To HBO Max έρχεται στην Ευρώπη τον Οκτώβριο

Σε λίγες χώρες αρχικά, σε πιο πολλές μέσα στο 2022 - και... στην Ελλάδα;

Αν και είναι φυσικό οι πιο πολλές Δικτυακές υπηρεσίες ψυχαγωγίας να ξεκινούν από την αμερικανική αγορά - για πλειάδα λόγων - είναι πρακτικά δεδομένο το γεγονός ότι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να επεκταθούν και στην παγκόσμια. Το έκανε το Netflix, το έκανε το Disney Plus και τώρα είναι η σειρά του HBO Max: η Warner ξεκινά την διάθεση της δικής της υπηρεσίας για πρώτη φορά στην Ευρώπη στις 26 Οκτωβρίου στην Σουηδία, την Νορβηγία, την Φινλανδία, την Δανία, την Ισπανία και την Ανδόρα. Δεν είναι τυχαία η επιλογή των χωρών βέβαια: αυτές είναι οι χώρες όπου το HBO Europe είχε ήδη παρουσία με τις υπηρεσίες HBO Nordic, ΗΒΟ Εspana και HBO Go. Το HBO Max στην ουσία θα πάρει την θέση αυτών των ήδη ενεργών υπηρεσιών.

Η Warner σχεδιάζει να επεκταθεί σε 14 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο 2022: στις Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Βοσνία/Αρζεγοβίνη, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Σλοβενία. Δεν έγινε οποιαδήποτε διευκρίνιση για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Ελβετία, η Ρωσία και, δυστυχώς, η Ελλάδα: η Warner απλώς ανέφερε πως "κάποιες ακόμη χώρες περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό επέκτασης του 2022", χωρίς να διευκρινίσει ποιές ή αν είναι απαραίτητα ευρωπαϊκές.

Για όσους και όσες διερωτώνται γιατί η εταιρεία δεν επέλεξε να έχει πρώτα παρουσία στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και αγορές - όπως της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας ή της Γαλλίας - η απάντηση είναι απλή: ήδη υπάρχουσες συνεργασίες. Η Warner παραδοσιακά δεν διατηρούσε δική της παρουσία σε αυτές τις χώρες αλλά συνεργαζόταν με τοπικούς παρόχους περιεχομένου, παραχωρώντας τους τα δικαιώματα χρήσης του δικού της περιεχομένου βάσει συμβολαίων. Παραδόξως, λοιπόν, φαίνεται πως αυτές οι μεγάλες χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο HBO Max όταν λήξει η χρονική διάρκεια των συμβολαίων που πάροχοί τους έχουν ήδη συνάψει με την Warner - κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στο 2022, αλλά μπορεί και όχι.

"Οι ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της Warner, όπως τα Harry Potter, Game of Thrones και The Big Bang Theory έχουν αγαπηθεί και παρακολουθούνται από καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο επικεφαλής του HBO Max International κ. Johannes Larcher. "Το HBO Max έχει δημιουργηθεί για να τούς προσφέρει την ευκολότερη εμπειρία πρόσβασης και θέασης για την μεγάλη γκάμα του περιεχομένου μας". Το HBO Max αυτήν την στιγμή περιλαμβάνει ψυχαγωγικό υλικό από την τεράστια βιβλιοθήκη των Warner, HBO, DC και Τhe Cartoon Network, ενώ έχει ξεκινήσει και την παραγωγή των δικών του ταινιών και τηλεοπτικών σειρών με την ονομασία "Max Originals".

Η Warner δεν γνωστοποίησε στοιχεία όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει για το HBO Max στην Ευρώπη, όμως θα είχε νόημα αυτή να είναι εν πολλοίς ευθυγραμμισμένη με την αντίστοιχη που ισχύει για την αμερικανική αγορά (θα δοθούν στην δημοσιότητα σχετικές λεπτομέρειες σε Δικτυακή εκδήλωση τον επόμενο μήνα). Το HBO Max είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2020 και έχει έκτοτε επεκταθεί σε 39 χώρες της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Η συνδρομητική της βάση έχει αγγίξει τα 70 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως (στοιχεία Αυγούστου 2021), βοηθούμενος και από πολλές πρεμιέρες ταινιών που έγιναν ταυτόχρονα στα σινεμά και στο HBO Max τους τελευταίους δέκα μήνες περίπου. Ο επίσημος εμπορικός στόχος της Warner για το HBO Max είναι μία πελατειακή βάση της τάξης των 120 έως 150 εκατομμυρίων συνδρομητών μέχρι το 2025: όχι αντιρεαλιστικός, αλλά... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ