Zubin Mehta: 10 top δίσκοι και μια ροκ πτυχή

Ο Zubin Mehta είναι ξανά μαζί μας, με τη «δική του» Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, για δύο sold out συναυλίες στο Μέγαρο. Θυμόμαστε 10 εξέχοντες δίσκους του και πολλές ιστορικές καλλιτεχνικές συνεργασίες που τον κάνουν να ξεχωρίζει ακόμα πιο πολύ.

Zubin Mehta: 10 top δίσκοι και μια ροκ πτυχή

Σπουδαίος μαέστρος, τεράστια καλλιτεχνική προσωπικότητα, πραγματικός σταρ του πόντιουμ! Ο Zubin Mehta είναι ξανά μαζί μας, με τη «δική του» Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, για δύο sold out συναυλίες στο Μέγαρο με έργα Μπετόβεν, Σένμπεργκ, Μάλερ και Ντβόρζακ. Και θυμόμαστε 10 εξέχοντες δίσκους του και πολλές ιστορικές καλλιτεχνικές συνεργασίες που τον κάνουν να ξεχωρίζει ακόμα πιο πολύ.

Zubin Mehta: 10 top δίσκοι και μια ροκ πτυχή - εικόνα 1

Ο γεννημένος στη Βομβάη μαέστρος έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τις φιλαρμονικές του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και του Ισραήλ σε μια καλλιτεχνική πορεία που κρατάει κάτι παραπάνω από μισό αιώνα. Κι η εκτενέστατη δισκογραφία του, που χρήζει διαρκούς ακρόασης και ψαξίματος, την καταγράφει βήμα βήμα. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο μαέστρος έχει στο ενεργητικό του και κάποιες ροκ στιγμές; Το όνομα Zubin Mehta αναφέρεται στο δίσκο «Just another band from L.A.» του Frank Zappa, στην εκτενή, «θεατρική» σύνθεση «Billy the Mountain».

Η Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, που ήταν «μια ακόμα μπάντα από το L.A.» με μαέστρο εκείνη την εποχή τον Mehta, συνάντησε τους Mothers of Invention και τον Frank Zappa στο Pauley Pavilion του UCLA τον Μάιο του 1970 και η μουσική που παίχτηκε ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί ως bootleg LP, MC, CD εδώ και χρόνια (υπάρχει και στο YouTube). Η συνεργασία ανάμεσα στον Frank Zappa και στον Zubin Mehta προχώρησε και σε μέρη της ταινίας «200 Motels» (όχι όμως και στο ομότιτλο διπλό άλμπουμ, όπου χρησιμοποιήθηκε η Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου), ενός άναρχου φιλμ που «περιγράφει» εναργώς τον κόσμο και τις περιοδείες των ροκ σταρ.

Το 1975, στο εξώφυλλο του δίσκου «One size fits all», ένα από τα αστέρια που εικονίζονται εκεί φέρει το όνομα «Zubin Mehta». Μέσω αυτής της καλλιτεχνικής σχέσης οι αβάν ρόκερ των ’70s άρχισαν να προσεγγίζουν τον ινδικής καταγωγής –και εθνικότητας– σταρ μαέστρο και τις ποικίλες εκφάνσεις της τέχνης του. Αυτές τις εκφάνσεις αποτυπώνουμε σε μια δική μας (τακτοποιημένη χρονολογικά) επιλογή 10 άλμπουμ από τη δισκογραφία του, αποφεύγοντας βεβαίως τους ακραιφνείς κλασικισμούς…

Zubin Mehta: 10 top δίσκοι και μια ροκ πτυχή - εικόνα 2

Il Trovatore (1970)
Μια εκπληκτική ερμηνεία του υπέροχου αυτού έργου του Verdi από τη Leontyne Price, τον Placido Domingo, τον Sherrill Milnes και τη Fiorenza Cossotto, με τον Zubin Mehta να διευθύνει τη New Philharmonia Orchestra. Η κασετίνα αυτή φάνταζε κάπως σαν όνειρο στις βιτρίνες των δισκάδικων. (RCA)

Holst: The Planets (1971)
Η δημοφιλής αυτή ορχηστρική σουίτα του Gustav Holst έχει ιδιαί­τερη αξία στην ονειρική ερμηνεία που δίνει η Φιλαρμονική του Λος Άντζελες και ο διαρκώς ανερχόμενος μαέστρος. Είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν. (Decca)

Edgar Varese: Arcana / Integrales / Ionisation (1972)
Ο Mehta διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες σε εμβληματικά έργα του κορυφαίου μοντερνιστή συνθέτη και το αποτέλεσμα, μέσα στα χρόνια, γίνεται κλασικό! Ας θυμηθούμε πως και ο προαναφερθείς Zappa μπήκε στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής αγοράζοντας και ακούγοντας το «Ionisation» του Varese. (Decca)

Mahler: Symphony No 2 «Resurrection» (1975)
Ο Mehta θεωρείται άφταστος στη διεύθυνση της μουσικής του Mahler, και εδώ έχουμε μια σαφή ένδειξη αυτής της ποιότητας. Μια κυριολεκτικά κλασική ερμηνεία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιένης και τη συμμετοχή της Ileana Cotrubas και της Christa Ludwig. (Decca)

Manhattan (1978)
Το σάουντρακ της υπέροχης ταινίας του Woody Allen, η μουσική του George Gershwin, το πιάνο του Gary Graffman, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης (φυσικά!) και ο Zubin Mehta στο πόντιουμ. Ένας τέλειος συνδυασμός. (Columbia)

Ravi Shankar - Zubin Mehta: Raga Mala - Sitar Concerto No 2 (1982)
Η σύγχρονη μουσική αντίληψη συναντάει την ινδική κλασική μουσική και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου το σιτάρ του μάγου Ravi Shankar υπό την εποπτεία της μπαγκέτας του Mehta. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό – και η μουσική πανέμορφη. (EMI)

The 3 Tenors in Concert (1994)
Carreras, Domingo, Pavarotti, Mehta στο προσκήνιο σε ένα ηχογραφημένο live που μίλησε στις καρδιές του κοινού. (Teldec)

Puccini: Turandot (1998)
Η όπερα αυτή του Puccini έχει και μια πιο κλασική ερμηνεία/εκδοχή (του 1973, με all-star cast), όμως αυτή εδώ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Zubin Mehta με τον Κινέζο σκηνοθέτη Zhang Yimou και είναι ιστορική, καθώς παίζεται στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. (RCA)

Andrea Bocelli: Verdi (2000)
Συνάντηση των σταρ σε έναν κόσμο σχεδόν ιδεατό – ή μήπως ιδεώδη; Ένα best of του Verdi από μια φωνή φτιαγμένη γι’ αυτόν και με την επιδεξιότητα του Zubin Mehta να οδηγεί τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ. (Philips)

Chopin: The Piano Concertos (2008)
Και κάτι πιο φρέσκο, με τον πιανίστα Lang Lang και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιένης. Ο Mehta διευθύνει με τον μοναδικά δικό του τρόπο. (Deutsche Grammophone)

Περισσότερες πληροφορίες

Zubin Mehta, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ - 1η συναυλία

  • Κλασική μουσική

Η πρώτη συναυλία περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα Μπετόβεν (Εισαγωγή Έγκμοντ έργο 84, Κοντσέρτο για βιολί έργο 61, Συμφωνία αρ. 3 έργο 55 «Ηρωική»), με σολίστ στο Κοντσέρτο για βιολί τον μοναδικό Λεωνίδα Καβάκο.

Zubin Mehta, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ - 2η συναυλία

  • Κλασική μουσική

Στη δεύτερη συναυλία θα ακουστούν έργα Σένμπεργκ (Συμφωνία δωματίου αρ. 1, έργο 9), Μάλερ («Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά») και Ντβόρζακ (Συμφωνία αρ. 9 «του Νέου Κόσμου», έργο 95, B. 178). Τα «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» ερμηνεύει ο βαρύτονος Άρης Αργύρης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μίνως Μάτσας: "Τα τραγούδια μου έχουν τραγουδηθεί από τους ανθρώπους που φανταζόμουνα"

Σε μια κίνηση έξω από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στήνει τρεις βραδιές στο "Gazarte", ώστε να γνωριστεί "Από Κοντά" με το κοινό. Βρεθήκαμε λοιπόν στο στούντιό του και κουβεντιάσαμε για τα σχέδια αυτά, για την πορεία του, αλλά και για τη γνωριμία του με τον David Lynch.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
28/11/2022

Έξτρα ημερομηνία για τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου "Γεννήθηκα στη Σαλονίκη"

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανταποκρινόμενο στον ενθουσιασμό και στο ενδιαφέρον του κοινού, προγραμμάτισε και δεύτερη συναυλία.

Ο Χρήστος Μάστορας ζει στον κόσμο του

Ο frontman του συγκροτήματος MEΛISSES μιλά για τις μεγάλες του αγάπες: Την καινούργια, εκείνη πάνω στη σκηνή, αλλά και τη διαχρονική, που τον συνοδεύει πιστά από την εφηβεία του μέχρι το άπειρο.

Ο Τζακ Σαβορέτι έχει ζήσει τα τραγούδια του

Λίγο πριν το live του στο γήπεδο Tae Kwon Do στις 3 Δεκεμβρίου, ο δημοφιλής τραγουδιστής μιλά για τους νέους θησαυρούς που ψάχνει, ενώ μεταξύ άλλων μας δίνει ένα μικρό, αποκλειστικό spoiler για τα μελλοντικά του σχέδια.

Μια παραμυθένια βραδιά με την Ευανθία Ρεμπούτσικα

Στο Θέατρο του Κολεγίου Αθηνών θα παιχτούν μουσικές από το σύνολο της δισκογραφίας της και αποσπάσματα από πολυβραβευμένα soundtrack που έχει γράψει για το σινεμά.

Sold out προβλέπεται για τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου για τον Νίκο Ξυλούρη

Λίγα εισιτήρια έχουν μείνει διαθέσιμα για τη συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη σε επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου.

Οι πολυβραβευμένοι Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ!

To "Mercury World Tour" θα κάνει στάση στο ΟΑΚΑ τον Σεπτέμβριο του ΄23.