Είδαμε τη σύγχρονη όπερα "The Shell Game" στο θέατρο Olvio

Μια σύγχρονη όπερα που, αθροίζοντας στο νου τα επιμέρους της, φτιάχνει στη σκηνή ένα μικρό κομψοτέχνημα (μουσικό, θεατρικό, δραματικό, ποιητικό) που σε ωθεί σε σκέψη...

Είδαμε τη σύγχρονη όπερα "The Shell Game" στο θέατρο Olvio

Μια σύγχρονη όπερα που, αθροίζοντας στο νου τα επιμέρους της, φτιάχνει στη σκηνή ένα μικρό κομψοτέχνημα (μουσικό, θεατρικό, δραματικό, ποιητικό) που σε ωθεί σε σκέψη...

Είδαμε τη σύγχρονη όπερα "The Shell Game" στο θέατρο Olvio - εικόνα 1

Όλα σ’ αυτή την μικρή όπερα φαίνεται να έχουν τη θέση τους: ο πιανίστας, οι τέσσερις λυρικοί καλλιτέχνες που πρωταγωνιστούν, ο απλά και λιτά διακοσμημένος / σκηνογραφημένος – και κατά βάσιν ασπρόμαυρος συναισθηματικά – χώρος, η έντονη μουσική που βγαίνει μέσα από μια πλατιά μορφική παλέτα, η κίνηση – χορογραφημένη ή μη – το ερωτικό πάθος – (κατα)πιεσμένο ή ελεύθερο – που μπορεί να εκλύεται. Και ο θεατής, που δέχεται μια πληθώρα αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων που έχουν να κάνουν κυρίως μ’ αυτόν και όχι με το τι διαδραματίζεται στη σκηνή. Αυτό που διαδραματίζεται στη σκηνή του θεάτρου Olvio είναι το “Shell Game”, μια μονόπρακτη όπερα σε επτά – απολύτως προσδιορισμένες εκφραστικά – σκηνές (και αντίστοιχες μουσικές ενότητες). Ένα ζευγάρι – που σκηνικά απεικονίζεται σε δύο. Μία σύνδεση αγάπης, μια ερωτική σχέση που περνάει από όλες τις φάσεις γέννησης, ανάπτυξης και φθοράς φθάνοντας στην καταστροφή. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δραματοΠοίηση. Όμως, αυτό που έχει σημασία εδώ δεν είναι η γραμμική εξέλιξη της ιστορίας αλλά όλες οι εσώτερες συγκρούσεις ανάμεσα στους δυισμούς που προσδιορίζονται από την πραγματική φύση και την ιδιαίτερη δόμηση ενός ανθρώπινου "εαυτού" κατά βάσιν ανεξερεύνητου.

Είδαμε τη σύγχρονη όπερα "The Shell Game" στο θέατρο Olvio - εικόνα 2

Η όπερα αυτή – σε αγγλική γλώσσα αλλά και λίγη γαλλική – έχει όλα τα στοιχεία ενός μοντέρνου έργου, με πολύμορφη και πολυαφηγηματική μουσική (out jazz θα την έλεγα) που έχει γράψει ο Γιώργος Δούσης (του Momo Trio) – και έπαιξε εδώ ο πιανίστας Δημήτρης Μαρίνος – και λιμπρέτο που έχει γράψει η Έρι Κύργια, με λόγο έντονο, μινιμαλιστικό, ουσιαστικό, διεισδυτικό και σε μερικές περιπτώσεις τόσο λιγολεκτικό και επαναληπτικό που οδηγεί τη μουσική και τη δράση σε έξοχο αποτέλεσμα. Το “Shell Game” σκηνοθετεί η Ράια Τσακηρίδου και ερμηνεύουν πολύ ιδιαίτερα και μεστά η Αντωνία Δεσπούλη, η Λητώ Μεσσήνη, ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης και ο Μιχάλης Ψύρρας. Ο θεατής (και ακροατής) αισθάνεται πλήρης μετά το καταληκτικό μέρος και την άρια που ερμηνεύει η Λητώ Μεσσήνη. Προσωπικά, ένοιωσα την ανάγκη να θέλω να ξαναδώ το “Shell Game” – γιατί είναι από αυτά τα μικρά κομψοτεχνήματα – τα σχεδόν αριστουργηματικά σε κάθε τους μικρή λεπτομέρεια – που σε ωθούν σε σκέψη. Αυτό δεν είναι η τέχνη;

Περισσότερες πληροφορίες

«The Shell Game»

  • Όπερα

Μια σύγχρονη μονόπρακτη όπερα που εξετάζει τα αδιέξοδα στις σχέσεις των δύο φύλων, από την ομάδα The Medium Project, σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο Έρις Κύργια. Σκηνοθεσία: Ράια Τσακιρίδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Helloween είναι το πρώτο όνομα του Release Athens 2023

Οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες του ευρωπαϊκού power metal έρχονται τον Ιούνιο στην Πλατεία Νερού.

02/12/2022

Η Lia Hide και οι dark wave Incirrina έρχονται στο Six D.O.G.S.

H progressive dark-avant garde ποπ της Lia Hide επιστρέφει για την παρουσίαση του τελευταίου της δίσκο "The Missing Fourth Guest".

Demetria: Θέρμη και ενθουσιασμός στο "six d.o.g.s" για την 22χρονη τραγουδοποιό

Με δεδομένο ότι μένει στην Κέρκυρα, ήταν μια σπάνια συναυλιακή βραδιά. Και παρουσίασε τα τραγούδια του φετινού "Pillow Shifter" ζωντανεύοντας επί σκηνής όλες τους τις πτυχές, μα και τον πλούσιο τους ήχο.

Venerate Industries: Ένα μοναδικό live show στο Fuzz με ελεύθερη είσοδο

Μια ευκαιρία για ανακεφαλαίωση όλων όσων έχουν γίνει αυτά τα 2 τελευταία χρόνια.

Το σχήμα του Mιχάλη Καλκάνη για πρώτη φορά στη σκηνή του "Half Note"

O χαρισματικός κοντραμπασίστας θα παρουσιάσει το άλμπουμ "Emotions" και θα μας ξεναγήσει μαζί με το Mihalis Kalkanis Group στον εύθραυστο ηχόκοσμό του.

Imagine Dragons: Άνοιξε η προπώληση για τη συναυλία στην Αθήνα

To "Mercury World Tour" θα κάνει στάση στο ΟΑΚΑ τον Σεπτέμβριο του ΄23.

Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Σαβίνα Γιαννάτου & Δώρος Δημοσθένους μας ξεναγούν στη "Λιλιπούπολη"

Τα τραγούδια της θρυλικής ραδιο-σειράς του Τρίτου Προγράμματος, που συνδέθηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι, ξαναζούν στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4/12.