Black Mirror Season 3

Έξυπνο, σοκαριστικό, δυστοπικό, must-see

Τόσο η πολύ καλή σκηνοθεσία κάθε επεισοδίου, όσο και η σχεδόν ιδανική επιλογή του καστ και η αποτελεσματική ερμηνεία των ηθοποιών βοηθούν πάρα πολύ - κάθε μία με τον τρόπο της - στην πειστική απόδοση των όσων εκτυλίσσονται σε κάθε επεισόδιο του νέου Black Mirror. Αυτή τη φορά, φυσικά, οι Αμερικανοί ηθοποιοί είναι πολύ περισσότεροι απ' ότι στους δύο πρώτους κύκλους, αλλά και... οι Βρετανοί "δηλώνουν το παρόν" όπως πάντοτε ποιοτικά. Οι τηλεθεατές θα εντοπίσουν αναγνωρίσιμα πρόσωπα από άλλες σειρές και ταινίες σε όλα τα επεισόδια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είναι πάντοτε τα πρωταγωνιστικά, ενώ πιο πολλή σημασία απ' ότι άλλοτε έχει δοθεί αυτή τη φορά στην συνοδευτική μουσική - τόσο στα ορχηστρικά κομμάτια όσο και στα διάφορα γνωστά τραγούδια. Οποιοσδήποτε παρακολουθήσει όλα τα επεισόδια θα αντιληφθεί αμέσως σε ποιά αναφερόμαστε κυρίως.

Στα τεχνικά το νέο Black Mirror δεν απογοητεύει αλλά και δεν εντυπωσιάζει - για τα δεδομένα σύγχρονης παραγωγής στα τέλη του 2016 τουλάχιστον. Η εικόνα διατίθεται τόσο σε υψηλή όσο και σε υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση 1080 και 2160 γραμμών), στην δεύτερη ωστόσο δεν προσφέρεται η μεγαλύτερη χρωματική γκάμα που επιτυγχάνει η τεχνολογία HDR. Ειδικά στην περίπτωση του Black Mirror, δε, είναι κρίμα, καθώς η ψυχρή παλέτα, οι σημαντικές αντιθέσεις ανάμεσα στα σκοτεινά και φωτεινά χρώματα και η πολύ συχνή χρήση του λευκού θα ωφελούνταν τα μάλλα από την απεικόνιση HDR. Η εικόνα παρουσιάζει διακριτό κόκκο σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως αυτό αποτελεί ολοφάνερα επιλογή των παραγωγών οι οποίοι προτίμησαν το ύφος του Black Mirror να παραμείνει οξύ και με πλήθος λεπτομερειών, παρά να "εξομαλυνθεί" με φίλτρα. Ο ήχος είναι πολυκάναλος ποιότητας Dolby Digital αν αποδοθεί από αντίστοιχο σύστημα home cinema και φυσικά στερεοφωνικός αν παρακολουθήσει κανείς την σειρά της Netflix απευθείας σε smart TV με τα δικά της ηχεία.


Aμέσως μετά το πρώτο 24ωρο της προβολής της 3ης σεζόν του Black Mirror εκφράστηκαν στο Web ουκ ολίγες απόψεις που την θέλουν για κάποιους λόγους όχι ισάξια των δύο πρώτων. Είναι διαφορετική σε κάποια πράγματα, παρόμοια σε άλλα, όμως δεν χωρά καμία αμφιβολία πως επιτυγχάνει τον αντικειμενικό σκοπό του Brooker: να καταπλήξει, να εντυπωσιάσει, να τρομάξει, να εξοργίσει, να συγκινήσει και εν τέλει να προβληματίσει τον θεατή για ζητήματα που ενίοτε χρειάζεται το... χαστούκι της επιστημονικής φαντασίας ώστε ο τελευταίος να "ξυπνήσει", να "κάνει ένα βήμα πίσω" και ν΄αναρωτηθεί σχετικά με αυτά. Γιατί; Γιατί δεν είναι εύκολο να το κάνει όταν αυτά τα ζητήματα αποτελούν πια αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς του. Η Netflix έχει συμφωνήσει για 12 νέα επεισόδια Black Mirror με τον Brooker, πράγμα που σημαίνει πως άλλα 6 βρίσκονται κάπου στο κοντινό μας μέλλον. Αν είναι τα μισά από αυτά τόσο καλά όσο τα καλύτερα από τα 6 ήδη διαθέσιμα, η... πρόφαση που ξέρουμε πως ουκ ολίγοι αναζητούν για μία συνδρομή στην Netflix, πιθανότατα μόλις βρέθηκε!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ