Netflix και με... τηλεοπτικό κανάλι!

Η αμερικανική υπηρεσία το έχει ήδη θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία στη Γαλλία, αναμένουμε το αποτέλεσμα

Ανάμεσα στα μέλη του Τύπου διαπιστώσεις όπως "η τεχνολογία κύκλους κάνει" όσο συχνά εκφράζονται, τόσο... συχνά χλευάζονται επίσης. Υπάρχει όμως δόση αλήθειας μεγάλη στην συγκεκριμένη διαπίστωση και ορίστε η απόδειξη: μετά από μια δωδεκαετία σταθερής και ακριβής προσπάθειας να πείσει τους πάντες πως η παραδοσιακή τηλεόραση του γραμμικού, προκαθορισμένου προγράμματος είναι το παρελθόν και η Δικτυακή τηλεόραση του "θέλω να δω αυτό τώρα" το μέλλον, η Netflix ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες... το δικό της τηλεοπτικό κανάλι!

Όχι, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital δεν διάβασαν λάθος: εδώ και μερικές ημέρες ο αμερικανικός κολοσσός δοκιμάζει στην Γαλλία, σε περιορισμένη μέχρι στιγμής κλίμακα, το Netflix Direct. Πρόκειται για ένα κανονικό, κανονικότατο Δικτυακό τηλεοπτικό κανάλι με πρόγραμμα που απαρτίζεται από γαλλικές, αμερικανικές και διεθνείς παραγωγές οι οποίες προβάλλονται σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες (ανήκουν φυσικά στην βιβλιοθήκη όπου έχουν ήδη πρόσβαση οι συνδρομητές της υπηρεσίας). Η μόνη του πρακτική διαφορά είναι πως το αξιοποεί κανείς μέσα από Web browser και όχι από το γραφικό περιβάλλον του Netflix σε μορφή app για τηλεοράσεις, φορητές συσκευές κλπ. Ελπίζουμε αυτό να μην σημαίνει πως οι Αμερικανοί... "προετοιμάζουν ψυχολογικά" τμήμα του κοινού τους και για προβολή διαφημίσεων στην ροή "τηλεοπτικού προγράμματος" αυτού του Δικτυακού καναλιού μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, το Netflix Direct ως προσέγγιση έχει νόημα "γιατί μερικές φορές ο θεατής δεν έχει την διάθεση να ψάξει να βρει τί θα παρακολουθήσει ή είναι νέος συνδρομητής όχι ακόμη εξοικειωμένος με αναλυτική αναζήτηση ή θέλει απλώς να ανακαλύψει κάτι καινούργιο και διαφορετικό από αυτά που παρακολουθεί συνήθως". Με άλλα λόγια η Netflix τώρα θεωρεί πως... καλό πράγμα η πληθώρα επιλογών στις διαθέσιμες προς θέαση ταινίες και σειρές, αλλά η υπερπληθώρα μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα: την λιγότερη, αντί για περισσότερη, κατανάλωση περιεχομένου.

Ως συνέπεια αυτού του σκεπτικού λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην γαλλική αγορά ο πειραματισμός με ένα μοντέλο οικείο, όταν όλα έχουν ειπωθεί, σε όλους μας (και στις ηλικίες των 60+ όπου η Netflix προφανώς δεν απευθύνεται το ίδιο επιτυχημένα σε σχέση με τις μικρότερες). Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε μέχρις ότου ο αμερικανικός κολοσσός δημοσιοποιήσει κάποιου είδους συμπέρασμα σχετικά με τα αποτελέσματα του πειράματος: αν αυτά είναι θετικά, τότε το Netflix Direct θα μπορούσε να καθιερωθεί μέσα στο 2021 σε όλες τις χώρες - και με δικό του app ενδεχομένως αργότερα, καθώς η λειτουργία μόνο μέσα από browser είναι περιοριστική. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ