Δημιουργοί σε θέση μάχης!

Συνθέτες και στιχουργοί, δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού, συσπειρώνονται για να διεκδικήσουν μια καθαρή διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων και του έργου τους...

Δημιουργοί σε θέση μάχης!

Με αγωνιστική διάθεση ξεκινάει την πορεία του το «Άσμα 450+», το πιο μαζικό μέχρι σήμερα Σωματείο Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού, που προέκυψε μετά από την πρόσφατη αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του διοικητικού συμβουλίου και των μελών του σωματείου ΜΕΤΡΟΝ. Οι δημιουργοί (συνθέτες και στιχουργοί) είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή η κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της «διαχείρισης» των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, έναν χώρο που δεινοπαθεί εδώ και δεκαετίες από το καθεστωτικό σύστημα της ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που, κυριολεκτικά, λυμαίνεται τα πνευματικά δικαιώματα χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο ούτε από την πλευρά των δημιουργών ούτε από την πλευρά της πολιτείας.

Δημιουργοί σε θέση μάχης! - εικόνα 1
Το πάνελ με τη διοικούσα επιτροπή του σωματείου "Άσμα 450+"

Αυτό τουλάχιστον ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Γιατί η κινητοποίηση των δημιουργών πριν από δύο χρόνια, με το σωματείο ΜΕΤΡΟΝ, έκανε την πολιτεία να κινηθεί και να βγουν στο φως ποικίλες ατασθαλίες της ΑΕΠΙ – πράγματα που συζητούνταν επί σειρά ετών αλλά κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει! Έτσι, σήμερα η Εταιρία αυτή ελέγχεται για κακοδιαχείριση και οικονομικά σκάνδαλα – και κάθεται στο σκαμνί. Θα έλεγε κανείς πως είναι μια ιδανική περίοδος ώστε να υπάρξει κάποιο ξεκαθάρισμα σ’ αυτό τον χώρο – και οι δημιουργοί να απολαμβάνουν δικαιότερα και πληρέστερα τους καρπούς του πνευματικού τους κόπου. Λογικό δεν είναι; Αμ δε! Πολιτικοοικονομικά συμφέροντα παίζονται και εκεί που το λογικό είναι η πολιτεία να δρομολογήσει το θέμα έτσι που να μπει κυβερνητικός επίτροπος και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ΑΕΠΙ ώστε από υγιή βάση να προχωρήσουν τα πράγματα από τούδε και στο εξής, υπάρχει διαφοροποίηση στη στάση μερικών δημιουργών που φαίνεται να ζητούν συνεννόηση και «συνδιοίκηση» με το «αμαρτωλό» μετοχικό team της ΑΕΠΙ – που βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο. Η κατάσταση, σαφώς, εντείνεται…

Δημιουργοί σε θέση μάχης! - εικόνα 2
"Οργανωθήκαμε για να διεκδικήσουμε μίαν ΑΕΠΙ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα", λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς

Έτσι, προκύπτει το «Άσμα 450+», με διοικούσα επιτροπή τους Νίκο Ζούδιαρη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιώργο Χατζιδάκι, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Αντώνη Πλέσσα, Φοίβο Δεληβοριά, Μιχάλη Αβατάγγελο. Το σωματείο ζητάει να δημιουργηθεί μια ΑΕΠΙ που «να μπορεί να αντιμετωπίσει τα δεδομένα του 21ου αιώνα», χωρίς την προηγούμενη διοίκηση, με επίτροπο και εποπτικό συμβούλιο από τους δημιουργούς. Αρκεί να νομοθετήσει κατάλληλα η κυβέρνηση και να ψηφιστεί στην βουλή το ανάλογο νομοσχέδιο, πράγματα για τα οποία ενώ έχει διατυπωθεί η θετική βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι βρίσκουν αντιδράσεις μέσα στο ίδιο το κυβερνητικό σχήμα. Ωραία πράγματα, ξεκάθαρα και ελληνικά! Έτσι το «Άσμα 450+», μέσα στο οποίο θα συναντήσουμε ονόματα όπως Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυδάκης, Νότης Μαυρουδής, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Αγγελάκας, Αργύρης Μπακιρτζής, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.ά. είναι αποφασισμένο να αγωνιστεί για να ξεκαθαρίσει μια κατάσταση όπου χρειάζεται πραγματική δύναμη και θέληση για να ξεκαθαρίσει. Είναι μια ευκαιρία που, κανονικά, δεν θα πρέπει να χαθεί. Και οι δημιουργοί (του ελληνικού τραγουδιού) να ενωθούν και να λειτουργήσουν σαν σώμα. Όμως, παίζονται πολλά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.