If it ain’t got that Swing!

Μπορεί η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική να κράτησε από το 1920 ως το 1933, η ατμόσφαιρα όμως της εποχής συνεχίζει να εμπνέει σήμερα περισσότερο από ποτέ πλυμμυρίζοντας με τα αρώματα και τις μουσικές της την πόλη.

If it ain’t got that Swing!

Μπορεί η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική να κράτησε από το 1920 ως το 1933, η ατμόσφαιρα όμως της εποχής συνεχίζει να εμπνέει σήμερα περισσότερο από ποτέ πλυμμυρίζοντας με τα αρώματα και τις μουσικές της την πόλη.

If it ain’t got that Swing! - εικόνα 1

Ο μέγας Ντιούκ Έλλινγκτον ήταν που έγραψε – το 1931 – το κομμάτι “It Don’t Mean a Thing If It Ain’t Got That Swing” δίνοντας με τον τρόπο αυτό τον ορισμό μιας μουσικής hot, ρυθμικής, ξεσηκωτικής με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Και έτσι, όρισε την εποχή του Swing, μια περίοδο που κράτησε από τα τέλη των ‘20’s ως και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο τρομπονίστας / μπαντλίντερ – και επισμηναγός στην ορχήστρα της αεροπορίας – Γκλεν Μίλερ χάθηκε πάνω από την παγωμένη Μάγχη τον Δεκέμβριο του 1944. Η “Moonight Serenade” του όμως μένει σαν σήμα μιας χαρούμενης και ξένοιαστης εποχής που επανέρχεται – σαν διάθεση έστω.

If it ain’t got that Swing! - εικόνα 2
Ο μέγας Ντιούκ Έλλινγκτον έγραψε – το 1931 – το κομμάτι “It Don’t Mean a Thing If It Ain’t Got That Swing” δίνοντας με τον τρόπο αυτό τον ορισμό μιας μουσικής hot και ξεσηκωτικής

Οι μεγάλες μπάντες, του Ντιουκ Έλινκτον από την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, του Κάουντ Μπέιζι από το Κάνσας Σίτι, του Μπένι Γκούντμαν από το Σικάγο ήταν που όρισαν τον ήχο του Swing. Κι αν ο Μπένι χρίστηκε στην πορεία «βασιλιάς» αυτής της μουσικής, οι δυο άλλοι προαναφερθέντες είχαν ήδη τίτλους ευγενείας στα ονόματά τους: Δούκας (Duke) ο ένας, κόμης (Count) ο άλλος. Κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ο κορυφαίος cool σαξοφωνίστας της jazz, ο Λέστερ Γιανγκ, είχε το προσωνύμιο “Pres” (πρόεδρος από το president). Ενώ ο άλλος μεγάλος σαξοφωνίστας του Swing, ο Κόλμαν Χόκινς, ήταν απλώς το «γεράκι» (Hawk).

Έτσι γράφτηκε η θρυλική ιστορία της jazz, μέσα από τους εκρηκτικούς ρυθμούς του Swing και τα ερωτικά πάθη που προκαλούσε – ή στα οποία γινόταν soundtrack. Τα τραγουδούσε η ανεπανάληπτη Lady Day, η Μπίλι Χόλιντεϊ και τα μετέφραζε με πολύ νάζι στη σκηνή η Έλλα Φιτζέραλντ. Ακόμα και ο «βετεράνος» Λούι Άρμστρονγκ άφηνε στην άκρη την τρομπέτα του και προτιμούσε να σουινγκάρει με τη φωνή και το τραγούδι του.

#cuttypaizei και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

If it ain’t got that Swing! - εικόνα 3
Ο κορυφαίος cool σαξοφωνίστας της jazz, ο Λέστερ Γιανγκ, είχε το προσωνύμιο “Pres” (πρόεδρος από το president).

Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Swing είχε τη δική του, ξεχωριστή και μοναδική φωνή. Αυτή του θρυλικού τσιγγάνου κιθαρίστα, τα δάχτυλα του οποίου πετούσαν στην κυριολεξία φλόγες, του Τζάνγκο Ράινχαρντ που με το Κουιντέτο του Hot Club της Γαλλίας και με τον αέρινο βιολιστή Στεφάν Γκραπελί, μας έδωσε το Gypsy Swing που απολαμβάνουμε σήμερα.

Και ενώ ήδη από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης το Cutty Sark, το νέο ουίσκι που εφηύραν το 1923 οι αδερφοί Berry στη Σκοτία, με σκοπό τη διάδοση του blended ουίσκι στη γευστική παλέτα των Αμερικάνων, έφτανε παράνομα σε κιβώτια στα club της εποχής, αμέσως μετά την άρση της εκτινάχθηκε σε πωλήσεις φτάνοντας από το 1 εκατομμύριο κιβώτια στα 2,7 εκατομμύρια.

#cuttypaizei tip

If it ain’t got that Swing! - εικόνα 4
Η Αμερικανίδα Robyn Bennett και το εξαιρετικό σχήμα της Bang Bang έρχονται στο Half Note Jazz Club

Πρωτοχρονιά στο Half Note Jazz Club με pop swingin’ grooves! Από τo Παρίσι, την Πόλη του Φωτός, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (30/12-5/1), η Αμερικανίδα Robyn Bennett και το εξαιρετικό σχήμα της Bang Bang φέρνοντας στη σκηνή glamorous Swing style και hot ρυθμούς.

If it ain’t got that Swing! - εικόνα 5

Μείνετε συντονισμένοι με τις μουσικές εκδηλώσεις στο www.athinorama.gr και τσεκάρετε τα events του http://urbanadventures.gr/ για να ανακαλύψτε swing βραδιές και steet parties που θα σας συντονίσουν με τους ρυθμούς του χθες στους δρόμους του σήμερα. Οι κολλημένοι με τα βινύλια αλλά και με το στιλ του χθες θα βρείτε πολλές ψαγμένες ιδέες για vintage βόλτες και εμπειρίες στην πόλη: ιδιαίτερα δισκάδικα, μαγαζιά με αξεσουάρ, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα αισθητικής παλιότερων δεκαετιών, αλλά και σχολές swing, δίνουν ιδιαίτερες ιδέες για συλλέκτες ρετρό εμπειριών, ενώ στα live tours θα δείτε με άλλα μάτια την πόλη απολαμβάνοντας τη retro culture.Go retro!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

23/04/2024

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.