Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club»

Ο Γιώργος Χαρωνίτης δίνει μια προσωπική ματιά στη νεότερη ιστορία του πιο σημαντικού τζαζ κλαμπ της πόλης μας που από τη σκηνή του έχουν περάσει πολλά μεγάλα jazz, blues και world ονόματα.

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club»

Ο Γιώργος Χαρωνίτης δίνει μια προσωπική ματιά στη νεότερη ιστορία του πιο σημαντικού τζαζ κλαμπ της πόλης μας που από τη σκηνή του έχουν περάσει πολλά μεγάλα jazz, blues και world ονόματα.

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club» - εικόνα 1

Η ιστορία του «Half Note Jazz Club» είναι πολύ μεγαλύτερη των 20 χρόνων. Ιδρύθηκε το 1977 από τον αείμνηστο Νίκο Σαχπασίδη στην πλατεία Αμερικής ως «Braxton’s Jazz Nest». Σύντομα μετονομάστηκε σε «Half Note», μεταφέρθηκε στη Μιχαλακοπούλου και, δυο-τρία χρόνια αργότερα, όταν ο Σαχπασίδης άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με συναυλίες, πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Δεικτάκη. Για τα επόμενα πολλά χρόνια, το «Half Note» λειτούργησε στο λόφο του Στρέφη και στη Φθιώτιδος στους Αμπελοκήπους.

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club» - εικόνα 2

Η μνήμη, άλλοτε πεντακάθαρη και άλλοτε μέσα από σχετική θολούρα, κάνει τα δικά της ταξίδια, συνήθως με υπέροχες φλασιές, αλλά και με όμορφα τακτοποιημένες καταγραφές. Θυμάμαι, ας πούμε, καθαρά τη συνάντησή μου με τους αδελφούς Γιώργο και Παναγιώτη Γεώργα στα παλιά γραφεία του «α», όπου μου εξέθεσαν το σχέδιό τους να συνεταιριστούν με τον Δεικτάκη και να λειτουργήσουν το «Half Note» σε βάση επαγγελματική, σαν τα τζαζ κλαμπ της Αμερικής και της Ευρώπης.

Κάποιες πρώτες συναυλίες έγιναν σαν γλέντι αρραβώνων! Ήμασταν όλοι καλοντυμένοι και, αν μπούκαρε η αστυνομία, το γκρουπ θα έπαιζε «Σήμερα γάμος γίνεται» και ο γαμπρός θα φιλούσε τη νύφη.

Προσπάθησα να τους μεταπείσω, για­τί έβγαζα το περιοδικό «Jazz & Τζαζ» και είχα δει τη γλύκα της jazz business, εις μάτην όμως. Ευτυχώς! Έτσι, το «Half Note Jazz Club» (αυτός έγινε πια ο πλήρης τίτλος του) άνοιξε τις πόρτες του στην Τριβωνιανού 17, στο Μετς, όπου και λειτουργεί ακόμα. Είχε τις δυσκολίες του στην αρχή. Διάφοροι καλοθελητές της περιοχής, λειτουργώντας συνήθως σε συλλογική βάση, θέλησαν να το κλείσουν γιατί αλλοίωνε το ύφος της – Α΄ Νεκροταφείο, βλέπεις...

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club» - εικόνα 3
Ο Γιώργος Χαρωνίτης ξαναπιάνει το νήμα 20 χρόνων στον... τόπο του εγκλήματος

Έτσι, κάποιες πρώτες συναυλίες έγιναν σαν γλέντι αρραβώνων! Ήμασταν όλοι καλοντυμένοι, με γραβάτες κ.λπ. και, αν μπούκαρε η αστυνομία, το γκρουπ θα έπαιζε «Σήμερα γάμος γίνεται» και ο γαμπρός θα φιλούσε τη νύφη. Ευτυχώς, μέσα από σχετικές αγωνίες και πολύ τρέξιμο από τα παιδιά, αυτά πέρασαν και το κλαμπ, σχεδόν από την αρχή, μπήκε σε καθαρή επαγγελματική βάση, με το κάθε γκρουπ να παίζει επτά ημέρες την εβδομάδα – πράγμα που δεν γίνεται σε κανένα τζαζ κλαμπ του κόσμου.

Ο Archie Shepp, ο μέγιστος αυτός σαξοφωνίστας, μετά από κάθε gig ήθελε να φάει σουβλάκια στην Ομόνοια – και έπαιρνε επιπλέον και για breakfast.

Κι έτσι άρχισε να γράφεται ιστορία, καθώς σπουδαία αλλά και μυθικά πρόσωπα περνούσαν από τη σκηνή του: Benny Golson, Sonny Fortune, Craig Bailey, Regina Carter, Lou Donaldson, Steve Turre, Chico Freeman, Heath Brothers, Greg Osby, David Sanchez, Hamiet Bluiett, David Murray, Archie Shepp, Steve Lacy, Sheila Jordan, Wallace Roney, Oliver Lake, Dr Lonnie Smith, Bobby Few, Horace Parlan, Arthur Blythe κ.ά. Χωρίς να βάζουμε τα blues, world, tango, flamenco, ελληνικά και άλλα σχήματα που έχουν εμφανιστεί στο κλαμπ αυτή την εικοσαετία.

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club» - εικόνα 4

Καθένα από αυτά τα ονόματα, που, αν δεν ήταν το «Half Note Jazz Club», θα τα βλέπαμε μόνο στα εξώφυλλα των δίσκων μας, μας αφήνει και μια εξωμουσική ανάμνηση. Για παράδειγμα, ο Archie Shepp, ο μέγιστος αυτός σαξοφωνίστας, μετά από κάθε gig ήθελε να φάει σουβλάκια στην Ομόνοια – και έπαιρνε επιπλέον και για breakfast. Ενώ, για να χωνέψει, ήθελε και μια βόλτα στη Συγγρού. Αντιθέτως, ο Steve Lacy ενδιαφερόταν πάντα για εικαστικά δρώμενα. Ενώ η σπουδαία μπλουζγούμαν Big Time Sarah σου πούλαγε με το ζόρι υπογεγραμμένη φωτό της προς 500 δραχμές!

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club» - εικόνα 5

Υπάρχουν και θλιβερά γεγονότα που έχουν σφραγίσει την ιστορία του κλαμπ. Ο θρυλικός μπλουζίστας Jimmy Witherspoon ήταν προγραμματισμένος ν’ ανοίξει τη σεζόν 1997-98. Όμως πέθανε – κι εμείς, με μαύρο χιούμορ, λέγαμε πως έκανε λάθος και πήγε απέναντι. Βέβαια, το πιο θλιβερό ήταν η απώλεια του Δημήτρη Δεικτάκη, που έφυγε μετά από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα στην Άνδρο το καλοκαίρι του 2004.

Ο Θράσος Ειρήνης κάνει τις επιλογές των ξένων γκρουπ που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στο «Half Note Jazz Club», όχι πια σε εβδομαδιαία βάση αλλά σε τετραήμερα. Και, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το κλαμπ έχει «ανοίξει» το πρόγραμμά του σε καλλιτέχνες ευρύτερης αποδοχής αλλά με δεδομένη ποιότητα.

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club» - εικόνα 6

Φέτος, σε πρώτη φάση, στο «Half Note Jazz Club» θα εμφανιστούν: Sean Carney & Shaun Booker Band (23-26/10), Πετρολούκας Χαλκιάς και Αντώνης Κυρίτσης (27-29/10), Κώστας Χατζής (30/10-1/11), Αρλέτα με Ντόρα Μπακοπούλου (2/11), με Λάκη Παπαδόπουλο (28/11) και με Γιάννη Ζουγανέλη (29/11), Μίμης Πλέσσας και Δάκης (4, 5, 11, 12/11), Gary Bartz (13-16/11), Electrocutango (6-9/11), Νένα Βενετσάνου (18-19/11), Στέφανος Κορκολής (20-23/11), Idra Kayne (25/11), Γιώρ­γος Κατσαρός (26/11). Και έπεται συνέχεια...

Οι πρώτες εκδηλώσεις του "Half Note Jazz Club" όπως καταγράφηκαν από το «α» τον Οκτώβριο του 1995

Κάνουμε flash back στα 20 χρόνια «Half Note Jazz Club» - εικόνα 7

Περισσότερες πληροφορίες

Κώστας Χατζής

  • Ελληνική

Ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδοποιός, μετά τη μεγάλη επιτυχία των περσινών εμφανίσεών του, επιστρέφει για να μας μεταφέρει και πάλι στις παλιές καλές εποχές των αθηναϊκών μπουάτ.

Κώστας Χατζής

  • Ελληνική

Ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδοποιός, μετά τη μεγάλη επιτυχία των περσινών εμφανίσεών του, επιστρέφει για να μας μεταφέρει και πάλι στις παλιές καλές εποχές των αθηναϊκών μπουάτ.

Πετρολούκας Χαλκιάς

  • Παραδοσιακή

Ο κορυφαίος κλαριντζής επιστρέφει με το συγκρότημά του για μια ακόμα φορά και στήνει ένα αυθεντικό ηπειρώτικο πανηγύρι έχοντας δίπλα του τον μεγάλο τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση.

Κώστας Χατζής

  • Ελληνική

Ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδοποιός επιστρέφει για να μας μεταφέρει και πάλι στις παλιές καλές εποχές των αθηναϊκών μπουάτ. Μαζί του η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη

Πετρολούκας Χαλκιάς

  • Παραδοσιακή

Ο κορυφαίος κλαριντζής, ένας από τους μεγάλους όλων των εποχών, επιστρέφει με το συγκρότημά του για μια ακόμα φορά και στήνει ένα ηπειρώτικο –και όχι μόνο– πανηγύρι με τον μοναδικό του τρόπο.

Sean Carney & Shaun Booker Band

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός στο χώρο του σύγχρονου μπλουζ αλλά και της σόουλ. Η συνεργασία τους σφραγίζεται από το δίσκο «Blue Plate Special», που αποτελεί ένα σύνολο ευρείας μουσικής γκάμας, με όλες τις όψεις και τα χρώματα του μπλουζ.

Κώστας Χατζής

  • Ελληνική

Ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδοποιός, μετά τη μεγάλη επιτυχία των περσινών εμφανίσεών του, επιστρέφει για να μας μεταφέρει και πάλι στις παλιές καλές εποχές των αθηναϊκών μπουάτ.

Αρλέτα & Ντόρα Μπακοπούλου

  • Ελληνική

Μια μαγική σύμπραξη δύο χαρισματικών καλλιτέχνιδων μέσα από κόσμους γεμάτους από την ευαισθησία των τραγουδιών και του πιάνου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ρεσιτάλ Καβάκου/Ουάνγκ – Μούλλοβα/Μπήτσον: αναμετρήσεις κορυφής για βιολιά/πιάνα στο Μέγαρο

Η παρουσία δύο κορυφαίων σύγχρονων βιολιστών κόσμησε τα πρώτα ρεσιτάλ του κύκλου "Violin Masters" επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
09/12/2022

The Holy Strangers, Coyote's Arrow και Kidney Black σε μια "οικογενειακή συγκέντρωση" στο "An"

Τρεις μπάντες που συνδέθηκαν απόλυτα με τις αξίες και τη στάση ζωής τους, αλλά και με την κοινή τους πορεία στην τέχνη εμφανίζονται μαζί στη σκηνή.

Shame: "Μετά από δυο χρόνια περιοδειών πάθαμε burn out"

Ο κιθαρίστας Eddie Green μάς μίλησε με ειλικρίνεια για την εμπειρία της ξαφνικής τους επιτυχίας, τα στοιχεία που έπλασαν το "Drunk Tank Pink" (2021) και τον τρίτο δίσκο που ήδη ετοιμάζουν.

Jazz με θέα την στολισμένη Αθήνα

Το rooftop του Athenian Callirhoe φιλοξενεί τον φημισμένο jazz μουσικό Δημήτρη Βασιλάκη και το Athenian Quartet για μια ξεχωριστή βραδιά.

"For Women": Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες από την Αγγελική Τουμπανάκη

Το "For Women" project είναι μια σειρά παραστάσεων με στόχο να τιμήσει και να αφηγηθεί τις ιστορίες γυναικών που ενέπνευσαν συνθέτες ανά τον κόσμο και γίναν τραγούδια στις μουσικές παραδόσεις των λαών.

Οι Mavile και οι Pink Vanity σε ένα σαρωτικό double bill

Δύο από τα πιο αγαπητά και ανερχόμενα συγκροτήματα της εγχώριας εναλλακτικής ροκ σκηνής ανεβαίνουν στην σκηνή του "Ίλιον plus" με νέο υλικό.

Το Μουσικό φεστιβάλ Χίου επιστρέφει στην χειμερινή του έκδοσή του

Όταν η κλασική μουσική συναντά την καινοτομία και οι παραδόσεις του κόσμου τη σύγχρονη τζαζ.