Ένας μεγάλος στιχουργός έφυγε

Ο Κώστας Βίρβος έφυγε έχοντας πλουτίσει τον κόσμο μας με εκατοντάδες γνήσια λαϊκά τραγούδια και έχοντας κυριολεκτικά «οδηγήσει» με τους στίχους του σπουδαίους συνθέτες μας.

Ένας μεγάλος στιχουργός έφυγε

Ο Κώστας Βίρβος έφυγε έχοντας πλουτίσει τον κόσμο μας με εκατοντάδες γνήσια λαϊκά τραγούδια και έχοντας κυριολεκτικά «οδηγήσει» με τους στίχους του σπουδαίους συνθέτες μας.

Ένας μεγάλος στιχουργός έφυγε - εικόνα 1

Τραγούδια του έχουν γράψει ο Τσιτσάνης, ο Δερβενιώτης, ο Πλέσσας, ο Μπακάλης, ο Θεοδωράκης, ο Καλδάρας, ο Μαρκόπουλος, Λεοντής και δεκάδες άλλοι. Έτσι συνέβαλε στο να σχηματιστεί το κλασικό σώμα του λαϊκού μας τραγουδιού. Δεν υπάρχει άλλος στιχουργός που να έχει διατυπώσει με τέτοια σαφήνεια και ευκρίνεια τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν το σύνολο της ζωής μας όπως ο Κώστας Βίρβος, ούτε να έχει δώσει με τέτοια καθαρότητα τις αλήθειες που μας διακρίνουν ως όντα. «Ψύλλοι στ' αυτιά μου μπήκανε, βρε πω πω, πως κάποιος άλλος ήτανε. Κι αν ειν' αλήθεια, δυστυχώς κυρά μου, στη μάνα σου ολοταχώς!»

Πριν από μερικά χρόνια μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ωραίο live αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο, όπου στο τέλος ο υπέροχος αυτός μάστορας του στίχου, κατασυγκινημένος, δήλωνε πως η εκδήλωση αυτή του είχε χαρίσει άλλα 15 χρόνια στη ζωή του! Δυστυχώς, δεν ήταν τόσα... Όμως τα τραγούδια του είναι τόσα που θα συντροφεύουν τους Έλληνες για πολλές ακόμα ζωές.

Και μέσα από τις τόσες εκατοντάδες του, εμείς ας επιλέξουμε αυτό: “Χίλια όνειρα κρυμένα, στην καρδιά μου φυλαγμένα, περιμένανε εσένα, να 'ρθεις από μακριά. Όμως θέλω να με νιώσεις, το όνειρό μου μην προδώσεις, βάσανα κι εσύ μην δώσεις, στη θλιμμένη μου καρδιά” (Τα χρυσά κλειδιά – Μουσική Θόδωρου Δερβενιώτη).

Καλό ταξίδι στον αγαπημένο μας Κώστα Βίρβο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
29/09/2022

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο στο θέατρο Ακροπόλ

Στην παράσταση "Με φάρο το φεγγάρι" τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.