Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μας μιλάει για τον "Κρητικό ορίζοντα" και τη συναυλία του στο Βεάκειο

Μία μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο (12/9) και ένας καινούριος δίσκος ("Κρητικός ορίζοντας") που κυκλοφορεί σύντομα είναι τα θέματα για τα οποία μας μίλησε ο μεγάλος μας συνθέτης.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μας μιλάει για τον "Κρητικό ορίζοντα" και τη συναυλία του στο Βεάκειο

Μία μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο (12/9) και ένας καινούριος δίσκος ("Κρητικός ορίζοντας") που κυκλοφορεί σύντομα είναι τα θέματα για τα οποία μας μίλησε ο μεγάλος μας συνθέτης.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μας μιλάει για τον "Κρητικό ορίζοντα" και τη συναυλία του στο Βεάκειο - εικόνα 1

Ο «Κρητικός ορίζοντας» αποτελείται από μια σειρά τραγουδιών που συνέθεσα με θέμα εντυπώσεις, ιστορήματα και μνήμες από τα εφηβικά μου χρόνια στον αθέατο κόσμο αυτής της περιλάλητης Μεγαλονήσου, της Κρήτης μας, που είναι η γενέτειρά μου. Η σύνθεση των τραγουδιών αυτών με απασχόλησε όλο τον χρόνο που πέρασε. Συνδεδεμένα με έναν αδιόρατο άξονα, περιλαμβάνονται οκτώ τραγούδια και μια ορχηστρική σύνθεση για την Αναγέννηση του Ηρακλείου. Τα τραγούδια τα ερμηνεύει ο 30χρονος τραγουδιστής Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, για μένα η σημαντικότερη σύγχρονη φωνή / σύνοψη όλων των άλλων φωνών που έχουν ακουστεί στην Κρήτη. Εδώ αποκαλύπτεται το ιδιαίτερο μέταλλο της φωνής του και προπαντός η έκφρασή του. Συνοδεύει η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία – αυτή τη φορά 14 μουσικοί. Τα μέρη «Ολημερίς κι ολονυχτίς» και «Κρήτη και κόσμο ανάθρεψες» είναι δυο τραγούδια που είχα γράψει παλιά για τους «Αγώνες της Κρήτης» του Λευτέρη Χαρωνίτη αλλά εδώ τα ολοκλήρωσα. Συμμετέχει και το φωνητικό σύνολο Libro Coro, μια καταπληκτική χορωδία... Ο «Κρητικός ορίζοντας», πέρα από αφιέρωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, μιλάει και σαν ένα κινηματογραφικό παράθυρο με σημεία που αναφέρονται στην μόρφωση, στις τέχνες, στην επιστήμη που έχει η Μεγαλόνησός μας.

Μερικά από αυτά τα τραγούδια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη συναυλία που κάνω στο Βεάκειο στις 12 Σεπτεμβρίου. Η συναυλία αυτή είναι σημαίνουσα για μένα γιατί έχω πολλά χρόνια να κάνω συναυλία στον Πειραιά. Εκτός από τα σχήματα που προανέφερα, περιλαμβάνει και μια μικρή χορωδία, της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς που θα πει το… «Δεν είμαστε καλά!» (γέλια). Τραγουδούν ο Δήμος Αναστασιάδης, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, επίσης ο Λάκης Χαλκιάς από τους παλαιούς, και δύο φωνές ιδιαίτερης έκφρασης για μένα: η Δάφνη Ζουρνατζή και μια καινούρια, από την Κύπρο, που λέγεται Κατερίνα Παράσχου και θα πει το «Πέραμα» και το «Πέρα από τη θάλασσα». Μια άλλη δυναμική αυτής της συναυλίας είναι το ότι θα παιχτεί το έργο «Ο Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους» που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης το 1971 αλλά αυτή τη φορά ερμηνεύεται από μιαν άλλη παρτιτούρα που είχα κάνει για την Μαρία Κάλλας – ήταν όμως η δικτατορία και δεν ήθελα να το ανακατέψω! Ήμουν τότε πολύ προσηλωμένος σε άλλα θέματα και με απασχολούσε το πώς θα αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτή τη φορά θα το ερμηνεύσει η περίφημη υψίφωνός μας Έλενα Κελεσίδη. Επίσης, θα υπάρχουν τραγούδια από το «Εντεύθεν» και, φυσικά, από παλαιότερους κύκλους: «Θητεία», «Ιθαγένεια», «Μετανάστες», «Ανεξάρτητα» κ.λπ. Είναι από αυτές τις συναυλίες όπου παρουσιάζω περισσότερο την κλασική γραμμή των έργων μου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Μαρία Παπαγεωργίου στο 15ο Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας "Art4More2022"

H ερμηνεύτρια ανεβαίνει ξανά με όλους τους συνεργάτες της στη σκηνή και μοιράζεται μαζί μας από κοντά μουσικές και συναισθήματα στο ανοιχτό θέατρο του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης".

07/10/2022

Συναυλιακές αναμνήσεις από το φετινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ 2022

Πέρα από την όπερα, στο Σάλτσμπουργκ προσφέρονται συμφωνικές συναυλίες, εκδηλώσεις μουσικής δωματίου και θρησκευτικής μουσικής, σολιστικά ρεσιτάλ και βραδιές τραγουδιού που καλύπτουν όλο το εύρος και τις εποχές της κλασικής μουσικής.

To Nederlands Blazers Ensemble συναντά την Οικογένεια Ξυλούρη

Μια απρόβλεπτη γέφυρα-συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Cricos Cultural Productions.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Kareem Kalokoh: "Δεν ήθελα ποτέ μια δουλειά 9-5"

Το ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας ATH Kids μιλάει στο "α" λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στο "Music Escapades: In Orbit v.3", στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με τον Νέγρο του Μοριά, τον Moose και τον Ofili.

"Ο ήχος της κραυγής" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Το Duo Vocialo σε μια συναυλία αφιερωμένη στους ανθρώπους που βίωσαν ανθρωπιστικές καταστροφές όπως η Μικρασιατική Καταστροφή και η τρέχουσα προσφυγική κρίση.

Έργα Beethoven και Schubert από δύο κορυφαίους σολίστ

H αγαπημένη βιολονίστα του ελληνικού κοινού Viktoria Mullova συμπράττει με τον βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson σε μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής.