το κορυφαίο «γκρουπ ειδικού σκοπού» που ακούσαμε ποτέ.

Δωσ’ του μια κιθάρα και θα λάμψει

Το ταλέντο του Cornell ήταν ατόφιο. Μπορούσε να λάμψει ακόμη και στις πιο μίνιμαλ μουσικές καταστάσεις. Εδώ ερμηνεύει unplugged το «Like a Stone» από τους «Temple of the Dog». Τα λόγια είναι περιττά.

Όταν ο Chris συνάντησε τον James Bond

Ο πρώτος μη Άγγλος άντρας που τραγούδησε για χατίρι του σικάτου πράκτορα ήταν ο Cornell. Και του φέρθηκε ως πραγματικός τζέντλμαν της ροκ…

Audioslave - Show Me How to Live

Εντάξει, φοβερός τίτλος συγκροτήματος. Δεν είναι κρυφό ότι όλοι είμαστε «σκλάβοι του ήχου». Τα πιασίματα του Tom Morello ένοιωθες να σε πιάνουν από το λαιμό. Επίσης, η φωνή του Chris Cornell κούμπωσε στην εμπορικού σκοπού φάση. Όπως, όμως, όλα τα supergroup, από τους Audioslave έλειπε ο αυθορμητισμός, ο πειραματισμός και ο ηλεκτρισμός. Δεν μπόρεσαν ποτέ να συγκριθούν με τους Soundgarden και τους Temple of the Dog

Θαύμα! Φωνή με ενσωματωμένο distortion…

Ακούστε αυτήν την δεκάλεπτη live βερσιόν του «Slaves and Bulldozers». Και μετά σιωπή. Καλό ταξίδι Chris.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.