Madeleine Peyroux: Μια σχέση αγαπησιάρικη

Με δίσκο ολοκαίνουργιο κι αισθήματα ευρείας γκάμας, η ιδιαίτερη και ξεχωριστή τραγουδίστρια, σε μια αμοιβαία σχέση αγάπης με το ελληνικό κοινό, έρχεται για άλλη μία φορά στη χώρα μας (PassPort Κεραμεικός 18/11).

Madeleine Peyroux: Μια σχέση αγαπησιάρικη

Με δίσκο ολοκαίνουργιο κι αισθήματα ευρείας γκάμας, η ιδιαίτερη και ξεχωριστή τραγουδίστρια, σε μια αμοιβαία σχέση αγάπης με το ελληνικό κοινό, έρχεται για άλλη μία φορά στη χώρα μας για μια συναυλία στο «Passport Κεραμεικός» που περιλαμβάνει νέα και παλιά της αγαπημένα κομμάτια.

Madeleine Peyroux: Μια σχέση αγαπησιάρικη - εικόνα 1

Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που η Madeleine Peyroux με το πρώτο της άλμπουμ «Dreamland», εντυπωσίαζε κοινό και κριτικούς στο χώρο μιας διευρυμένης jazz. Βέβαια, η μεγάλη επιτυχία ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, με το «Careless Love» του 2004, όπου ο πιο πολύς κόσμος γνώριζε μια τύπισσα με κάπως «αλήτικη» εικόνα που μας τραγουδούσε Bob Dylan, Leonard Cohen, Hank Williams, W.C. Handy και άλλα σαν να ήταν η (μετ)ενσάρκωση της μεγάλης Billie Holiday. Φυσικά, κανείς δεν έμεινε σε αυτό της το χαρακτηριστικό. Η κυρίαρχη εντύπωση ήταν πως η 30χρονη (τότε) κοπέλα από την Αθήνα της Τζόρτζια πρωτίστως βίωνε όλα αυτά που τραγουδούσε –κομμάτια που ανήκαν σε μια ευρεία έκταση και γκάμα, χρονική τε και συναισθηματική–, φτιάχνοντας έτσι μια νέα κατάσταση στο ιδίωμα που κατανοούμε ως vocal jazz.

Φυσικά, η Madeleine ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως είναι «καθαρή» jazz τραγουδίστρια και το μόνο που επιμένει να λέει είναι πως απλώς είναι «ένα παιδί που προσπαθεί να τραγουδήσει»! Στην πραγματικότητα αυτό κάνει όλα αυτά τα 20 χρόνια που τη γνωρίζουμε – και το κάνει με έναν τρόπο και μια ποιότητα που δεν αφήνει χώρο για αμφισβητήσεις. Έτσι, έπειτα από έξι άλμπουμ κι ένα best of, ακούμε τώρα το καινούργιο της άλμπουμ «Secular Hymns», που έρχεται να εδραιώσει την εκτίμηση που έχουμε σε αυτήν την εξαιρετική και ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα.

Οι «κοσμικοί ύμνοι» της ηχογραφήθηκαν σε μια εκκλησία του 12ου αιώνα στο Όξφορντσιρ, όπου η Madeleine Peyroux έδωσε μια συναυλία κι εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα της ακουστικής του χώρου. Έτσι, με μίνιμουμ ορχηστρικό backing (την κιθάρα της –και τη φωνή της φυσικά– , την κιθάρα του Jon Herington και το μπάσο του Barak Mori) πιάνει 10 τραγούδια από μια ευρεία αισθητική γκάμα και ανάλογο ρεπερτόριο και τα φέρνει στα δικά της αισθητικά κι εκφραστικά μέτρα. Έτσι ταξιδεύουμε από παραδοσιακά spirituals και κομμάτια του Stephen Foster σε τωρινά πράγματα των Tom Waits, Townes Van Zandt και Linton Kwesi Johnson, έχοντας περάσει από την τραγικότητα που εκφέρουν τραγούδια όπως το «If the Sea was Whiskey» του Willie Dixon ή το «Everything I do gonna be funky (from now on)» του μεγάλου Allen Toussaint, που έφυγε πριν από ένα χρόνο πάνω σε περιοδεία.

Αυτό το λιτό κι αισθητικά/ηχητικά τέλειο άλμπουμ της Madeleine Peyroux σφραγίζει την πολλοστή παρουσία της στη χώρα μας (στο «Passport Κεραμεικός», 18/11), σε μια συναυλία/σχέση με το κοινό εντελώς και αληθινά αγαπησιάρικη.

Περισσότερες πληροφορίες

Madeleine Peyroux

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μία από τις κορυφαίες φωνές της παγκόσμιας jazz σκηνής επιστρέφει με τη Secular Hymns Tour.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.