Το "Χρονικό" και τα "Εντεύθεν" του Μαρκόπουλου

Ο Γιώργος Χαρωνίτης κρατάει σημειώσεις από την σημαντική συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Μέγαρο το τελευταίο βράδυ του Οκτωβρίου.

Το "Χρονικό" και τα "Εντεύθεν" του Μαρκόπουλου

Πηγαίνω πάντα (από τα ‘70’s μέχρι σήμερα) σε μια συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου έχοντας πλήρη συναίσθηση και συνείδηση του καλλιτεχνικού διαμετρήματος του ανδρός. Γνωρίζοντας επίσης πως, πέρα από οποιαδήποτε πολιτικοκοινωνική αξία του έργου του, η μουσική του μιας συγκεκριμένης περιόδου – αυτής του «Χρονικού», των «Ριζίτικων», της «Ιθαγένειας», ίσως και της «Θητείας» - ενέχει στοιχεία πρωτοπορείας που, αργότερα, στη δεκαετία του ’80, τα αναγνωρίσαμε ως world μουσική. Έτσι, ο Μαρκόπουλος, πέρα από του να έχει τη δική του συνθετική ταυτότητα, τη δική του μουσική «σχολή» μέσα στο σύνολο της ελληνικής μουσικής, είναι και pioneer ως ένα βαθμό (πράγμα που μπορεί και να μην το ξέρει κι ο ίδιος – και δεν χρειάζεται να το ξέρει!).

Το "Χρονικό" και τα "Εντεύθεν" του Μαρκόπουλου - εικόνα 1

Έτσι, το «Χρονικό» - σε στίχους / ποίηση του Κ.Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου) – έχει τη διείσδυση μέσα στο χρόνο που διακρίνει κάθε κλασικό έργο. Είναι ένα έργο γραμμένο για σήμερα – και πιθανότατα για αύριο – και αυτή του η απόλαυση / γνώση είναι για να μας κάνει πιο δυνατούς. Όπως και τότε, που είμαστε νέα παιδάκια, στα ‘70’s. Εδώ είχαμε τον Μίλτο Πασχαλίδη και τη Νατάσσα Μποφίλιου, δυο ερμηνευτές ξεχωριστούς από κάθε άποψη, που είχαν το «καθήκον» να φέρουν στο σήμερα την βαρύτητα και βαθύτητα αυτού του μουσικού λόγου. Και το έκαναν – με κάποιες δόσεις υπερβολής που ήσαν αναπόφευκτες. Ο Πασχαλίδης φέρει μέσα του εξ’ αγχιστείας ένα ξυλουρέικο κύτταρο ενώ η Μποφίλιου, κάθε φορά που την ακούω (σε υλικό Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου κ.λπ.) την βρίσκω όλο και πιο συγκλονιστική. Έτσι ήταν κι εδώ η Νατάσσα: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Μέσα σε ένα μουσικό πλαίσιο όχι τόσο raw όσο το original, αλλά με την Παλίντονο Αρμονία να δίνει τα πρέποντα χρώματα στο έργο.

Το "Χρονικό" και τα "Εντεύθεν" του Μαρκόπουλου - εικόνα 2

Τα «Εντεύθεν» είναι τραγούδια σημερινά, για το τώρα, φτιαγμένα όμως με τα παλιά καλά υλικά που ξέρει να χειρίζεται ο Γιάννης Μαρκόπουλος και, ως εκ τούτου, θα πάρουν τη θέση τους. Οι καλλιτέχνες που τα απέδωσαν, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δήμος Αναστασιάδης, η Δάφνη Ζουρνατζή και ο Απόστολος Κίτσος, τα «ζωντάνεψαν» κυριολεκτικά στ’ αυτιά μας (ήταν η πρώτη φορά που τα άκουγα live) και, μαζί με τα hits που μας έφεραν στο κλείσιμο της συναυλίας (Μέγαρο Μουσικής, 31 Οκτωβρίου) έδωσαν μια ωραία κορύφωση και μια πλήρη αισθητική απόλαυση. Αυτό θέλουμε...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πώς ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη;

Βρεθήκαμε στην πρόβα για τη συναυλία "Από τον Πόντο ως την Κρήτη: Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση" και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
21/03/2023

To ντουέτο του Μπάμπη Παπαδόπουλου στο "ΙΛΙΟΝ plus"

Για την επίσημη πρώτη ζωντανή παρουσίαση του νέου άλμπουμ "Γεννηθήκαμε Χτες".

SONS: "Το rock ‘n’ roll δεν είναι μόνο μάτσο αρσενικά με δερμάτινα τζάκετ"

Από μία μικρή πόλη στα βόρεια της Φλάνδρας, οι SONS θα βρεθούν στο "Six D.O.G.S." (23/3) με έναν ήχο πολλών μεγατόνων και ακόμα ισχυρότερους στίχους, αλλάζοντας όσα ξέραμε για το punk.

Ladytron και The Haunted Youth θα πλαισιώσουν τη Siouxsie και τους Interpol

Το Release Athens και το SNF Nostos ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές.

Ξαναγνωρίζοντας το σπουδαίο: Μια βουτιά στο "Revolver" των Beatles

Ένα νέο, πενταπλό box set δίνει την ευκαιρία να ψαχουλέψουμε σε βάθος τα τι και πώς πίσω από τον οριακό δίσκο του 1966, ο οποίος (εξακολουθεί να) έχει πολλά και σημαντικά να διδάξει στην αναιμική pop/rock εποχή μας.

Κανείς δεν ξέρει την ιρλανδική folk όπως οι Lankum

Μιλήσαμε με την κορυφαία στο είδος της μπάντα η οποία πέρασε από τη Villa Amalias προτού κατακτήσει τις σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.