Ο μεταξένιος ήχος της βασίλισσας των ορχηστρών: συναρπαστική συναυλία της Κοντσέρτχεμπαου

Άλλη μία περίφημη ορχήστρα, η Βασιλική «Κοντσέρτχεμπαου» του Άμστερνταμ, ενθουσίασε το αθηναϊκό κοινό στη μοναδική συναυλία που έδωσε (26/10) στην «Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής.

Ο μεταξένιος ήχος της βασίλισσας των ορχηστρών: συναρπαστική συναυλία της Κοντσέρτχεμπαου

Άλλη μία περίφημη ορχήστρα, η Βασιλική «Κοντσέρτχεμπαου» του Άμστερνταμ, ενθουσίασε το αθηναϊκό κοινό στη μοναδική συναυλία που έδωσε (26/10) στην «Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής.

Ο μεταξένιος ήχος της βασίλισσας των ορχηστρών: συναρπαστική συναυλία της Κοντσέρτχεμπαου - εικόνα 1
Η Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ ερμηνεύει το «Adagio» από την ημιτελή 10η Συμφωνία του Μάλερ υπό τη διεύθυνση του Ντανιέλε Γκάττι («Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης» Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 26/10)

Το ολλανδικό σύνολο συγκαταλέγεται, ως γνωστόν, μαζί με τις Φιλαρμονικές της Βιέννης και του Βερολίνου, μεταξύ των καλύτερων του πλανήτη! Και η μετάκληση αυτή κατέστη δυνατή μέσω γενναιόδωρης χορηγίας του γνωστού αγνώστου «Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη».

Το κατά βάση ρομαντικό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία επιβεβαίωσης της τόσο ξεχωριστής ταυτότητας της συγκεκριμένης ορχήστρας, δηλ. αυτού του μεταξένιου, μαλακού, καλλιεργημένου ήχου που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της και δικαιολογεί την αδυναμία που της έχουν οι ανά τον κόσμο φιλόμουσοι.

Υπό την διεύθυνση του Ιταλού Ντανιέλε Γκάττι, νέου κύριου αρχιμουσικού της (από τον Σεπτέμβρη), η βραδιά ξεκίνησε με την εισαγωγή στους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, στην εκτέλεση της οποίας συνέπραξε η νεοσύστατη «MOYSA» (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης). Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος της «RCO meets Europe/Side by Side», η Ολλανδική ορχήστρα έχει προγραμματίσει περιοδεία σε όλες τις πρωτεύουσες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συμπράξει με τοπικές ορχήστρες νέων.

Εύλογα, λόγω της γειτνίασης στα αναλόγια μουσικών διαφορετικού επιπέδου εμπειρίας, η εκτύλιξη των διαφόρων θεμάτων της εισαγωγής των «Αρχιτραγουδιστών» έγινε με σχετικά προσεκτικό βηματισμό, που είχε σαν αποτέλεσμα η μεγαλόπρεπη επισημότητα της γραφής να υποχωρήσει μπροστά στην -διαυγέστατη- ανάδειξη των επιμέρους φωνών.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δέσποσε και στις ερμηνείες των ορχηστρικών αποσπασμάτων από το «Λυκόφως των θεών» του ίδιου συνθέτη, που ακολούθησαν. Η απίστευτη ηχητική ευγένεια των εγχόρδων, οι εξόχως ποιητικές συνεισφορές των ξύλινων πνευστών και η καλλιέπεια των χάλκινων πνευστών με τις ασύλληπτες διαβαθμίσεις δυναμικής οριοθέτησαν ένα ερμηνευτικό στίγμα με έμφαση στην καθαρότητα και διαύγεια της γραμμής, στον αντίποδα δηλ. των ρομαντικών εξάρσεων της γερμανικής παράδοσης. Η έλλειψη μεγαλύτερου δραματικού βάρους των ερμηνειών ίσως εξηγείται από την σχετικά περιορισμένη οπερατική εμπειρία της Κοντσέρτχεμπαου, παρότι ο Γκάττι προσπάθησε να διασφαλίσει επαρκείς δόσεις θεατρικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, τα διάσημα βαγκνερικά εξαγγελτικά μοτίβα (leitmotive) αναπτύσσονταν με σπάνια ρευστότητα, νοηματοδοτώντας τη σύνθετη δραματουργία του τελευταίου μέρους της τετραλογίας, έστω περισσότερο πειστικά στις εκστατικά λυρικές σελίδες του «Ξημερώματος & Ταξιδιού του Ζήγκφρηντ στον Ρήνο» απ’ό,τι στο «Θάνατο του Ζήγκφρηντ» και το «Πένθιμο εμβατήριο», αμφότερα άκρως υποβλητικά αλλά όχι εξίσου συγκινητικά...

Ο μεταξένιος ήχος της βασίλισσας των ορχηστρών: συναρπαστική συναυλία της Κοντσέρτχεμπαου - εικόνα 2
Ο Ιταλός αρχιμουσικός Ντανιέλε Γκάττι διευθύνει τη Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμι με την οποία συνέπραξαν μέλη της «ΜΟΥSΑ» (Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) στην Εισαγωγή στους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» του Ρ. Βάγκνερ («Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης» Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 26/10)

Για το ολλανδικό σύνολο δεν έκρυβαν μυστικά ούτε οι εξαιρετικά απαιτητικές συνθέσεις – (προ)άγγελοι της ατονικότητας, που κάλυψαν το δεύτερο μέρος της βραδιάς.

Στο Adagio από την ημιτελή 10η Συμφωνία του Μάλερ έγινε αισθητή η μεγάλη παράδοση της Κοντσέρτχεμπαου στο έργο του συγκεκριμένου συνθέτη. Η αναλυτική αλλά κάπως γενικόλογη διεύθυνση του Γκάττι βοηθήθηκε εν προκειμένω καθοριστικά από τα αιθέρια έγχορδα (βιόλες!) με την αφηγηματικά πλαστικότατη φραστική τους όσο και από τα καλλιεπή χάλκινα πνευστά, που διέπλασαν, με έξοχες κορυφώσεις και συγχορδίες, ένα πρωτοφανούς διαφάνειας ηχητικό σύμπαν. Στο -δεδομένων βαγκνερικών επιρροών- κομμάτι, όμως, με τα έντονα αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά και τις αναφορές στο επικείμενο λυτρωτικό (;) τέλος, θα μπορούσε κανείς, ενδεχομένως, να προσάψει στην ερμηνεία ένα συναισθηματικά μάλλον αμέτοχο, αποστασιοποιημένο τόνο, που ανέδειξε ατελώς τη διάχυτη θλίψη. Ίσως, πάλι, αυτή να προσπάθησε να μεταδώσει κάτι από τη λανθάνουσα ελπίδα του…

Τα «Τρία κομμάτια για ορχήστρα» του Μπεργκ, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της 2η Σχολής της Βιέννης, υπενθύμισαν, τέλος, τη σαφέστατη επιρροή του ύστερου Μάλερ σε αυτήν. Και τα τρία κομμάτια, από το αινιγματικό «Πρελούδιο» και τον αισθησιακό «Κυκλικό χορό» που διέπει ρυθμικά το τόσο προσφιλές στον Μάλερ λέντλερ μέχρι το νευρικό καταληκτικό «Εμβατήριο» που ολοκληρώνεται με τον χαρακτηριστικό χτύπο σφυριού, αποτελούν φόρο τιμής στον Αυστριακό συνθέτη. Ο Γκάττι αξιοποίησε εν προκειμένω σβέλτα τέμπι, άριστες διαβαθμίσεις δυναμικής και σφιχτή άρθρωση για να ενοποιήσει τα μέρη αυτής της άτυπης συμφωνίας, φωτίζοντας με σπάνια καθαρότητα και χειρουργική ακρίβεια τους μαιάνδρους μιας στριφνής, πλην εμπνευσμένης γραφής…

Credit φωτογραφιών: Χάρης Ακριβιάδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O πρωτοποριακός γερμανικός θίασος Novoflot για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα καινοτόμα έργα "Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές" και "Η όπερα #2 – Στα σχοινιά" θα παρουσιαστούν στο ΚΠΙΣΝ.

23/09/2022

Το Guitarte ensemble σε ένα "ρεμπέτικο ταξίδι" απ’ την Σμύρνη ως τον Πειραιά και την Αθήνα

Με όχημα τον ήχο της κιθάρας και videos με αφηγήσεις των μεγάλων ιστοριών του Ρεμπέτικου, το σύνολο μετατρέπει τη σκηνή του Lux Athens σε Καφέ Αμάν.

"Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο": Μια συναυλία για καλό σκοπό

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα.

Το "Ολύμπια" γράφει την επόμενη σελίδα της ιστορίας του

Μετά την επιτυχημένη περσινή επανεκκίνησή του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου "Μαρία Κάλλας", ο Ολιβιέ Ντεκότ ξεδιπλώνει τον ποικιλόμορφο προγραμματισμό του για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23.

Οι διεθνείς συναυλίες της εβδομάδας

Ετοιμαζόμαστε για μια μουσική εβδομάδα γεμάτη προγραμματικούς προβληματισμούς για γερούς λύτες.

Το "Πνευματικό Εμβατήριο" του Άγγελου Σικελιανού και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Συνεχίζοντας η Εθνική Λυρική Σκηνή για δεύτερη χρονιά το αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη, παρουσιάζει -στο πρώτο μέρος- το ορατόριό του Πνευματικό Εμβατήριο σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, καθώς και γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σε ποίηση επίσης μεγάλων Ελλήνων ποιητών, στο δεύτερο μέρος.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Γιόρτασε τα γενέθλιά του στο "Κατράκειο", μπροστά σε πιστό και ενθουσιώδες κοινό

Σε μια χορταστική συναυλία με δύο διαφορετικά μα αλληλοσυμπληρούμενα πρόσωπα, ευτύχησε να παίξει μπροστά σε κόσμο που έχει μεγαλώσει με τους δίσκους του, μα και σε νεότερους που δείχνουν να τον ακολουθούν σταθερά.