"Rousilvo - Ηχόδραμα σαν Ιστορία" από τον Κώστα Θεοδώρου

Μια μικρή βαλκανική όπερα, ένα ιδιαίτερο ηχόδραμα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 9 και 10 Μαρτίου.

"Rousilvo - Ηχόδραμα σαν Ιστορία" από τον Κώστα Θεοδώρου

Μια μικρή βαλκανική όπερα, ένα ιδιαίτερο ηχόδραμα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 9 και 10 Μαρτίου.

"Rousilvo - Ηχόδραμα σαν Ιστορία" από τον Κώστα Θεοδώρου - εικόνα 1

«Rousilvo»: είναι ένα έργο μνήμης που έχει γράψει ο Κώστας Θεοδώρου ή Dine Doneff και έχει να κάνει με την ιστορία ενός τόπου που όλοι ξέρουμε. Όμως επειδή ο τόπος δεν είναι μόνο ο χώρος αλλά και οι άνθρωποι, το «Rousilvo» παίρνει ζωή από τους ρυθμούς και τα χρώματα της ανάσας και της μνήμης τους και γίνεται ξανά ζωή μέσα από τη μουσική. Rousilvo είναι το παλιό, σλάβικο όνομα του χωριού Ξανθόγεια, που βρίσκεται κοντά στην Έδεσσα. Οι μνήμες ενός τόπου εδώ μετατρέπονται σε μουσικές, γίνονται μια ελεγεία για ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια ή που ζουν ανάμεσα στην αλήθεια και την πραγματικότητα. Είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα που βίωσε από τα παιδικά του χρόνια ο Κώστας / Dine, παιδί σλαβόφωνης οικογενειακής προέλευσης, που μεγάλωσε ως Έλληνας πολίτης τρίτης κατηγορίας, σαν ξένος στον τόπο που γεννήθηκε. Εδώ, στο «Rousilvo» του, που κυκλοφόρησε σε CD το 2010 από τις εκδόσεις Panoptikon, κάνει μια λειτουργία για τους ανθρώπους που χάθηκαν στην εξορία ή γι’ αυτούς που παραμένουν εκεί, μέσα από την ιστορία. Η μουσική γλώσσα του Κώστα Θεοδώρου / Dine Doneff είναι μοντέρνα που εδράζεται στην παράδοση, είναι αυτή που ξέρει – και αυτή για την οποία τον ξέρουμε εδώ και τόσα χρόνια: η δημιουργική jazz, διεθνική και χωρίς σύνορα, λόγος κατανοητός από όλους, που κινείται και αναπτύσσεται χωρίς φραγμούς ή περιορισμούς, έτοιμος να μιλήσει στην καρδιά μας. Αυτή η μουσική παρουσιάζεται σαν μια μικρή βαλκανική όπερα, σαν ένα ηχόδραμα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 9 και 10 Μαρτίου. Συμμετέχουν οι: Slava Pop’va (φωνή), Λιζέτα Καλημέρη (φωνή), Μάρθα Μαυροειδή (φωνή), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι, μαντόλα), Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνο, φλάουτο), Παντελής Στόικος (τρομπέτα), Dine Doneff (κοντραμπάσο, κιθάρα,κρουστά, φωνή), Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα) / Εικονογραφία, συντονισμός: Φωτεινή Ποταμιά (lamp) / Κείμενο (επιμέρους): Γιάννης Θωμάς / Σκηνοθεσία & Βίντεο: Tome Rapovina

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mavile και οι Pink Vanity σε ένα σαρωτικό double bill

Δύο από τα πιο αγαπητά και ανερχόμενα συγκροτήματα της εγχώριας εναλλακτικής ροκ σκηνής ανεβαίνουν στην σκηνή του "Ίλιον plus" με νέο υλικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

Το Μουσικό φεστιβάλ Χίου επιστρέφει στην χειμερινή του έκδοσή του

Όταν η κλασική μουσική συναντά την καινοτομία και οι παραδόσεις του κόσμου τη σύγχρονη τζαζ.

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα παρουσιάζει την performance "EROS"

Μια μουσική διαδρομή διανθισμένη με την ποίηση των Sylvia Plath, HD Doolittle, Sarah Kane και Μαρίας Πολυδούρη.

Ο θησαυρός του Παναγιώτη Τούντα και το νέο ρεμπέτικο

Με μια ομάδα πειραματικών συναυλιών το φετινό πρόγραμμα του Ελληνικού Σχεδίου εστιάζει στο ρεμπέτικο τραγούδι και τις επιρροές του στο σήμερα.

Ο κορυφαίος τρομπετίστας Erik Truffaz έρχεται στο Half Note Jazz Club

Συμπράττει με τον Παριζιάνο Siegfried Debrebant και τον Λετονό Artis Orubs για να παρουσιάσουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον τους project.

"Ο Θάνατος του Άντονυ": Σημείο αναφοράς για το μέλλον της ελληνικής όπερας;

Μαζί με τη διημερίδα που το συνόδευσε, το έργο του Χαράλαμπου Γωγιού αποτυπώθηκε ως μια αξέχαστα εξωφρενική στιγμή. Αλλά κανείς δεν ξέρει, για την ώρα, αν ζήσαμε το γύρισμα μιας μουσικής σελίδας ή αν σταθήκαμε ενώπιον μιας ιδιομορφίας.

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου μας ταξιδεύει από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου στη world jazz

11 καλλιτέχνες παρουσιάζουν το νέο δίσκο "Lamenta" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.