Η βασίλισσα της electro-pop Roisin Murphy στην Αθήνα

Βασίλισσα της electro-pop, περσόνα συγκρίσιμη με αυτήν της Grace Jones, αλλά­ με ένα συνδυασμό του post punk και της out disco, με ιδιαίτερη δυναμική στη σύγχρονη dance electronica και art pop σκηνή, ιδιαίτερο fashion & style icon...

Η βασίλισσα της electro-pop Roisin Murphy στην Αθήνα

Βασίλισσα της electro-pop, περσόνα συγκρίσιμη με αυτήν της Grace Jones, αλλά­ με ένα συνδυασμό του post punk και της out disco, με ιδιαίτερη δυναμική στη σύγχρονη dance electronica και art pop σκηνή, ιδιαίτερο fashion & style icon, η Roisin Murphy έρχεται για να δώσει ένα εντυπωσιακό σόου στο «Gazi Music Hall» στις 25/3.

Η βασίλισσα της electro-pop Roisin Murphy στην Αθήνα - εικόνα 1

Κάθε που φεύγει για περιοδεία η Roisin Murphy παίρνει τουλάχιστον οκτώ βαλίτσες με ρούχα και μία έξτρα με παπούτσια και μάσκες – όλα για τις ανάγκες του σόου. Συνηθίζει να αστειεύεται λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της αμοιβής της αναγκάζεται να το δίνει για τις υπέρβαρες αποσκευές της, καθώς μπορεί να αλλάξει αμφίεση ακόμη και πέντε φορές κατά τη διάρκεια ενός και μόνο κομματιού! Μάλλον δεν υπάρχει άλλη προσωπικότητα της σύγχρονης pop που να μένει σκηνικά τόσο ακαθόριστη όσο η Roisin Murphy. και αυτό να αποτελεί ουσία της τέχνης της και όχι συναυλιακό gimmick.

Τα δύο πιο πρόσφατα άλμπουμ της, το «Hairless toys» (2015) και το «Take her up to Monto» (2016), δείχνουν πως έχει προχωρήσει μουσικά με μια αισθητή αποστασιοποίηση από την πρώτη σόλο δισκογραφική της φάση και, φυσικά, από το electro-disco output των Moloko στα ’90s. Φυσικά, η πορεία της είναι γεμάτη από τέτοια σουξέ, που δεν αφήνουν να διαφανεί κάποιο ­αισθητικό hiatus στο χρονικό της ­καριέρας της. Αυτήν τη στιγμή, μάλιστα, είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της λονδρέζικης electro-pop σκηνής και οι όποιες συγκρίσεις με την disco diva των ’70s και ’80s, την Grace Jones, δεν φαντάζουν εντελώς άστοχες.

Όσο κι αν έχει ευδιάκριτες και χαρακτηριστικές επιτυχίες σε όλη την πορεία της –από τότε που ήταν το ήμισυ των Moloko μέχρι τις μέρες μας–, η Roisin Murphy δεν μπορεί­ να θεωρηθεί σταρ πρώτου μεγέθους με τους στάνταρ όρους της pop βιομηχανίας. Και αυτό γιατί η ίδια προτιμάει να κινείται στα όρια του mainstream και του cult, να πειραματίζεται με ήχους και χρώματα, να μπαίνει σε ρυθμούς που θεωρεί ότι εμπεριέχουν κάποιον εξωτισμό και να τους δίνει μια μορφή κι ένα σχήμα εντελώς δικά της. Πρόσφατα έλεγε πόσο την είχε εντυπωσιάσει ένα ξημέρωμα στην Κωνσταντινούπολη, όταν χάζευε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τον Βόσπορο κοιτάζοντας προς την ασιατική πλευρά και ακούγοντας techno κομμάτια από τα παραδίπλα χορευτικά joints να αναμειγνύονται με τις εκκλήσεις του ιμάμη για την πρωινή προσευχή.

Κάτι τέτοιο πιθανώς να είχε τον ίδιο αντίκτυπο με τότε που η δεκαεξάχρονη Roisin Marie Murphy –Ιρλανδή με εγγλέζικες ρίζες από την πλευρά του πατέρα της– άκουγε στο Μάντσεστερ τους Sonic Youth και ήθελε να μοιάσει στην Kim Gordon! Αυτό φαίνεται να γίνεται τώρα, καθώς το «Take her up to Monto» δείχνει να είναι ένα εντελώς μη κατατάξιμο pop άλμπουμ, αρκετά δια­φορετικό από το προηγούμενό του «Hairless toys», από τις ηχογραφήσεις του οποίου και προέκυψε. ­Είναι σαν να πρόκειται για το «κακό» παιδί μιας καλής οικογένειας!

Στο μεσοδιάστημα, από το 2007 μέχρι το 2015, όπου εντοπίζεται το δισκογραφικό της χάσμα, η Roisin Murphy έκανε οικογένεια, αρκετές συνεργασίες και ηχογράφησε αλλά κι ένα EP με ιταλικά τραγούδια – πιστή στο credo της να ερευνά και να πειραματίζεται με τους ηχορυθμούς ή με τα ρούχα! Ας θυμηθούμε το «Do you like my tight sweater?» των mid ’90s από το οποίο προέκυψαν η σχέση της με τον Mark Brydon και οι Moloko. Από εκεί ξεκίνησε μια πορεία που έγραψε σειρά από επιτυχίες στο χώρο της pop electronica, σε συνδυασμό με trip hop εξερευνήσεις και jazz-funk ρυθμολογίες. Ύστερα από μια δεκαετία το ζευγάρι και το γκρουπ είχαν χωρίσει, όμως στην προσωπική της πορεία η Roisin Murphy επέδειξε –κι επιδεικνύει– μια τέτοια δημιουργικότητα που πάει τη μουσική της όλο και σε πιο νέα κι ενδιαφέροντα επίπεδα. Ακριβώς αυτό συνειδητοποιούμε ακούγοντας το «Take her up to Monto» και αυτό περιμένουμε να νιώσουμε από το σόου της στο «Gazi Music Hall».

Περισσότερες πληροφορίες

Roisin Murphy

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα κορυφαία ονόματα της electronica, dance, art pop σκηνής και αδιαμφισβήτητο fashion & style icon επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από πολλά χρόνια για ένα εντυπωσιακό σόου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.