Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού

Ένας πραγματικός γαλαξίας ονομάτων, μέσα από τα καθιερωμένα φεστιβάλ Rockwave και Ejekt και το νέο Release Athens, έρχεται να μας κρατήσει σε high energy mood. Μιλάμε με τους ανθρώπους τους και παίρνουμε μια πρώτη γεύση.

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού

Beirut, Dropkick Murphys, Editors, PJ Harvey, James, The Last Shadow Puppets, Muse, Parov Stelar, Sigur Ros, Turbonegro: ένας πραγματικός γαλαξίας ονομάτων που, μέσα από τα καθιερωμένα φεστιβάλ Rockwave και Ejekt και το νέο Release Athens, έρχεται να μας κρατήσει σε high energy mood. Μιλάμε με τους ανθρώπους τους και παίρνουμε μια πρώτη γεύση.

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 1
Beirut

Release Athens
Το νέο φεστιβάλ της πόλης
Ξεκινάμε με τις αφίξεις: Ένα νέο φεστιβάλ έρχεται φέτος να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα και καταξιωμένα πλέον. Το Release Athens, σε εποχές κρίσης, κάνει ένα τόλμημα. «Αν κανένας δεν πάρει πρωτοβουλίες, τότε πέφτουμε σε τέλμα. Χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερες προοπτικές. Ένα φεστιβάλ μπορεί να δώσει μια ώθηση, να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας και σίγουρα να αλλάξει προς το καλύτερο τη διάθεση του κόσμου», μας λέει ο Θωμάς Μαχαίρας, booking και promotion manager του «Fuzz», που οργανώνει αυτό το φεστιβάλ. «Φιλοδοξούμε να δούμε το Release Athens να εξελίσσεται σε θεσμό με πραγματικό ενδιαφέρον, σε ένα φεστιβάλ που θα μπορέσει να προσφέρει συγκινήσεις στο ελληνικό κοινό το οποίο έχει κουραστεί από τις συνεχείς επαναλήψεις και συχνά αναζητεί διέξοδο σε αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού».

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 2
The Last Shadow Puppets

Πρώτο μεγάλο όνομα οι Beirut. Έρχονται την 1η Ιουνίου στην πλατεία Νερού και, έπειτα από μια δεκαετία, το διεθνικό μουσικό ταξίδι που έχει γοητεύσει τον Zach Condon από την εφηβεία του μοιάζει όλο και πιο συναρπαστικό. Ακόμα και το όνομα του γκρουπ ήταν για τον εμπνευστή του μια μαγική αναφορά. Οι Beirut ξανάρχονται εδώ ύστερα από πολλά χρόνια – και κάτι μας λέει πως θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους! Δεύτερο όνομα της βραδιάς είναι οι υπέροχοι Daughter.
Ο Parov Stelar έχει ένα επιτακτικό ραντεβού στο ίδιο μέρος δυο μέρες αργότερα (3/6). Με μια επιτυχημένη electro-swing ετικέτα στο ενεργητικό του και στα credits του, ο Marcus Fureder παίζει με το παλιό υλικό που εκτείνεται σε μια ευρεία γκάμα – από το original swing ως τη funky soul / disco. Χωρίς την παραμικρή ενοχή, χειρίζεται δεξιοτεχνικά τον πυρήνα του vintage υλικού του έτσι ώστε το καλλιτεχνικό του output να «φοριέται» με άνεση στις σύγχρονες πίστες και σκηνές. Στη βραδιά προστίθεται η γαλλική κολλεκτίβα των Chinese Man.

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 3
Turbonegro

Η PJ Harvey έρχεται στις 7/6. Όλοι μας ξέρουμε πως η μακρόχρονη πορεία της προσθέτει κάθε φορά νέες σκηνές και εμπειρίες στην τραγουδοποιία και τη μουσική της. Αυτό είναι ίδιον μεγάλων καλλιτεχνών και η Poly Jean αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως είναι μια από αυτούς, με τις ευαίσθητες κεραίες της να πιάνουν την κοινωνική αγωνία και να τη μετατρέπουν σε τέχνη – όπως συμβαίνει στα τελευταία της άλμπουμ, το «Let England Shake» του 2011 και το «The Hope Six Demolition Project» που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Το ίδιο βράδυ παίζουν οι psych rockers Brian Jonestone Massacre.
Οι Sigur Ros είναι γκρουπ που ξέρει να υποβάλλει με τη μουσική του. Ακολουθώντας σε όλη την πορεία του μια γενικευμένη post-rock κατεύθυνση, φέρνει με κάθε άλμπουμ και κάθε project του ατμόσφαιρες που σε γοητεύουν καθώς δίνουν πάντα την αίσθηση του μακρινού, του ονειρικού, του άπιαστου – όλα αυτά που συμβαίνουν συνήθως με τις Nordic μελοτροπίες και αρμονίες. Οι Sigur Ros κλείνουν το Release Athens 2016 στις 13/6.

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 4
PJ Harvey

Rockwave FESTIVAL
Ονόματα «first time in Greece»
«Έρχεται ένα πολύ καυτό καλοκαίρι», μας εξομολογείται ο Νίκος Λώρης, ιδρυτής και ψυχή του Rockwave. «Σ’ εμάς τους παλιούς φέρνει στη μνήμη εποχές που όλα γίνονταν με ακραίο ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός είναι πάντα καλός γιατί σε βάζει σε εγρήγορση – κι αυτό είναι που θέλει και ο πολιτισμός».
Φέτος το Rockwave Festival ανοίγει την 21η σελίδα του στις 5 Ιουνίου (στις εγκαταστάσεις του Terra Vibe, φυσικά) με ονόματα που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Νίκος Λώρης, μας λέει επ’ αυτού: «Το Rockwave θα γίνει σε τρεις φάσεις αυτό το καλοκαίρι. Ήδη έχει ανακοινωθεί η πρώτη τις 5 Ιουνίου αν και αναμένονται δυο-τρία μεγάλα ονόματα ακόμα. Για τη δεύτερη φάση, στις 19 Ιουλίου, δεν μπορώ όμως να ανακοινώσω τίποτα γιατί πρώτα πρέπει να το κάνουν οι μπάντες και μετά εμείς. Για τις 22 Ιουλίου, τέλος, σχεδιάζουμε μια super-rock κατάσταση».

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 5
Muse

Με το πρώτο… κύμα του Rockwave, λοιπόν, έρχονται οι Last Shadow Puppets οι οποίοι θεωρούνται –και είναι– σούπερ γκρουπ. Είναι δημιουργική «σύμμειξη» του Alex Turner των Arctic Monkeys και του Miles Kane των Rascals με τον ντράμερ / παραγωγό James Ford και, πιο πρόσφατα, με τον μπασίστα Zach Dowes. Η πετυχημένη τους σύμπραξη φάνηκε στο άλμπουμ που έφτιαξαν το 2008 («The Age of Understatement»), ενώ το δεύτερο, με τον τίτλο «Everything You’ve Come to Expect», αναμένεται την 1η Απριλίου. Μέρος της περιοδείας του γκρουπ για τον καινούργιο αυτό δίσκο είναι και η εμφάνισή του στη Μαλακάσα.

Μια εικοσαετία punk εντάσεων και celtic pride μετρούν οι Βοστονέζοι Dropkick Murphys. Σκληροπυρηνικοί και ευθείς στην προσέγγισή τους, έχουν την ιρλανδική folk σταθερά κορώνα στο κεφάλι τους – και παλιά, και τώρα. Πιο πρόσφατος δίσκος του γκρουπ είναι το «Signed and Sealed in Love» που διατηρεί τη φλόγα άσβεστη και τη φύση αγωνιστική. Αισθητικοκοινωνικά μιλώντας…

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 6
James

Τρίτο μεγάλο όνομα στο Rockwave οι Νορβηγοί Turbonegro. Τη μουσική τους τη χαρακτηρίζουν ως «deathpunk» για να αποφύγουν ετικέτες που χαρακτηρίζουν πιο πολύ το σκληρό rock της πατρίδας τους, όπως το goth ή το black metal. Οι Turbonegro έχουν μακρά παρουσία στη σκηνή, μια παρουσία που χωρίζεται σε δύο φάσεις, με αυτήν του νέου αιώνα να είναι πιο δημιουργική και πιο επιτυχημένη. Κοινή σταθερά η απέχθεια προς την πολιτική ορθότητα, το φασισμό κ.ο.κ. και η αγάπη για το rock ’n’ roll. «Το Rockwave για μένα είναι πάντα μια νέα σελίδα και μια πρόκληση», δηλώνει ο Νίκος Λώρης. «Φέτος η κατεύθυνσή μας είναι σε γκρουπ που έρχονται για πρώτη φορά».

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 7
Dropkick Murphys

Ejekt Festival
Mε τρία supergroups
Το Ejekt Festival, τέλος, δείχνει να κινείται με τη σιγουριά μιας μοντερνιστικής / post-μοντερνιστικής διαδικασίας που το χαρακτηρίζει στη μέχρι τώρα πορεία του. Έτσι, την πρώτη μέρα του (8/7) στην πλατεία Νερού έχουμε τους Editors. Με μια δεκαετή δισκογραφική πορεία πίσω του, το γκρουπ του Tom Smith είναι η πιο χαρακτηριστική indie συνιστώσα στον 21ο αιώνα. Η δε συναυλιακή τους παρουσία στα μέρη μας έχει αφήσει ιδιαίτερες αναμνήσεις και εντυπώσεις. Σίγουρο πράγμα.
Εξίσου… συνεπείς, οι James σφραγίζουν με την παρουσία τους την ίδια μέρα. Αγαπημένοι του ελληνικού κοινού και άκρως δημιουργικοί τα τελευταία χρόνια, με άλμπουμ όπως το προπέρσινο «La petitemort» και το καινούργιο «Girl at the End of the World» που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες και αποτελεί την αφορμή της παρουσίας του Tim Booth και του γκρουπ του εδώ.

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 8
Sigur Ros

Η 23η Ιουλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η μεγάλη μέρα του Ejekt καθώς headliners είναι οι Muse. Πρόσφατα βραβευμένοι με Grammy για το καλύτερο rock άλμπουμ της χρονιάς –το «Drones»– έρχονται για να δώσουν μια μεγάλη συναυλία με ένα εντυπωσιακό setlist που, πέρα από τα top τραγούδια του «Drones», περιλαμβάνει διαχρονικές επιτυχίες όπως «Uprising», «Madness», «Starlight», «Resistance», «Dead Inside», «Undisclosed Desires», «Supermassive Black Hole», «Knights of Cydonia», «Time is Running Out», «Hysteria» κ.ά. «Έχουμε να ανακοινώσουμε άλλα έξι ονόματα για το Ejekt», μας λέει ο Γιάννης Παλτόγλου της Detox Events. «Ο ανταγωνισμός στο χώρο μας είναι υγεία. Μας κάνει όλους καλύτερους.

Τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού - εικόνα 9
Editors

Η οικονομική κατάσταση βέβαια δεν είναι η καλύτερη, πιστεύω όμως ότι κάποιος αν θέλει να δει κάτι και το μάθει μερικούς μήνες νωρίτερα, τελικά θα πάει. Θα επιλέξει και θα φροντίσει να βρει τα 30-40 ευρώ για να το δει».
Για το μουσικό προφίλ του φεστιβάλ, επισημαίνει: «Ξεκινήσαμε ως rock, alternative, electronica και συνεχίζουμε έτσι. Αυτό βέβαια είναι κάτι που αλλάζει και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο επίκαιροι γίνεται. Επειδή όμως οι αμοιβές στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ μεγάλες είναι δύσκολο πάντα να έχουμε κάτι νέο και να μπορούμε να το “παντρέψουμε” με ό,τι έχουμε στα χέρια μας. Από τη στιγμή που ένα συγκρότημα βγάζει νέο δίσκο, δεν είναι κακό να έρθει ξανά μέσα σε δύο χρόνια. Σ’ όλο τον κόσμο έτσι γίνεται».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

16/04/2024

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".