Τι άλλαξε στα ασφάλιστρα του οχήματός σου το 2022;

Insurance Market

Το 2022 πήρε τη σκυτάλη από το 2021, φέρνοντας μαζί του σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Ο εγκλεισμός της πανδημίας αποτέλεσε πλέον παρελθόν, αλλά τη θέση του πήρε μια ενεργειακή κρίση, ένας πόλεμος και ένας πληθωρισμός. Η αγορά της ασφάλειας, της ενέργειας και του χρήματος δεν έμεινε ανεπηρέαστη και οι νέες συνθήκες άλλαξαν κάπως τα δεδομένα.  

Το insurancemarket, η μεγαλύτερη online υπηρεσία σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών στην Ελλάδα, δημοσίευσε για 5η συνεχή χρονιά το ετήσιο Insurance Report του, το οποίο βασίζεται στις αναζητήσεις και επιλογές των 4.000.000+ χρηστών που επισκέφθηκαν μέσα στο 2022 τις 3 υπηρεσίες του insurancemarket, για να βρουν την Ασφάλεια, τον πάροχο Ενέργειας ή το Τραπεζικό προϊόν που ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους και στο πορτοφόλι τους.   

Τι αλλαγές λοιπόν έφερε το 2022 σε Ασφάλεια, Ενέργεια & Χρήμα;   

#1 Το μέσο ασφάλιστρο αυξήθηκε!

Το 2022 το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου ήταν 141,16€/έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής ήταν 80,7€/έτος!* 

Τις προηγούμενες χρονιές, είχε παρατηρηθεί σημαντική πτώση στα ασφάλιστρα, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στην πανδημία και την παύση της κυκλοφορίας που είχε ως συνέπεια. Το 2022 όμως, λόγω της επαναφοράς μας στην κανονικότητα και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ξεκίνησε, από την αρχή του έτους, η σταδιακή αύξηση των ασφαλίστρων. Αυτό γιατί, λόγω της επαναφοράς στην κανονικότητα, η κυκλοφορία στους δρόμους επανήλθε και μαζί της και τα ατυχήματα.  

Η αύξηση των ζημιών, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού και την έλλειψη πρώτων υλών λόγω της εφοδιαστικής κρίσης, οδήγησαν στην άνοδο των ασφαλίστρων, φαινόμενο που εντάθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα και παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στα πακέτα Πυρός/ Κλοπής και Μικτής Ασφάλειας.

#2 Αυξήθηκαν τα συμβόλαια με οδική βοήθεια & θραύση κρυστάλλων! 

Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και φέτος για τις προαιρετικές καλύψεις της Οδικής Βοήθειας και της Θραύσης Κρυστάλλων.  

Η Οδική Βοήθεια δεν είναι υποχρεωτική κάλυψη, είναι όμως πολύτιμη. Αν ακινητοποιηθεί το όχημά σου λόγω βλάβης, ελαστικών, βενζίνης ή άλλων απροόπτων, η Οδική Βοήθεια θα έρθει και θα το μετακινήσει. Η Ελλάδα έχει τον 4ο γηραιότερο στόλο οχημάτων στη Ευρώπη, οπότε η οδική βοήθεια είναι απαραίτητη! 

Ακόμη, η Θραύση Κρυστάλλων είναι αυτή που θα καλύψει τα κόστη επισκευής & αντικατάστασης των κρυστάλλων του οχήματος από τυχαίο συμβάν. Και γιατί αποτέλεσε τη δεύτερη πιο δημοφιλή κάλυψη; Επειδή για ένα πολύ μικρό κόστος, μπορεί να καλυφθεί ένας πολύ ακριβός κίνδυνος, το να χρειαστεί αλλαγή στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου!

#3 Αυξήθηκαν τα ετήσια ασφαλιστήρια συμβόλαια! 

Η αυξητική τάση των συμβολαίων ετήσιας διάρκειας είχε ξεκινήσει από το 2020, όμως το 2021 τα ετήσια συμβόλαια βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων οδηγών έναντι της εξάμηνης, της τρίμηνης και της ετήσιας διάρκειας. 

Ο λόγος; Η ετήσια ασφάλεια έχει το χαμηλότερο ασφάλιστρο ανά μήνα και είναι έως και 20% φθηνότερη από την εξάμηνη διάρκεια. Επιπλέον, στο insurancemarket υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης με έως 12 άτοκες δόσεις. 

Ποια περιοχή πληρώνει τα ακριβότερα ασφάλιστρα;

Τα πιο υψηλά ασφάλιστρα (κατά μέσο όρο) εξακολουθεί να τα έχει η Αττική. Τα πιο οικονομικά ασφάλιστρα εξακολουθεί να τα έχει το Βόρειο Αιγαίο.

ΙNSURANCE MARKET

Τι έγινε στην ασφάλεια κατοικίας το 2022; 

Πάνω από τα μισά συμβόλαια κατοικίας που εκδόθηκαν ήταν για την Αττική. Δεύτερη ήρθε η Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθησε η Αχαΐα, η Κορινθία και η Μαγνησία με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά.  

Οι περισσότεροι κάνουν ασφάλεια κατοικίας επειδή είναι δανειολήπτες και τους υποχρεώνει οι τράπεζα. 

Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το ύψος των ασφαλίστρων είναι η αξία του ακινήτου η οποία διαμορφώνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και την ποιότητα κατασκευής. 

 Ενέργεια & Χρήμα

Στο insurancemarket, ο καταναλωτής δεν βρίσκει μόνο τα πάντα για την ασφάλειά του, αλλά μπορεί και να συγκρίνει παρόχους ενέργειας, αλλά και χρηματοοικονομικά προϊόντα. 
 
Με βάση λοιπόν τα δεδομένα της πλατφόρμας, υπήρξαν τα εξής ευρήματα: 
Όσον αφορά την ενέργεια, το 2022 πολλοί επέλεξαν να αλλάξουν πάροχο κυρίως λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές του λογαριασμού ρεύματος αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.   

Στην πλατφόρμα σύγκρισης παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου του insurancemarket, οι 3 πιο δημοφιλείς πάροχοι ήταν οι ΗΡΩΝ, Elpedison & Φυσικό αέριο Ελληνική εταιρεία.  

Στον τομέα του χρήματος, η σύγκριση τραπεζικών προϊόντων απασχόλησε πολύ τους καταναλωτές το 2022, με το 62% των χρηστών που έψαξε στο Insurancemarket  Χρήμα, να έχει αναζητήσει στεγαστικά δάνεια.  
 
Στο insurancemarket δε θα δεις μόνο τιμές για την ασφάλεια αυτοκινήτου σου αλλά θα γνωρίσεις και πολλές κορυφαίες υπηρεσίες που θα σου λύσουν τα χέρια όπως η καινοτόμος εφαρμογή που σου δίνει τη διαχείριση των συμβολαίων σου από το κινητό σου!  σε έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες κυριολεκτικά με ένα κλικ!  

 
*αφορά το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου / μηχανής για τα βασικά πακέτα 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Marketnews

Ένα Fashion Bazaar για καλό σκοπό που δεν πρέπει να χάσεις: 27 & 28 Απριλίου στο Ύψιλον για την στήριξη του Humanity Greece

Το bazaar θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 & την Κυριακή 28 Απριλίου σε έναν από τους πιο δημιουργικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης, στο Ύψιλον από το Humanity Greece & την Νικόλ Παναγιώτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Vans παρουσιάζει το ανανεωμένο Ultrarange Neo VR3.

Tο ανανεωμένο μοντέλο, το οποίο εξαρχής δημιουργήθηκε για όσους δεν σταματούν να εξερευνούν νέα μέρη, προσφέρει νέα εφαρμογή, βελτιωμένα υλικά και φρέσκα unisex χρώματα.

H PANDORA γιορτάζει το άνοιγμα του νέου της καταστήματος στη Γλυφάδα με ένα event έκπληξη

Μουσική και στυλ συναντιούνται σε ένα λαμπερό opening event με δημοφιλείς influencers, εκπλήξεις και αγαπημένες μουσικές με Live αναμετάδοση από τον Love Radio 97,5.

To grand opening του flagship store της, γιόρτασε η PUMA

Celebrities, influencers, και εκπρόσωποι των media παρευρέθηκαν στο experiential opening event της PUMA.

ΠΑΣΧΑ 2024 "Cool Eggs" x "Eggs in Stripes"

Ο Οίκος ZOLOTAS υποδέχεται το φετινό Πάσχα με χρωματιστή διάθεση, παρουσιάζοντας τις αγαπημένες capsule συλλογές πολύτιμων αυγών κοσμημάτων "Eggs in Stripes" και "Cool Eggs".