3 δυνατά jazz live για την Παρασκευή 18/3

Η 18η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή μέρα για την jazz καθώς τη μοιράζονται ο σταρ τρομπετίστας Ambrose Akinmusire (στη Στέγη), ένα all star κουιντέτο με τον τρομπετίστα Jeremy Pelt (ξεκινάει στο «Half Note Jazz Club») και το κιθαριστικό ντούο John Abercrombie / Rudy Linka (στο «Gazarte»).

3 δυνατά jazz live για την Παρασκευή 18/3

Η 18η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή μέρα για την jazz καθώς τη μοιράζονται ο σταρ τρομπετίστας Ambrose Akinmusire (στη Στέγη), ένα all star κουιντέτο με τον τρομπετίστα Jeremy Pelt (ξεκινάει στο «Half Note Jazz Club») και το κιθαριστικό ντούο John Abercrombie / Rudy Linka (στο «Gazarte»).

3 δυνατά jazz live για την Παρασκευή 18/3 - εικόνα 1
John Abercrombie

Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια συζήτηση –με αρκετές hype παραμέτρους– για το πώς η jazz, για μια ακόμα φορά στην ιστορική της διαδρομή, ξεπερνάει τα όποια «στενά» πλαίσια και τα αυστηρά πεδία εφαρμογής της και αγγίζει μια ευρύτερη –και νεότερη– γκάμα ακροατηρίου, ξεκινώντας διάλογο με μουσικά είδη που, λίγο πολύ, διατηρούνται στα δικά τους «κουτιά». Φυσικά, η δική μας άποψη είναι πως η jazz (ως δημιουργική ιδέα και τεχνική και όχι ως μουσικό genre) πάντα διασυνδέεται με pop, hip-hop, classical και modern συνθέσεις και δεν έχει πάψει να δίνει σπουδαία αποτελέσματα μιας εξαιρετικά γόνιμης world fusion εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Όμως μέσα σε μια ευρύτερη πολιτισμική / οικονομική κρίση ή έστω αδράνεια, τα σπέρματα του καινούργιου μπορεί να γίνονται πιο ευδιάκριτα.

3 δυνατά jazz live για την Παρασκευή 18/3 - εικόνα 2
Ambrose Akinmusire

Ο Αμερικανός τρομπετίστας Ambrose Akinmusire, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι μια από τις καλύτερες όψεις αυτού του «καινούργιου» στην jazz. Μουσικός του νέου αιώνα, με ουσιαστικές διακρίσεις στο χώρο της jazz (πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς Thelonious Monk και Carmine Caruso), βλέπει τη μουσική του να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται με τρόπο φυσικό, χωρίς ακαδημαϊσμούς και συνθήκες εργαστηρίου.

Με δυνατές τζαζικές βάσεις από ανθρώπους όπως ο σαξοφωνίστας Steve Coleman ή ο τρομπετίστας Terence Blanchard, με δημιουργικές συνεργασίες με συνομήλικούς του μουσικούς όπως ο Vijay Iyer ή η Esperanza Spaulding, και με απέραντη αγάπη για τη μουσική του Ραβέλ και της Joni Mitchell, ο Ambrose Akinmusire από το 2007 έως σήμερα φτιάχνει ένα δικό του συναρπαστικό δρόμο στη σύγχρονη jazz που αντικατοπτρίζεται στους προσωπικούς του δίσκους «Prelude: To Cora», «When the Heart Emerges Glistering» και «The Imagined Savior is Far Easier to Paint». Οι δυο τελευταίοι έχουν γίνει στην Blue Note Records, δίνοντας μια νέα λάμψη στην ιστορική jazz ετικέτα. Ο Ambrose Akinmusire έρχεται στις 18/3 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το κουαρτέτο του που αποτελείται από τους Sam Harris (πιάνο), Harish Raghavan (μπάσο) και Rodney Green (ντραμς).

3 δυνατά jazz live για την Παρασκευή 18/3 - εικόνα 3
Jeremy Pelt

Ο τρομπετίστας Jeremy Pelt, Αμερικανός επίσης, είναι ένα κλικ μεγαλύτερος από τον Akinmusire, ανήκει όμως στην ίδια σχολή προς το πιο straight forward thinking. Αυτό σημαίνει πως στον ήχο του και στις μουσικές του βλέπουμε να κυριαρχεί η πιο hard bop (δηλαδή πιο κλασικά τζαζική) αντίληψη. Ο ταλαντούχος κύριος Pelt έχει ισχυρούς συγγενικούς δεσμούς με τρομπετίστες όπως ο Lee Morgan ή ο Freddie Hubbard, που αποτελούν το πρότυπο μιας σταθερής μέσα στο χρόνο παράδοσης.

Εκτός αυτού όμως, διακρίνεται και για τις οργανωτικές του ικανότητες και σ’ αυτές οφείλεται η δημιουργία του Power Quintet που εμφανίζεται στο «Half Note Jazz Club» από 18 έως και 21/3. Το all star σχήμα έχει στις τάξεις του τον Steve Nelson, πολύπειρο βιμπραφωνίστα από τους πιο περιζήτητους στον τομέα του, τον ντράμερ Bill Stewart, μια πραγματική ρυθμική γεννήτρια ήδη από τη συμμετοχή του στα γκρουπ του κιθαρίστα John Scofield, τον καταξιωμένο μπασίστα Peter Washington και τον νεότερο πιανίστα Danny Grissett. Συνολικά, πρόκειται για ένα άθροισμα με ιδιαίτερη αξία.

3 δυνατά jazz live για την Παρασκευή 18/3 - εικόνα 4
Rudy Linka

Μια σχέση δασκάλου-μαθητή είναι αυτή του John Abercrombie με τον Rudy Linka, αφού ο Τσέχος κιθαρίστας πήρε μαθήματα από τον βετεράνο Αμερικανό μετρ Abercrombie. Όπως όμως συμβαίνει στις καλύτερες αυτών των σχέσεων, η όποια διαφορά επιπέδου πολύ σύντομα εκμηδενίστηκε και μετατράπηκε σε μια δημιουργική συνεργασία που κρατάει χρόνια. Οι δυο τους έχουν αναπτύξει μια intuitive επικοινωνία που με βάση το λυρισμό και το αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι δίνει σάρκα και οστά σε μουσικά αποτελέσματα που θα απολαύσουμε στο «Gazarte» στις 18/3.

Περισσότερες πληροφορίες

Power Quintet All Stars

  • Jazz-Blues-Ethnic

H αφρόκρεμα της post-bop νεοϋορκέζικης jazz με τον μεγάλο τρομπετίστα και εμπνευστή του γκρουπ Jeremy Pelt να πλαισιώνεται από τους Bill Stewart (ντραμς), Peter Washington (μπάσο), Steve Nelson (βιμπράφωνο) και Danny Grissett (πιάνο).

Ambrose Akinmusire Quartet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Τρομπετίστας από τους πιο σημαντικούς της σύγχρονης jazz και συνθέτης / αυτοσχεδιαστής μεγάλου διαμετρήματος. Μαζί του οι Sam Harris (πιάνο), Harish Raghavan (μπάσο), Rodney Green (ντραμς).

John Abercrombie & Rudy Linka

  • Jazz-Blues-Ethnic

Δύο μεγάλοι δεξιοτέχνες της κιθάρας με το λυρικό ήχο του Linka να συναντά τον ηλεκτρικό ήχο του Abercrombie σε ένα αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι όπου η jazz αποκτά μια νέα και ιδιαίτερη χροιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".