Δημιουργοί σε θέση μάχης!

Συνθέτες και στιχουργοί, δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού, συσπειρώνονται για να διεκδικήσουν μια καθαρή διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων και του έργου τους...

Δημιουργοί σε θέση μάχης!

Με αγωνιστική διάθεση ξεκινάει την πορεία του το «Άσμα 450+», το πιο μαζικό μέχρι σήμερα Σωματείο Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού, που προέκυψε μετά από την πρόσφατη αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του διοικητικού συμβουλίου και των μελών του σωματείου ΜΕΤΡΟΝ. Οι δημιουργοί (συνθέτες και στιχουργοί) είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή η κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της «διαχείρισης» των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, έναν χώρο που δεινοπαθεί εδώ και δεκαετίες από το καθεστωτικό σύστημα της ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που, κυριολεκτικά, λυμαίνεται τα πνευματικά δικαιώματα χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο ούτε από την πλευρά των δημιουργών ούτε από την πλευρά της πολιτείας.

Δημιουργοί σε θέση μάχης! - εικόνα 1
Το πάνελ με τη διοικούσα επιτροπή του σωματείου "Άσμα 450+"

Αυτό τουλάχιστον ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Γιατί η κινητοποίηση των δημιουργών πριν από δύο χρόνια, με το σωματείο ΜΕΤΡΟΝ, έκανε την πολιτεία να κινηθεί και να βγουν στο φως ποικίλες ατασθαλίες της ΑΕΠΙ – πράγματα που συζητούνταν επί σειρά ετών αλλά κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει! Έτσι, σήμερα η Εταιρία αυτή ελέγχεται για κακοδιαχείριση και οικονομικά σκάνδαλα – και κάθεται στο σκαμνί. Θα έλεγε κανείς πως είναι μια ιδανική περίοδος ώστε να υπάρξει κάποιο ξεκαθάρισμα σ’ αυτό τον χώρο – και οι δημιουργοί να απολαμβάνουν δικαιότερα και πληρέστερα τους καρπούς του πνευματικού τους κόπου. Λογικό δεν είναι; Αμ δε! Πολιτικοοικονομικά συμφέροντα παίζονται και εκεί που το λογικό είναι η πολιτεία να δρομολογήσει το θέμα έτσι που να μπει κυβερνητικός επίτροπος και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ΑΕΠΙ ώστε από υγιή βάση να προχωρήσουν τα πράγματα από τούδε και στο εξής, υπάρχει διαφοροποίηση στη στάση μερικών δημιουργών που φαίνεται να ζητούν συνεννόηση και «συνδιοίκηση» με το «αμαρτωλό» μετοχικό team της ΑΕΠΙ – που βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο. Η κατάσταση, σαφώς, εντείνεται…

Δημιουργοί σε θέση μάχης! - εικόνα 2
"Οργανωθήκαμε για να διεκδικήσουμε μίαν ΑΕΠΙ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα", λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς

Έτσι, προκύπτει το «Άσμα 450+», με διοικούσα επιτροπή τους Νίκο Ζούδιαρη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιώργο Χατζιδάκι, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Αντώνη Πλέσσα, Φοίβο Δεληβοριά, Μιχάλη Αβατάγγελο. Το σωματείο ζητάει να δημιουργηθεί μια ΑΕΠΙ που «να μπορεί να αντιμετωπίσει τα δεδομένα του 21ου αιώνα», χωρίς την προηγούμενη διοίκηση, με επίτροπο και εποπτικό συμβούλιο από τους δημιουργούς. Αρκεί να νομοθετήσει κατάλληλα η κυβέρνηση και να ψηφιστεί στην βουλή το ανάλογο νομοσχέδιο, πράγματα για τα οποία ενώ έχει διατυπωθεί η θετική βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι βρίσκουν αντιδράσεις μέσα στο ίδιο το κυβερνητικό σχήμα. Ωραία πράγματα, ξεκάθαρα και ελληνικά! Έτσι το «Άσμα 450+», μέσα στο οποίο θα συναντήσουμε ονόματα όπως Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυδάκης, Νότης Μαυρουδής, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Αγγελάκας, Αργύρης Μπακιρτζής, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.ά. είναι αποφασισμένο να αγωνιστεί για να ξεκαθαρίσει μια κατάσταση όπου χρειάζεται πραγματική δύναμη και θέληση για να ξεκαθαρίσει. Είναι μια ευκαιρία που, κανονικά, δεν θα πρέπει να χαθεί. Και οι δημιουργοί (του ελληνικού τραγουδιού) να ενωθούν και να λειτουργήσουν σαν σώμα. Όμως, παίζονται πολλά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Με την όπερα "Αδελφή Βεατρίκη" του Δημήτρη Μητρόπουλου ανοίγει η αυλαία του "Ολύμπια"

Η όπερα θα ερμηνευθεί σε συναυλιακή μορφή από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τον Pierre Dumoussaud.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/10/2022

Οι Florence and the Machine στο Ejekt Festival 2023

Η μπάντα - φαινόμενο της Florence Welch επιστρέφει στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας Dance Fever Tour.

Οι Υouth Valley είναι πολλά παραπάνω από "Young Sad Lovers"

Γνωρίστε τη νέα αθηναϊκή μπάντα που συνταιριάζει dark indie επιρροές και παστέλ αισθητική λίγο πριν το πρώτο της live στο "Six D.O.G.S.".

Χρήστος Θηβαίος και Δημήτρης Καρράς τιμούν τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Ένα μουσικό αφιέρωμα για τον μεγάλο καλλιτέχνη στο ΙΛΙΟΝ Plus.

"Γαλλική μουσική για έξι" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πιανίστα Δανάη Καρά και το Κουιντέτο Πνευστών "Αίολος" σε μια βραδιά με φινέτσα και φαντασία.

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.