5 χρόνια Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού ΤΡαγουδιού

Ένα τριήμερο (9- 11/12) εορταστικών δράσεων από το "Ελληνικό Σχέδιο" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που κορυφώνεται με μια μεγάλη συναυλία την τελευταία μέρα.

5 χρόνια Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού ΤΡαγουδιού

Με τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού να γιορτάζουν πέντε χρόνια δημιουργίας, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποδεικνύουν μέσα από διαφορετικούς κύκλους εκδηλώσεων πως η ελληνική μουσική δημιουργία έχει παρόν και ακόμα πιο συναρπαστικό μέλλον. Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού είναι πλέον θεσμός στο χώρο της έντεχνης ελληνικής δημιουργίας αφού περισσότεροι από 1500 συμμετέχοντες και πάνω από 100 τραγούδια έχουν ξεχωρίσει σε αυτούς, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των θεατών στις τέσσερις συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως και το ευρύτερο κοινό που αγαπά το ελληνικό τραγούδι. Η φετινή, πέμπτη χρονιά των Αγώνων δεν θα είναι διαγωνιστική, αλλά εορταστική. Ένα τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένο αποκλειστικά στο ελληνικό τραγούδι και την πολύπλευρη δημιουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν στη Μικρή Σκηνή ανοιχτές στο ευρύ κοινό δράσεις με εργαστηριακό και ιστορικό / νοσταλγικό χαρακτήρα και με σκοπό την εκπαίδευση και στήριξη των νέων συνθετών, τραγουδοποιών, στιχουργών σχετικά με τη διαδρομή του τραγουδιού από τη δημιουργία του και την καταγραφή του στο χαρτί, την παρουσίαση στο κοινό, την ηχογράφηση και τελικά την έκδοσή του σε cd. Τέλος, στις 11 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από 17 συνθέτες προηγούμενων Αγώνων. Μια γιορτή για τα πέντε χρόνια του θεσμού και ταυτόχρονα μια γιορτή του Ελληνικού Τραγουδιού που θα ηχογραφηθεί ζωντανά για την παραγωγή ενός επετειακού cd.

5 χρόνια Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού ΤΡαγουδιού - εικόνα 1

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 | Εργαστήριο: τρεις συνθέτες συνομιλούν με δέκα νέους στιχουργούς των Αγώνων Μικρή Σκηνή | 19.00 | Είσοδος Ελεύθερη Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού τραγουδιού, συναντώνται ξανά με τον ελληνικό στίχο. Στο πλαίσιο του εορταστικού τους χαρακτήρα, δέκα στιχουργοί που ξεχώρισαν κατά τη δεύτερη διοργάνωση των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού (2012), οι Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Αθηνά Σπανού, Ιωάννης Πανουτσόπουλος, Θεοφάνης Καββαδάς, Ευγενία Κωστοπούλου, Μαρία Χελιώτη, Μαρία Σταθοπούλου, Ανθή Μητροπέτρου και Βασιλική Λαμπρίρη, συνομιλούν μέσα από καινούρια στιχουργικά κείμενα, με τους συνθέτες Γιώργο Ανδρέου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη και τον στιχουργό Κώστα Φασουλά. Το θέμα που καλούνται να αποδώσουν με τους στίχους τους είναι κοινό και για τους 10 συμμετέχοντες. Πρόκειται για το «Το τραγούδι ενός πλανόδιου μουσικού». Ένας Πλανόδιος μουσικός, αποτελεί την «φωτογραφία» της έμπνευσης και της δημιουργίας των στίχων, που θα ακουστούν για πρώτη φορά την 9η Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η συμμετοχή δεν θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα .

5 χρόνια Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού ΤΡαγουδιού - εικόνα 2

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 | Το Ελληνικό Τραγούδι Θυμάται: Μαρτυρίες και Προσωπικά Στιγμιότυπα Μικρή Σκηνή | 20.00 | Είσοδος Ελεύθερη Στο πλαίσιο των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού τραγουδιού, Το Ελληνικό Σχέδιο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενούν μια ξεχωριστή συνάντηση, που σκοπό έχει να αναδείξει στιγμιότυπα από τον παράπλευρο κόσμο της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας. Άνθρωποι από το χώρο του τραγουδιού, της ποίησης, της δημοσιογραφίας και του ραδιοφώνου, καταθέτουν για πρώτη φορά, βιωματικές τους στιγμές, μνήμες και γεγονότα, που συνοδεύουν την σχέση τους με τη μουσική και τον λόγο. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα ακουστούν τα αγαπημένα τραγούδια των συμμετεχόντων ομιλητών. Συμμετέχουν οι συνθέτες Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι ποιητές Γιώργος Κοροπούλης και Γιώργος Μαρκόπουλος, o παραγωγός ραδιοφώνου Γιώργος Τσάμπρας, ο μουσικοκριτικός Θάνος Μαντζάνας και ο παραγωγός και διευθυντής του Μελωδία, Δημήτρης Βραχνός.

5 χρόνια Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού ΤΡαγουδιού - εικόνα 3

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 | Μεγάλη συναλία: 17 Συνθέτες των Αγώνων σε νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης Κεντρική Σκηνή | 20.30 | Εισιτήρια: 10 Ευρώ (γενική είσοδος), 8 Ευρώ (μειωμένο), 6 Ευρώ (ομαδικό) Η μεγάλη συναυλία των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από 17 συμμετέχοντες των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Μια γιορτή για τα πέντε χρόνια του θεσμού και ταυτόχρονα μια γιορτή του Ελληνικού Τραγουδιού που θα ηχογραφηθεί ζωντανά για την παραγωγή ενός επετειακού cd. Στην βραδιά της συναυλίας θα ακουστούν νέα μελοποιημένα τραγούδια των Σοφία Αβραμίδου, Άγγελου Αγγέλου, Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη, Χρυσόστομου Καραντωνίου, Ιφεγένειας Κορολόγου, Παναγιώτη Λάμπουρα, Νεφέλης Λιούτα, Κώστα Μάκρα, Γιάννη Μαθέ, Δημήτρη Μαραμή, Ηλία Μαυροσκούφη, Ελευθερίας Παναγάκου, Νίκου Παπαδογιώργου, Απόλλωνα Ρέτσου, Στέλλας Σαμαρά, Χρυσοβαλάντη Σωτηρίου, Φένιας Χρήστου σε ποιήματα των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιάννη Ρίτσου, Αργύρη Εφταλιώτη, Κωστή Παλαμά, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Γιάννη Δούκα, Νικηφόρου Βρεττάκου, Γεώργιου Βιζυηνού, Μάνου Ελευθερίου, Ρήρα Γκόλφη, Ιωάννη Πολέμη, Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, Μάγιας-Μαρίας Ρούσσου, Ανθούλας Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Γεώργιου Σουρή, Βασίλη Κάσσου , Μαρίας Π. Ράλλη , Ανθίας Τεύκρου και Ευτυχίας Παναγιώτου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου μας ταξιδεύει από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου στη world jazz

11 καλλιτέχνες παρουσιάζουν το νέο δίσκο "Lamenta" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος με την Eλπίδα ενώνουν ξανά τις φωνές τους

Θα ακούσουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχει συνθέσει μέχρι σήμερα ο δημιουργός και τις μεγάλες επιτυχίες της Ελπίδας.

Κατερίνα Κυρμιζή & Νίκος Γρηγοριάδης: Μια βραδιά με σπιτική θαλπωρή στο "Μουσικό Κουτί"

Δεν είχαν παρά τις κιθάρες τους, κάποια κρουστά χειρός κι έναν πιανίστα. Όμως με αυτά τα λιτά μέσα αποδείχθηκαν καθηλωτικοί, δίνοντας μια ουσιαστική συναυλία, η οποία εκπροσώπησε άριστα την τραγουδοποιία τους.

Η πελώρια δεξαμενή της κινηματογραφικής μουσικής είναι το δημιουργικό έναυσμα των Cinema Paradiso Project

Με αφορμή τις εμφανίσεις τους μιλήσαμε μαζί τους για το πώς πήραν το όνομά τους, για τη σχέση τους με τη μουσική σκηνή του Half Note και την καθοριστική συνάντησή τους με τον Ennio Morricone, αλλά και για την επόμενη εμφάνισή τους στο Half Note Jazz Club, το Φεβρουάριο, μια latin κινηματογραφική βραδιά.

Οι DakhaBrakha έρχονται από το Κίεβο με αγάπη

Το διάσημο πολυφωνικό κουαρτέτο της world music DakhaBrakha κάνει στάση στο Ωδείο Αθηνών.

TikTok, μία χρονομηχανή του Ίντερνετ

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης νεκρανασταίνει τα μουσικά mashups και τα λοιπά trends της προϊστορίας του Ίντερνετ.

Οι πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες στο Spotify για το 2022

Συγκέντρωσαν τις περισσότερες μεταδόσεις στη διάσημη μουσική πλατφόρμα streaming.