Disney Plus: πλήρης υποστήριξη ελληνικών, τεχνικά κορυφαίο

Η Δικτυακή συνδρομητική υπηρεσία ψυχαγωγίας των Αμερικανών στην τελική ευθεία για λειτουργία στην χώρα μας

Σε ειδική εκδήλωση για τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η Disney παρουσίασε και τα τελευταία στοιχεία που απέμεναν ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς θα προσφέρει την Δικτυακή της συνδρομητική υπηρεσία ψυχαγωγίας, το Disney Plus, στην χώρα μας. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά - όπως την έναρξη λειτουργίας του D+ στις 14 Ιουνίου και την ειδική προσφορά ετήσιας συνδρομής προς €71.50 - όμως έδωσε και απαντήσεις σε ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις που είχαμε θέσει από την ημέρα που επισημοποιήθηκαν τα σχέδιά της για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: ναι, σε όλο το υλικό του Disney Plus για το οποίο υπάρχει ήδη μεταγλώττιση στα ελληνικά, αυτή θα προσφέρεται - εξαιρετικά σημαντικό για τις παραγωγές που απευθύνονται σε παιδιά - ενώ στις υπόλοιπες θα προσφέρονται ελληνικοί υπότιτλοι. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους μελλοντικούς τίτλους. Έτσι το Disney Plus αποκτά από την πρώτη μέρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του πλέον καθιερωμένου μέχρι σήμερα "παίκτη" στην ελληνική αγορά των Δικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας, του Netflix: αυτό αντίστοιχα ευρύ παιδικό περιεχόμενο δεν προσφέρει ούτως ή άλλως, αλλά και σε αυτό που προσφέρει η ελληνική γλώσσα ως επί το πλείστον δεν υποστηρίζεται σε επίπεδο διαλόγων ή υποτίτλων.

Στον τεχνικό τομέα τα νέα είναι επίσης καλά: το "ελληνικό" Disney Plus θα ακολουθεί όλες τις προδιαγραφές και θα προσφέρει όλες τις λειτουργίες που προσφέρονται και στις άλλες αγορές. Με άλλα λόγια: εικόνα ανάλυσης 4Κ και κατά περίπτωση απόδοσης χρώματος HDR, πολυκάναλο ήχο Dolby Digital και κατά περίπτωση Dolby Atmos, επιλογή απόδοσης εικόνας IMAX σε επιλεγμένους τίτλους, ταυτόχρονη λειτουργία σε έως και τέσσερις διαφορετικές συσκευές κι απεριόριστες λήψεις περιεχομένου σε έως και δέκα. Η Disney επιτρέπει την διαχείριση έως και επτά διαφορετικών προφίλ, ενώ παρέχονται πλήρεις λειτουργίες γονικού ελέγχου ώστε οι μικροί σε ηλικία θεατές να έχουν πρόσβαση μόνο στο περιεχόμενο που είναι προορισμένο γι' αυτούς.

Στο θέμα της... αρμονικής συνύπαρξης του Disney Plus με την ελληνική κινηματογραφική αγορά η εταιρεία θα εξετάζει μεν την περίπτωση κάθε ταινίας ξεχωριστά, μα σε γενικές γραμμές θ' ακολουθεί την πολιτική που επιλέγεται από την Disney σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό υποθέτουμε πως σημαίνει ότι η χρονική διαφορά ανάμεσα στην ολοκλήρωση προβολής μίας ταινίας της Disney στις αίθουσες και στην παρουσία της στο Disney Plus (αυτό που λέμε "theatrical window") θα είναι αυτή που ισχύει στο εξωτερικό (ποικίλλει ανάμεσα στις 90 και στις 120 ημέρες για π.χ. blockbusters των Marvel ή Star Wars). Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί είναι τί θα ισχύει για τα summer blockbusters (που στην χώρα μας μεταφέρονταν συχνά από τους τοπικούς διανομείς στον Σεπτέμβριο), καθώς και αν θα έχει το ελληνικό κοινό την επιλογή της Premier Access (της αγοράς από τους συνδρομητές Disney Plus μιας πρωτοεμφανιζόμενης ταινίας προς €29.99 για να "παρακάμπτουν" την αναμονή των 90-120 ημερών).

Όσον αφορά σε περιεχόμενο του Disney Plus που συμπεριλαμβανόταν ήδη σε υπάρχουσες συμφωνίες με άλλους παρόχους υπηρεσιών, αυτές μεν ισχύουν κανονικά και μέχρι την λήξη τους, αλλά η Vodafone έχει για την ελληνική αγορά την αποκλειστικότητα προσφοράς του Disney Plus στους συνδρομητές των δικών της υπηρεσιών από την πρώτη μέρα λειτουργίας του (με άλλα λόγια οι COSMOTE και Wind δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο).

Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς συνδρομητής σε κανέναν συγκεκριμένο πάροχο πρόσβασης στο Internet για να παρακολουθήσει το περιεχόμενο του Disney Plus: οποιαδήποτε Δικτυακή σύνδεση μέσω οποιασδήποτε από τις πάμπολλες υποστηριζόμενες συσκευές - μέσω app ή Web browser - προσφέρει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Και αυτό το πράγμα, η συλλογή άνω των 800 ταινιών, άνω των 450 τηλεοπτικών σειρών και άνω των 120 παραγωγών που έχουν μέχρι στιγμής γίνει ειδικά για το Disney Plus, είναι ομολογουμένως... και επίσημα θελκτικό σε όλους. Ειδικά για €71.50!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ