Market News

Ο θεσμός Democratic Design Days της ΙΚΕΑ

Ο θεσμός Democratic Design Days της ΙΚΕΑ

πραγματοποιήθηκε και φέτος με επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη

H ΙΚΕΑ υποδέχτηκε και φέτος, στις 4 και 5 Ιουνίου,τον δημοφιλή πλέον θεσμό, Democratic Design Days 2019 στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο Älmhult της Σουηδίας.Είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς στον τομέα του σπιτιού που αναδεικνύει το «Δημοκρατικό Σχεδιασμό» καιτους πέντε βασικούς πυλώνες που συνθέτουν τη φιλοσοφία της ΙΚΕΑ,ποιότητα, λειτουργικότητα, σχεδιασμός, προσιτή τιμή και βιωσιμότητα.

Με βασική προτεραιότητα της εταιρίας να συμβάλλει σε μια πιο βιώσιμη ζωή, η ΙΚΕΑ παρουσίασε στο DemocraticDesignDays 2019 νέες συνεργασίες και συλλογές φιλικές προς το περιβάλλον που αξιοποιούν τα απορρίμματα για τη δημιουργία υλικών. 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, εκπρόσωποι των media από όλο τον κόσμο ενημερώθηκανγια τις νέες καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσει η ΙΚΕΑ, καθώς και για τις πρωτοποριακές τεχνολογίες που ενσωματώνει στα προϊόντα της, αναδεικνύοντας την δέσμευση της εταιρίας να συμβάλει στην βιωσιμότητα του πλανήτη και να δημιουργήσει ένα θετικό αντίκτυπο στηνκοινωνία.

«Οι άνθρωποι αναζητούν πλέον πιο βιώσιμους τρόπους διαβίωσης και το δικό μας όραμα είναι να προσφέρουμε μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι οικονομικά προσιτή και ελκυστική, ώστε να εμπνεύσουμε τους περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει ο TorbjörnLööf, Διευθύνων Σύμβουλος της Inter IKEA Group. «Γιαυτόκαι εξελίσσουμε τις συνεργασίες μας, με στόχο να διερευνήσουμε πολλές νέες και συναρπαστικές βιώσιμες λύσεις.»

Μερικές από τις πρόσφατες ανακοινώσεις και πρωτοβουλίεςπου ανακοινώθηκαν στο φετινό DemocraticDesignDays είναι οι παρακάτω:

•MUSSELBLOMMA– μια νέα limited συλλογή που έχει δημιουργηθεί από ανακτημένο θαλάσσιο πλαστικό απόρριμμα ωκεανού, το οποίο προέρχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. 

• Ανακυκλωμένος πολυεστέρας –κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά προς την κατεύθυνση μιας κυκλικής δραστηριότητας,η ΙΚΕΑ στοχεύει στην αντικατάσταση όλων των παρθένων πολυεστερικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με ανακυκλωμένο πολυεστέρα.

• Η ανακοίνωση συνεργασίας με το WorldSurfLeague (WSL). Μέσα από αυτή τη συνεργασία, στόχος των δύο εταιριών είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω απότην κλιματική αλλαγήμε στόχο να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να συμβάλλουν στην μείωση της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς.

• Κλίμα και καθαρός αέρας - η IKEAέγινε μέρος της οργάνωσηςClimateandCleanAirCoalition(CCAC)έτσι ώστε να γνωρίσει και να ενημερωθείγύρω από την πρωτοβουλία“BetterAirNow” και να μπορέσει να προσφέρει ακόμα περισσότερες λύσεις που θα περιορίσουν την καύση καταλοίπων με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 • SAMMANLÄNKAD - μια συλλογή σε συνεργασία με την start-upεταιρία LittleSun και τον ιδρυτή της και καλλιτέχνη OlafurEliasson. Το όραμα πίσω από τη συλλογή είναι να προσφέρουν στους ανθρώπους εργαλεία καθημερινής χρήσης που αξιοποιούν τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, συμβάλλοντας σε μια πιο βιώσιμηζωή.

• UrbanGrowing–μια πρώτη γεύσητης συνεργασίας με τον διάσημο Βρετανό σχεδιαστή TomDixon για τη διερεύνηση προσιτών και προοδευτικών λύσεων για την καλλιέργεια φυτών και λαχανικών στο σπίτι.

• FÖRÄNDRING–μια συλλογή που έχει κατασκευαστεί από άχυρο ρυζιού, και υπολείμματα συγκομιδής που κατά παράδοση καίγονται, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η συλλογή θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες αγορές το φθινόπωρο του 2019.

Επιπλέον, από τις σημαντικότερες νέες σειρές που παρουσιάστηκαν στην φετινή διοργάνωση και θα είναι διαθέσιμες το 2020, ήταν οι σειρές SAMMANKOPPLA, OMTÄNKSAM, RÅVAROR, OSYNLIG.

 

Λίγα λόγια για την καθεμία…

SAMMANKOPPLA

Η νέα συλλογή προκύπτει από τη συνεργασία της ΙΚΕΑ με την εταιρίαGreyhoundOriginalBangkok, ως αποτέλεσμα εξερεύνησης διαφορετικών πολιτισμών και προοπτικών. Με στοιχεία που αντλούν έμπνευση από την Ασία, τόσο τα έπιπλα όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα της νέας σειράς ξεχωρίζουν για το designτους ενώ είναι ιδανικά για μικρούς χώρους.

OMTÄNKSAM

Η νέα σειρά έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με φυσιοθεραπευτές και ειδικούς ερευνητές, προσφέροντας επιπλέονάνεση και λειτουργικότητα.Τα προϊόντα της σειράςείναι έτσι κατασκευασμένα ώστε ναβοηθούν τους ανθρώπουςνα ξεπεράσουν τα κινητικά εμπόδια που συναντούν στην καθημερινότητά τους,διευκολύνοντας έτσι την ζωή τους.

RÅVAROR

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα Δημοκρατικού Σχεδιασμού είναι η νέα σειράRÅVAROR, η οποία είναι σχεδιασμένη για μικρούς αστικούς χώρους, έτσι ώστε νασυμβαδίζει με τον σύγχρονο και ευέλικτο τρόπο ζωής.Τα προϊόντα της νέαςπρωτοποριακής σειράς μετατρέπουν τους μικρούς χώρους σε «έξυπνους» χώρους, καθώς είναι ευέλικτα ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες της καθημερινής μας ζωής.

OSYNLIG

Δίνοντας έμφαση στην επιρροή που έχει η αίσθησης της μυρωδιάς στη μνήμη, τη διάθεσή και το συναίσθημα, η ΙΚΕΑ παρουσιάζει σε συνεργασία με την εταιρία αρωμάτων Byredo, τη νέα σειρά OSYNLIG. Η νέα συλλογήέρχεται να εξερευνήσειτο αόρατο designκαι τη σημασία των αρωμάτων στο χώρο του σπιτιού μας. 

 

Και στη φετινή διοργάνωση τωνDemocraticDesignDays 2019ξεχώρισεη πρωτοπορία και η καινοτομία της ΙΚΕΑ,που θέτει ως βασική της προτεραιότητα να συνεχίσει να προσφέρει λειτουργικές λύσεις και ιδέες, που θα δημιουργήσουν μια καλύτερη καθημερινή ζωή για όλους και ένα σπίτι για το σήμερα αλλά και το αύριο.