Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου

Ένα ξεχωριστό, εξόχως καλλίφωνο φεστιβαλικό event διεκδικεί την προσοχή μας στις 28-29/1 στο ­Μέγαρο Μουσικής.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου

Ένα ξεχωριστό φεστιβαλικό event διεκδικεί την προσοχή μας στις 28-29/1 στο ­Μέγαρο Μουσικής. Το «Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή» επικεντρώνεται στις ποιότητες του πρώτου μουσικού οργάνου, της ανθρώπινης φωνής, μέσα από ήχους που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, από την κλασική και την παραδοσιακή μέχρι τη λαϊκή, τη σύγχρονη και τις μουσικές του κόσμου.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου - εικόνα 1
Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Τη μαγεία της ανθρώπινης φωνής τη συναντάμε παντού: στην παράδοση και στα δημοτικά τραγούδια, στις μουσικές του κόσμου, σε ό,τι θεωρούμε pop, στα λαϊκά και ρεμπέτικα, στην jazz και την κλασική, στην έντεχνη μουσικο-ποιητική τέχνη και γενικά όποτε ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματά του. Κανένα όργανο δεν μπορεί να φτάσει την τελειότητά της καθώς εκφέρει τις μουσικές μελωδίες. Είναι η ανθρώπινη φωνή και είναι το πρώτο μουσικό όργανο που υπήρξε στη Γη!

Είτε πρόκειται για την καθημερινή­ επικοινωνία είτε για τη μουσική, μπορούμε να θεωρήσουμε πως τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη φωνή. Με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται η γνώση και η κατανόηση σχετικών γλωσσικών και νοητικών κωδίκων, ενώ στη δεύτερη η επικοινωνία του πομπού με τον δέκτη είναι πιο άμεση. Δεν χρειάζεται η γνώση ξένων γλωσσών για να νιώσουμε το πάθος της φωνής στο φλαμένκο ή το σπαραγμό στα blues και τα fado. ούτε για να γευτούμε κάτι από την έκσταση του rock, την παράξενη γοητεία της αφρικανικής ρυθμομελωδίας ή την τελειότητα μιας ρομαντικής άριας. Είναι σίγουρο πως κάθε όργανο έχει στόχο να μιμηθεί την ανθρώπινη φωνή. Η φωνή είναι το τέλειο μελωδικό όργανο, διότι είναι σε θέση να «μεταφράσει» και να αποδώσει με τρόπο άμεσο, χωρίς άλλη παρέμβαση, σκέψεις και συναισθήματα που μπορούν να εκφραστούν μέσω της μουσικής και ως μουσική.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου - εικόνα 2
Λουίζα Σοφιανοπούλου aka Lou is

Αυτό ισχύει σε όλες τις εποχές και σε όλους τους πολιτισμούς όπου η φωνή γίνεται κι ένα βασικό καλλιτεχνικό εκφραστικό μέσο. Η γκάμα των συναισθημάτων που μπορεί να εκφράσει είναι πρακτικά απεριόριστη. Και το ανθρώπινο σώμα μαθαίνει σταδιακά να αποδίδει όλους τους ήχους, όχι μόνο στην καθημερινή του επικοινωνία αλλά και στη μουσική, ως μέσο έκφρασης και τέχνης.

Η φωνητική μουσική αναπτύσσεται μέσα από πλήθος τεχνικές που είναι κοινές ή μπορεί να διαφέρουν κατά χωρο-χρονο-πολιτισμική περίπτωση. Και σε κάθε λαϊκή ή έντεχνη μουσική, η φωνητική μουσική είναι η βάση. Από ένα απλό τραγούδι ή νανούρισμα μέχρι μια εξελιγμένη και περίπλοκη σύνθεση, ακουστική ή τεχνικά και τεχνολογικά αναπτυγμένη, η φωνή μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Φωνητικό ρεσιτάλ στην σκηνή του Μεγάρου - εικόνα 3
Βασίλης Γισδάκης

Το διήμερο αφιέρωμα στις αίθουσες «Δημήτρης Μητρόπουλος» και Banquet του Μεγάρου Μουσικής έχει πολλές κι ενδιαφέρουσες όψεις. Στις 28/1 θα ακούσουμε τις μινιμαλιστικές προσεγγίσεις της Νεφέλης Λιούτα και του γκρουπ της (Nefeli Walking Undercover). Οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και το σχήμα Pentathlon έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να μας ταξιδεύουν στις μουσικές του κόσμου – από την Κάτω Ιταλία στο blues και από το fado στο ρεμπέτικο. Η Lou is (Λουίζα Στεφανοπούλου) κάνει ένα ταξίδι «Straight from the soul», από το αργεντίνικο tango στην αμερικανική soul, με τον Μάνο Κιτσικόπουλο στο πιάνο. Η Κατερίνα Τσιρίδου, πάλι, επικεντρώνεται στις «Κυρίες του ρεμπέτικου».

Τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος (29/1) ακούμε το «Northern Lights», που μας πάει στον κόσμο σύγχρονων συνθετών από τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική με τον πιανίστα Θάνο Μαργέτη και τη χορωδία της ΕΡΤ, ενώ ο Ιάσων Μαρμαράς (φορτεπιάνο, φωνή) προσεγγίζει ποιητικά την κλασική μουσική. Η σοπράνο Μάτα Κατσούλη κάνει εδώ την επανεμφάνισή της στο λυρικό ρεπερτόριο με τα «Ηχοτρόπια» και τον Μιχάλη Παπαπέτρου στο πιάνο, ενώ οι «Νυχτερινές εξομολογήσεις» είναι ένα ταξίδι στο μουσικό κόσμο του Χατζιδάκι, με τον Βασίλη Γισδάκη, την Έλενα Παπανικολάου και τον Μίλτο Λογιάδη.

Μια διήμερη γιορτή που εδράζεται στην ομορφιά, στο πάθος και στις συγκινήσεις που προσφέρει η μουσική έχοντας ως βάση την ανθρώπινη φωνή και, κυρίως, το ταξίδι που μας πάει με οδηγό την ψυχή.

Περισσότερες πληροφορίες

Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή

  • Φωνητική

Μια μεγάλη γιορτή με φωνητική μουσική διαφόρων ειδών. Εμφανίζονται η Nefeli Walking Undercover (6.30 μ.μ.), οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (7.45 μ.μ.) και η Lou is (9 μ.μ.).

Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή

  • Φωνητική

Η Κατερίνα Τσιρίδου τραγουδά «Κυρίες του ρεμπέτικου» (Μ. Νίνου, Στ. Χασκήλ, Ρ. Εσκενάζυ και Σ. Μπέλλου)

Διήμερο για την ανθρώπινη φωνή

  • Φωνητική

Μια μεγάλη γιορτή με φωνητική μουσική διαφόρων ειδών. Εμφανίζονται ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης με τη χορωδία της ΕΡΤ (11.30 μ.μ.), ο Ιάσων Μαρμαράς (6.30 μ.μ.), η σοπράνο Μάτα Κατσούλη με τον Μιχάλη Παπαπέτρου στο πιάνο (7.45 μ.μ.), ο Βασίλης Γισδάκης και η Έλενα Παπανικολάου με τον Μίλτο Λογιάδη στο πιάνο (9 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.