Game of Thrones Season 5

Μεταφορά αρχοντική, extras απολαυστικά

Και αν η εικόνα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εντυπωσιάσει τους κατόχους μεγάλων, ικανών τηλεοράσεων και συστημάτων home cinema γενικότερα, ο ήχος είναι απόλυτα βέβαιο πως θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Η διαφορά σε σχέση με τον τηλεοπτικό ήχο της ίδιας σεζόν - είτε εισπράχθηκε απλώς από τα ηχεία της τηλεόρασης είτε από σύστημα διάταξης 5.1 - είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το βασικό προφίλ ήχου παραμένει τύπου Dolby Digital 5.1, αλλά είναι υψηλότερης δειγματοληψίας και λεπτομέρειας, με αποτέλεσμα την απόδοση των διαλόγων με μεγαλύτερη διαύγεια, των εφέ με "διάσταση" και δύναμη, της μουσικής με τη ορχηστρικότητα που τής αξίζει. Σημειώνεται, δε, πως η έκδοση Blu-ray της 5ης σεζόν του Game of Thrones είναι από τις λίγες για την ώρα παραγωγές της ελληνικής αγοράς που επιστρατεύει το νέο πρότυπο ήχου Dolby Atmos. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας τέτοιο σύστημα για να αξιολογήσουμε τη διαφορά, οι... ολίγοι και εκλεκτοί ωστόσο που διαθέτουν BD players, ενισχυτές και διάταξη ηχείων σχετική, αξίζει να το γνωρίζουν.

Είναι σχεδόν αυτονόητο το γεγονός ότι όσοι και όσες αγοράσουν σε Blu-ray την 5η σεζόν του Game of Thrones έχουν ήδη παρακολουθήσει τα επεισόδια αυτά καθ' αυτά, οπότε για το προϊόν αυτό τα extras έχουν ακόμη περισσότερη σημασία απ' ότι συνήθως. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να διαβεβαιώσουμε πως αυτό είναι πιθανώς το ισχυρότερο "ατού" για την αγορά αυτής της συσκευασίας (παρά το γεγονός ότι τα extras αυτά δεν συνοδεύονται από ελληνικούς υπότιτλους όπως τα ίδια τα επεισόδια). Τα περισσότερα έχουν συγκεντρωθεί στο 4ο Blu-ray, με εξαίρεση τα σχολιαστικά μίνι-ντοκυμαντέρ των συντελεστών, τα οποία βρίσκονται στον δίσκο όπου βρίσκονται και τα επεισόδια που τα σχόλια αυτά αφορούν. Κάθε ένα από αυτά έχει και κάτι ενδιαφέρον να επιδείξει, από άγνωστες "πτυχές" των γυρισμάτων έως τεχνικές λεπτομέρειες για τα εφέ. Το περισσότερο "άνετο" στυλ του σχολιασμού είναι ευπρόσδεκτο, καθώς και όλα εκείνα τα μικρά στοιχεία της παραγωγής των οποίων τη σημασία αντιλαμβάνεται κανείς αφού οι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και τεχνικοί έχουν καταδείξει.

Το τέταρτο Blu-ray περιέχει, ωστόσο, τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Έχουμε και λέμε: τέσσερις διεγραμμένες σκηνές, ντοκυμαντέρ για τους νέους χαρακτήρες και τοποθεσίες της 5ης σεζόν, ντοκυμαντέρ για τα ιστορικά γεγονότα που ενέπνευσαν τον συγγραφέα των βιβλίων Song of Ice and Fire, μία ολόκληρη ημέρα παραγωγής "στα παρασκήνια", αναλυτική αναφορά-πυξίδα των της προϊοστορίας και των συμβάντων που έχουν οδηγήσει στον πόλεμο των διαφόρων οικογενειών για τον θρόνο των Seven Kingdoms, το σεναριακό υπόβαθρο της εξαφάνισης των δράκων από την Westeros και άλλα πολλά. Στο σύνολό του το extra υλικό αριθμεί σχεδόν τρία επεισόδια Game of Thrones από μόνο του και, ενώ προφανώς δεν είναι... όλες αυτές οι ώρες καθηλωτικές, αξίζουν το λιγότερο μίας θέασης από κάθε φίλο και φίλη της διάσημης σειράς, είτε έχει διαβάσει τα βιβλία του George Martin, είτε όχι.

Το κόστος του πέμπτου κύκλου του Game of Thrones σε Blu-ray ανέρχεται σε €49.99, περίπου δύο φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο τυπικό κόστος μιας νέας ταινίας στο ίδιο φορμά. Θεωρούμε, πάντως, πως βάσει όχι μόνο των "χορταστικών" extras, αλλά και της οπτικοακουστικής ποιότητας που θέτει - χωρίς καμία υπερβολή - νέα standards στις τηλεοπτικές μεταφορές σε Blu-ray, το συγκεκριμένο προϊόν αξίζει απόκτησης όχι μόνο για τους φανατικούς θιασώτες της σειράς, αλλά και τους συλλέκτες ποιοτικών παραγωγών γενικότερα. Δύο εβδομάδες απέμειναν μέχρι τον 6ο κύκλο, ο οποίος επιφυλάσσει εκπλήξεις τόσο σε αυτούς που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία, όσο και σε... αυτούς που τα έχουν. Απολαυστικότερο τρόπο να θυμηθούν και οι μεν, και οι δε γιατί αγαπούν τόσο τον κόσμο της Westeros, δεν μπορούμε να σκεφτούμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ