Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου

Ένα ξεχωριστό, εξόχως καλλίφωνο φεστιβαλικό event διεκδικεί την προσοχή μας στις 28-29/1 στο ­Μέγαρο Μουσικής.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου

Ένα ξεχωριστό φεστιβαλικό event διεκδικεί την προσοχή μας στις 28-29/1 στο ­Μέγαρο Μουσικής. Το «Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή» επικεντρώνεται στις ποιότητες του πρώτου μουσικού οργάνου, της ανθρώπινης φωνής, μέσα από ήχους που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, από την κλασική και την παραδοσιακή μέχρι τη λαϊκή, τη σύγχρονη και τις μουσικές του κόσμου.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου - εικόνα 1
Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Τη μαγεία της ανθρώπινης φωνής τη συναντάμε παντού: στην παράδοση και στα δημοτικά τραγούδια, στις μουσικές του κόσμου, σε ό,τι θεωρούμε pop, στα λαϊκά και ρεμπέτικα, στην jazz και την κλασική, στην έντεχνη μουσικο-ποιητική τέχνη και γενικά όποτε ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματά του. Κανένα όργανο δεν μπορεί να φτάσει την τελειότητά της καθώς εκφέρει τις μουσικές μελωδίες. Είναι η ανθρώπινη φωνή και είναι το πρώτο μουσικό όργανο που υπήρξε στη Γη!

Είτε πρόκειται για την καθημερινή­ επικοινωνία είτε για τη μουσική, μπορούμε να θεωρήσουμε πως τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη φωνή. Με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται η γνώση και η κατανόηση σχετικών γλωσσικών και νοητικών κωδίκων, ενώ στη δεύτερη η επικοινωνία του πομπού με τον δέκτη είναι πιο άμεση. Δεν χρειάζεται η γνώση ξένων γλωσσών για να νιώσουμε το πάθος της φωνής στο φλαμένκο ή το σπαραγμό στα blues και τα fado. ούτε για να γευτούμε κάτι από την έκσταση του rock, την παράξενη γοητεία της αφρικανικής ρυθμομελωδίας ή την τελειότητα μιας ρομαντικής άριας. Είναι σίγουρο πως κάθε όργανο έχει στόχο να μιμηθεί την ανθρώπινη φωνή. Η φωνή είναι το τέλειο μελωδικό όργανο, διότι είναι σε θέση να «μεταφράσει» και να αποδώσει με τρόπο άμεσο, χωρίς άλλη παρέμβαση, σκέψεις και συναισθήματα που μπορούν να εκφραστούν μέσω της μουσικής και ως μουσική.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου - εικόνα 2
Λουίζα Σοφιανοπούλου aka Lou is

Αυτό ισχύει σε όλες τις εποχές και σε όλους τους πολιτισμούς όπου η φωνή γίνεται κι ένα βασικό καλλιτεχνικό εκφραστικό μέσο. Η γκάμα των συναισθημάτων που μπορεί να εκφράσει είναι πρακτικά απεριόριστη. Και το ανθρώπινο σώμα μαθαίνει σταδιακά να αποδίδει όλους τους ήχους, όχι μόνο στην καθημερινή του επικοινωνία αλλά και στη μουσική, ως μέσο έκφρασης και τέχνης.

Η φωνητική μουσική αναπτύσσεται μέσα από πλήθος τεχνικές που είναι κοινές ή μπορεί να διαφέρουν κατά χωρο-χρονο-πολιτισμική περίπτωση. Και σε κάθε λαϊκή ή έντεχνη μουσική, η φωνητική μουσική είναι η βάση. Από ένα απλό τραγούδι ή νανούρισμα μέχρι μια εξελιγμένη και περίπλοκη σύνθεση, ακουστική ή τεχνικά και τεχνολογικά αναπτυγμένη, η φωνή μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου - εικόνα 3
Βασίλης Γισδάκης

Το διήμερο αφιέρωμα στις αίθουσες «Δημήτρης Μητρόπουλος» και Banquet του Μεγάρου Μουσικής έχει πολλές κι ενδιαφέρουσες όψεις. Στις 28/1 θα ακούσουμε τις μινιμαλιστικές προσεγγίσεις της Νεφέλης Λιούτα και του γκρουπ της (Nefeli Walking Undercover). Οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και το σχήμα Pentathlon έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να μας ταξιδεύουν στις μουσικές του κόσμου – από την Κάτω Ιταλία στο blues και από το fado στο ρεμπέτικο. Η Lou is (Λουίζα Στεφανοπούλου) κάνει ένα ταξίδι «Straight from the soul», από το αργεντίνικο tango στην αμερικανική soul, με τον Μάνο Κιτσικόπουλο στο πιάνο. Η Κατερίνα Τσιρίδου, πάλι, επικεντρώνεται στις «Κυρίες του ρεμπέτικου».

Τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος (29/1) ακούμε το «Northern Lights», που μας πάει στον κόσμο σύγχρονων συνθετών από τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική με τον πιανίστα Θάνο Μαργέτη και τη χορωδία της ΕΡΤ, ενώ ο Ιάσων Μαρμαράς (φορτεπιάνο, φωνή) προσεγγίζει ποιητικά την κλασική μουσική. Η σοπράνο Μάτα Κατσούλη κάνει εδώ την επανεμφάνισή της στο λυρικό ρεπερτόριο με τα «Ηχοτρόπια» και τον Μιχάλη Παπαπέτρου στο πιάνο, ενώ οι «Νυχτερινές εξομολογήσεις» είναι ένα ταξίδι στο μουσικό κόσμο του Χατζιδάκι, με τον Βασίλη Γισδάκη, την Έλενα Παπανικολάου και τον Μίλτο Λογιάδη.

Μια διήμερη γιορτή που εδράζεται στην ομορφιά, στο πάθος και στις συγκινήσεις που προσφέρει η μουσική έχοντας ως βάση την ανθρώπινη φωνή και, κυρίως, το ταξίδι που μας πάει με οδηγό την ψυχή.

Περισσότερες πληροφορίες

Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή

  • Φωνητική

Μια μεγάλη γιορτή με φωνητική μουσική διαφόρων ειδών. Εμφανίζονται η Nefeli Walking Undercover (6.30 μ.μ.), οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (7.45 μ.μ.) και η Lou is (9 μ.μ.).

Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή

  • Φωνητική

Η Κατερίνα Τσιρίδου τραγουδά «Κυρίες του ρεμπέτικου» (Μ. Νίνου, Στ. Χασκήλ, Ρ. Εσκενάζυ και Σ. Μπέλλου)

Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή

  • Φωνητική

Μια μεγάλη γιορτή με φωνητική μουσική διαφόρων ειδών. Εμφανίζονται ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης με τη χορωδία της ΕΡΤ (11.30 μ.μ.), ο Ιάσων Μαρμαράς (6.30 μ.μ.), η σοπράνο Μάτα Κατσούλη με τον Μιχάλη Παπαπέτρου στο πιάνο (7.45 μ.μ.), ο Βασίλης Γισδάκης και η Έλενα Παπανικολάου με τον Μίλτο Λογιάδη στο πιάνο (9 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.

Όπερα και τρανς ορατότητα: παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κάθρην Ράιλυ

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

Από το πρόγραμμα του Οκτωβρίου στο "Half Note" δεν θα χάσουμε ούτε μισή νότα

Το line-up των καλλιτεχνών που απαρτίζουν την ατζέντα του Οκτωβρίου στο γνωστό jazz club είναι ένας καλός λόγος να μην χάσετε ούτε... νότα.

Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη Περικλή Κούκου στο Ωδείο Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας με τη σκυτάλη να παίρνει ο Περικλής Κούκος.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ παρουσιάζουν ένα γεμάτο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος φέρνει μια πληθώρα δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, την ισότιμη συμμετοχή και την προαγωγή της συνεργασίας.

"Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις": Παιδιά και νέοι τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο μεγάλο επετειακό αφιέρωμα συμπράττουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης.