Ο Αντώνης Ρέμος μας εξηγεί γιατί «Είμαστε όλοι Βαλκάνιοι!»

Οι τελευταίες συναυλίες γι’ αυτήν τη σεζόν στο Athens Music Festival αγκαλιάζουν το σύνολο της βαλκανικής dance και pop σκηνής, συνδυάζοντάς τη με την ελληνική ευαισθησία.

Ο Αντώνης Ρέμος μας εξηγεί γιατί «Είμαστε όλοι Βαλκάνιοι!»

Οι τελευταίες συναυλίες γι’ αυτήν τη σεζόν στο Athens Music Festival, το γνωστό πλέον world μουσικό φεστιβάλ της Αθήνας, γίνονται στο «Διογένης Studio» κι έχουν οικοδεσπότη τον Αντώνη Ρέμο, ο οποίος υποδέχεται τον Shantel (9-10/3) και τον Zeljko Joksimovic (11/3) με μουσικές που αγκαλιάζουν το σύνολο της βαλκανικής dance και pop σκηνής, συνδυάζοντάς τη με την ελληνική ευαισθησία που εκπροσωπεί ο ίδιος.

Ο Αντώνης Ρέμος μας εξηγεί γιατί «Είμαστε όλοι Βαλκάνιοι!» - εικόνα 1
Αντώνης Ρέμος

Ό Αντώνης Ρέμος είναι ένας καλλιτέχνης με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη συνεργασιών οι οποίες διευρύνουν την ερμηνευτική του διείσδυση σε μουσικές που μπορεί να έχουν μια συγγένεια με τις δικές του –και δικές μας– μουσικές καταβολές. Καταρχάς, μας μιλάει για τα κοινά­ σημεία που συνδέουν τους Έλληνες με τους υπόλοιπους Βαλκάνιους...

«Οι μουσικές του κόσμου, οι παραδόσεις και ο λόγος είναι τα βασικά­ στοιχεία της ταυτότητας ενός λαού­. Με τους Σέρβους μας ενώνουν ιστορικά γεγονότα, η θρησκεία αλλά και το πάθος για τη μουσική, η ζεστή καρδιά. και δεν είναι τυχαίο που μας αποκαλούν αδέρφια. Υπάρχουν αποχρώσεις στη μουσική μας που ταιριάζουν με αυτές των υπόλοιπων χωρών των Βαλκανίων, όπως και δικές τους στιγμές πάρα πολύ “ελληνικές”».

Ως οικοδεσπότης αυτών των συναυλιών, ο Αντώνης Ρέμος μας μιλάει­ για τη δόμησή τους: «Σαφέστατα θα συνυπάρξουμε επί σκηνής. Θα τραγουδήσουμε μαζί, θα ενώσουμε τις μουσικές και τις φωνές μας. Θα υπάρξουν, φυσικά, και μέρη αυτόνομα. Με τον Shantel θα βρεθούμε για πρώτη φορά, αλλά με τον Zeljko μετράμε κάποια χρόνια γνωριμίας. Μου έχει δώσει κι ένα υπέροχο τραγούδι στον καινούργιο μου δίσκο, οπότε έχουμε πολλά να παρουσιάσουμε από κοινού».

Σημειώνει τέλος ότι ο σκοπός μετράει, και συγκεκριμένα η υποστήριξη των δράσεων του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και των Δήμων Νέας Σμύρνης και Γλυφάδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης, σίτισης, υγείας και επανένταξης των αστέγων.

Shantel: ο βασιλιάς της Balkan dance pop

Ο Αντώνης Ρέμος μας εξηγεί γιατί «Είμαστε όλοι Βαλκάνιοι!» - εικόνα 2
Shantel

Ο Stefan Hantel, πολύ γνωστός στο techno world στερέωμα ως Shantel, δημιουργεί εδώ και χρόνια σταθερές world dance επιτυχίες διευρύνοντας ένα βαλκανικό μουσικό πεδίο εφαρμογής και τοποθετώντας το στο mainstream της σύγχρονης διεθνικής clubland. Έχει στοχεύσει­ επιτυχώς στις βαλκανικές λαϊκές μουσικές παραδόσεις. κυρίως σε αυτές των τσιγγάνων, που απλώνονται σε όλη τη χερσόνησο του Αίμου και αποτελούν, τρόπον τινά, έναν κοινό μουσικό τόπο για γλέντι και ξεφάντωμα. Η μεγάλη επιτυχία του «Disco Partizani» (2007) προέκυψε από τη μακροχρόνια ενασχόλησή του ως DJ στην dance σκηνή της Φραγκ­φούρτης.

Διαμόρφωνε μέσα από ηλεκτρονικές facilities τον ήχο και τους ρυθμούς παραδοσιακών βαλκανικών brass bands και τσιγγάνικων γκρουπ όπως του Boban Markovic, της Fanfare Ciocarlia, της Kocani Orkestar ή των Taraf de Haidouks και τελικά βρήκε τον τρόπο να αγγίξει τις ευαίσθητες ρυθμικές χορδές ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού κοινού – και δικού μας, καθώς το άλμπουμ «Disco Partizani» περιείχε κι ελληνικά σουξέ όπως το «Θα σπάσω κούπες» ή το «Φύγε κι άσε με». Φυσικά, οι επιτυχίες του Shantel δεν σταματάνε εδώ: «Planet Paprika», «Anarchy + Romance», «Viva Diaspora»...

Zeljko Joksimovic: από τη Σερβία με αγάπη

Ο Αντώνης Ρέμος μας εξηγεί γιατί «Είμαστε όλοι Βαλκάνιοι!» - εικόνα 3
Zeljko Joksimovic

Ένα πραγματικά μεγάλο ταλέντο της σύγχρονης σέρβικης pop σκηνής, που έχει διακριθεί μέσα από την Eurovision, αλλά με προδιαγραφές οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα μέτρα και τα σταθμά του δημοφιλούς μουσικού διαγωνισμού. Παράλληλα έγινε γνωστός σε εμάς μέσα από τη συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη Μελίνα Ασλανίδου. Επιδέξιος μουσικός (παίζει μια ντουζίνα όργανα) και πολύγλωσσος ερμηνευτής, ταλαντούχος μελωδός και συνθέτης, ο Joksimovic διακρίθηκε –ως ερμηνευτής ή συνθέτης– στη Eurovision από το 2004 μέχρι το 2015, εκπροσωπώντας τη χώρα του, τη Σερβία, αλλά και το Μαυροβούνιο ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και δίνοντας με τις μουσικές και τα τραγούδια του ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο χρώμα, το οποίο έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής pop. Τα τραγούδια του τον έχουν βάλει στην κορυφή της ευρωπαϊκής pop καθώς αποδίδονται και στα αγγλικά ή γαλλικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Αντώνης Ρέμος, Shantel

  • Μουσικές του κόσμου

«We are all Balkans»: συναυλιακή σύμπραξη του Έλληνα δημοφιλούς τραγουδιστή με τον top Βαλκάνιο producer της κεντροευρωπαϊκής και βαλκανικής world pop dance σκηνής και της θρυλικής μπάντας του Bucovina Club Orkestar.

Αντώνης Ρέμος, Zeljko Joksimovic

  • Μουσικές του κόσμου

«We are all Balkans»: συναυλιακή σύμπραξη του Έλληνα δημοφιλούς τραγουδιστή με τον top Σέρβο pop συνθέτη και τραγουδοποιό, με τον οποίο έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.