Amazon: εξαγορά της Metro Goldwyn Mayer σημαντική

Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα στον κόσμο διεκδικεί θέση ανάμεσα στις κινηματογραφικές

Η φημολογία είχε, λοιπόν, βάση και η Amazon εννοεί όντως να φέρει ανατροπές στην αγορά των Δικτυακών ψυχαγωγικών υπηρεσιών: ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόρασε την ιστορική κινηματογραφική Metro Goldwyn Mayer με συμφωνία που υπολογίζεται πως πλησιάζει τα 8.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα από αυτήν την εξαγορά - την μεγαλύτερή της ως τώρα στον χώρο της ψυχαγωγίας - η Amazon αποκτά περισσότερες από 4.000 ταινίες και 17.000 τηλεοπτικά επεισόδια που ανήκουν στην MGM από το 1986 μέχρι σήμερα. Η συμφωνία, δε, περιλαμβάνει και ταινίες της MGM που δεν έχουν ακόμη προβληθεί στα σινεμά, όπως το House of Gucci του Ridley Scott, το Soggy Bottom του Paul Thomas Anderson, το Candyman, το Respect και βέβαια το επόμενο (με τρεις ως τώρα αναβολές προβολής) φιλμ του James Bond, το No Time to Die.

"Η πραγματική αξία αυτής της συμφωνίας είναι ο αληθινός θησαυρός υλικού στον κατάλογο της MGM και οι προοπτικές που δημιουργούνται από την αξιοποίησή του", δήλωσε ο Mike Hopkins, αντιπρόεδρος της υπηρεσίας Prime Video και των Amazon Studios. "Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς αυτή η συμφωνία δημιουργεί αμέτρητες ευκαιρίες για την δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου". Τί ακριβώς σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο απομένει να το δούμε, βέβαια, όμως το υλικό στο οποίο αναφέρεται ο Hopkins περιλαμβάνει όντως ευρεία γκάμα παραγωγών: ο,τιδήποτε σε ταινία και τηλεοπτική σειρά από τα Rocky, Legally Blonde, Pink Panther και Poltergeist μέχρι τα 12 Angry Men, The Handmaid’s Tale και Vikings.

Το πλέον πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της MGM, φυσικά, δεν είναι άλλο από το όνομα και την σειρά ταινιών του James Bond, τα οποία πλέον ανήκουν κατά 50% στην Amazon. Το άλλο 50% ανήκει στην οικογένεια Broccoli και την δική της εταιρεία παραγωγής, την Eon. Ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον κόσμο του Bond επιβλέπει η Barbara Broccoli και ο ετεροθαλής αδελφός της Michael Wilson, οι οποίοι αποφασίζουν και για την χρηματοδότηση καθώς και την διανομή των ταινιών του Bond. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτό το σχήμα στο μέλλον, καθώς μέχρι πρότινος (από το 2006) ήταν η Sony Pictures αυτή που αναλάμβανε την διανομή στα σινεμά και την προώθηση των οικιακών εκδόσεων των ταινιών 007. Η Amazon θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Eon αν θέλει να δημιουργήσει π.χ. μία τηλεοπτική σειρά βασισμένη στον κόσμο του James Bond για την Δικτυακή της υπηρεσία, την Prime Video.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι αυτή η εξαγορά θα βοηθήσει την Amazon πάρα πολύ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Δικτυακή της υπηρεσία δεν ήταν ως τώρα άμεσα συγκρίσιμη με π.χ. τις Netflix ή Disney Plus γιατί η Prime Video στην ουσία προωθούνταν ως πρόσθετο όφελος για τους συνδρομητές Amazon Prime. Η πρόσβαση σε όλη την βιβλιοθήκη περιεχομένου της MGM των τελευταίων 35 ετών δίνει στην Prime Video το είδος της ώθησης που καθιστά την υπηρεσία αυτή από "δευτέρας κατηγορίας" στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας, σε σοβαρό και υπολογίσιμο "παίκτη".

Αυτό που όλοι είμαστε περίεργοι να δούμε, φυσικά, είναι τί ακριβώς σκοπεύει να κάνει μακροπρόθεσμα η Amazon με ένα ιστορικό κινηματογραφικό στούντιο όπως η Metro Goldwyn Mayer σε πλαίσιο συνολικό. Ο μεγαλύτερος έμπορος του πλανήτη δεν έχει στην πραγματικότητα δεσμούς παραδοσιακούς με το Hollywood οπότε είναι πολύ πιθανό πως δεν αισθάνεται... υποχρεωμένος ακριβώς να ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας και διανομής του δεύτερου. Για την ώρα και για τους επόμενους 12-18 μήνες η MGM "έχει στο πρόγραμμα" έναν αριθμό ταινιών ήδη έτοιμων ή σε προχωρημένο στάδιο παραγωγής, οπότε αυτές το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν την καθιερωμένη μέχρι σήμερα προσέγγιση. Από το 2023 ή το 2024, όμως; Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ