ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΓΝΩΣΗ: Όλη η διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου

Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου, που ανοίγει τις θύρες του για το κοινό στις 2 Μαϊου 2023.

Μουσείο Οίνου ΕΟΣΣ

Το εμβληματικό "Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου" στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (το 1934) ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο. 

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να "ταξιδεύει" τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια του μοσχάτου. Επίσης, να αποκαλύπτει τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο "ψηλές κορφές" της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφονται μέσω κειμηλίων και εκθεμάτων σε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του "άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου" σε πεζούλες ξερολιθιάς, το "καλύβι" και το "πατητήρι", τις πρέσες και τα εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και πολύ παλιές φιάλες, χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής,  εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Φέτος, θα είναι επισκέψιμο στο κοινό από την Τρίτη 2 Mαϊου 2023, με ένα μικρό αντίτιμο 5 ευρώ για την ξενάγηση. Στον επιβλητικό χώρο με τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές πραγματοποιούνται οινογευστικές δοκιμές των πολυβραβευμένων διεθνώς ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του Συνεταιρισμού της ακριτικής Σάμου.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, γίνονται προκρατήσεις. Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για επίσκεψη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΕΟΣ Σάμου:

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.
Τιμή εισόδου: 5 ευρώ/ανά άτομο για ενήλικες. 
Παιδιά έως 12 ετών: Δωρεάν
Ώρες λειτουργίας: 
Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00
Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.
Προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Οίνου, με γευσιγνωστική δοκιμή οίνων:
11:00, 13:00 και 15:00

Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών ξεναγήσεων:  22730 87510 εσωτ. 548 
και ηλεκτρονικά στο: https://www.samoswine.gr/%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85/

(Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα ΠΛΗΡΟΥΣ οινογευστικής δοκιμής για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠΣ άνω των 10 ατόμων, μόνον κατόπιν προκρατήσεων)

Πληροφορίες για επίσκεψη στην Κάβα Καρλοβάσου
Κάβα Καρλοβάσου του ΕΟΣ Σάμου, παραλιακή Καρλοβάσου
Ώρες λειτουργίας: 
Καθημερινά, ΕΚΤΟΣ Τρίτης: Από 10.30 έως 17:00
Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00.
Τηλ. για προκρατήσεις ομαδικών επισκέψεων:  22730 32662 εσωτ. 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Marketnews

Κάνε το πρώτο βήμα μαζί με τα FITNESS® της Nestlé και την Ελένη Φουρέιρα!

Μέσα από το ΝΕΟ διαγωνισμό των δημητριακών FITNESS®, η Ελένη σε προσκαλεί να βρεις το δικό σου fitness και να κάνεις την άσκηση διασκέδαση!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

THE LOST EXPLORER ATHENS GUIDE

Το πολυβραβευμένο mezcal μάς ταξιδεύει στις περιοχές της Αθήνας και μας εμπνέει να εξερευνήσουμε περισσότερα.

Άνοια, Πριν και Μετά. FESTIVAL ALZHEIMER 2023

Από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023.

Ο ‘Αλεξ Φίνος, από τα Χανιά της Κρήτης, είναι ο φετινός Έλληνας elit Master

Λαμπερά πρόσωπα και εκλεκτοί προσκεκλημένοι έδωσαν το "παρών" στο party της ανάδειξης του Έλληνα νικητή.

Υποδεχθείτε δύο νέες υπέροχες προσθήκες στη σειρά αφρόλουτρων Υψηλής Ανοχής από το Le Petit Marseillais

Αφεθείτε σε μια αγκαλιά από πλούσιες και κρεμώδεις υφές που καλύπτουν τις ανάγκες όλης της οικογένειας.