Iron Fist

Η ντροπή της Netflix, η παραφωνία της Marvel, ο ορισμός της κακής σειράς

Με αντιπαθητική την παρουσία επί της οθόνης του κεντρικού χαρακτήρα στο Iron Fist και κακογραμμένο το σενάριο, μόνο ένα στοιχείο θα μπορούσε να περισώσει την σειρά της Netflix, μα και αυτό αποδεικνύεται εξίσου χαμηλού επιπέδου: η σκηνοθεσία. Αυτή είναι αναποτελεσματική σε όλα: οι σκηνές δράσης κι οι μάχες σώμα με σώμα, λιγοστές βάσει σεναρίου ούτως ή άλλως, είναι δοσμένες απρόθυμα, συγκεχυμένα, διόλου πειστικά, ποτέ σωστά "χορογραφημένες" και οπτικοποιημένες με τρόπο συναρπαστικό. Βρίσκονται εκεί... διεκπεραιωτικά σχεδόν - και υπενθυμίζουμε πως μιλάμε για παραγωγή στηριγμένη στις πολεμικές τέχνες που υποτίθεται πως φέρνει στο προσκήνιο ο πρωταγωνιστής της. Αλλά και οι προσωπικές ή/και ψυχογραφικές σκηνές είναι τόσο κοινότυπες, που πρωτοετής φοιτητής θα μπορούσε να τις αποδώσει καλύτερα. Φταίει το γεγονός ότι... σχεδόν κάθε επεισόδιο είχε κι άλλον σκηνοθέτη, οπότε δεν βρέθηκε ποτέ ομοιογενές ύφος; Φταίει κι εδώ το κακό σενάριο, που δεν αφήνει περιθώρια για κάτι παραπάνω; Ποσώς μάς ενδιαφέρει, για να είμαστε ειλικρινείς.

Με... αυτά και μ' εκείνα, πάντως, γίνεται προφανές πως ακόμη και τα ελάχιστα θετικά που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για το Iron Fist δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια για να εξισορροπήσουν τα τεράστιά του προβλήματα. Οι ερμηνείες των Jessica Henwick και Rosario Dawson στον ρόλο των Colleen Wing και Claire Temple αντίστοιχα είναι καλές αλλά ως εκεί (όλοι οι υπόλοιποι είναι τόσο αδιάφοροι όσο και ο Finn Jones). Η εικόνα της σειράς προσφέρεται από την Netflix και σε υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 4Κ) και υποστηρίζει την τεχνολογία "πλουσιότερων" χρωμάτων HDR, όμως θα μπορούσε να πάσχει από λιγότερο κόκκο η πρώτη και να μην διακρίνεται μόνο στα φώτα των δρόμων και την γυαλάδα του νερού η δεύτερη. Τα ειδικά εφέ έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιορισμένο βαθμό, όσα ωστόσο "δίνουν το παρόν" συνήθως λειτουργούν αποτελεσματικά. Ο ήχος είναι αξιοπρεπής όσον αφορά στην απόδοση των διαλόγων και τα εφέ, αλλά η επιλογή της μουσικής σε σημεία είναι τραγελαφική. Τουλάχιστον η παραγωγή είναι από τις πρώτες της Netflix που προσφέρει ελληνικούς υπότιτλους εξ αρχής.

Έχουμε την αίσθηση, ωστόσο, πως δεν... χρειάζεται να ειπωθούν πιο πολλά από αυτό: το Αθηνόραμα Digital στα σχεδόν 8 χρόνια λειτουργίας του δεν απέδωσε ποτέ "ένα αστεράκι" σε προϊόν ή υπηρεσία: ακόμη και για τα χειρότερα δείγματα χρειάστηκε δουλειά και προσπάθεια από έναν αριθμό ανθρώπων, η οποία θεωρούμε πως άξιζε τουλάχιστον δύο. Στο Iron Fist δεν αποδίδουμε καν ένα. Αποδίδουμε μισό. Όχι μόνο γιατί είναι πάρα, μα πάρα πολύ κακή παραγωγή, όχι μόνο γιατί σπιλώνει με την ύπαρξή της τις άλλες τρεις αξιολογότατες υπερηρωϊκές σειρές που στηρίζονται στο υλικό της Marvel, όχι μόνο γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη μας στην Netflix, αλλά γιατί απολύτως κυριολεκτικά αισθανόμαστε πως υποτιμά την νοημοσύνη μας και τον χρόνο μας ως τηλεθεατών. Όχι, δεν υπερβάλλουμε. Ναι, είναι τόσο εξοργιστικά κακό.

Το τελευταίο επεισόδιο του Iron Fist είναι έτσι γραμμένο ώστε να... αφήνει περιθώριο για δεύτερο κύκλο αλλά, αν αυτός σχεδιάζεται από το ίδιο επιτελείο και σκοπεύει να κινηθεί στο επίπεδο του πρώτου, ειλικρινά να μάς λείπει καλύτερα. Και θα πρέπει να ομολογήσουμε πως ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το The Defenders - την επερχόμενη mini σειρά της Netflix όπου θα συμπρωταγωνιστήσουν οι Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage και Iron Fist για να αντιμετωπίσουν μία κοινή απειλή - δεν αισθανόμαστε πλέον. Θα διαψευστούμε; Μακάρι.

Βαθμολογία: 1 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ