Toy Story 4

Τα θρυλικά παιχνίδια επιστρέφουν... περισσότερο εντυπωσιακά από ποτέ

Έχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν πως είναι σχεδόν... άδικα εύκολο για τις ταινίες 3D animation να λαμβάνουν τεχνικά εξαιρετικές οικιακές εκδόσεις καθώς είναι εξ αρχής δημιουργημένες ψηφιακά και γενικώς "προσφέρονται" για εντυπωσιακό οπτικοακουστικό τομέα. Ακόμη και με αυτό ως δεδομένο, ωστόσο, τίποτε δεν μάς είχε προετοιμάσει για την πραγματικά απίστευτη δουλειά που έκανε η Disney με το Toy Story 4: είναι όχι μόνο το μακράν καλύτερο μέλος της σειράς όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας και ήχου σε Blu-ray, αλλά και ένα από τα κορυφαία δείγματα του είδους... ever - και αν σκεφτεί κανείς πόσο "έχει ανέβει ο πήχυς" την τελευταία δεκαετία σε αυτήν την κατηγορία, εύκολα καταλαβαίνει τί μπορεί να σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο.

H εικόνα υψηλής ευκρίνειας του Toy Story 4 είναι, με μία λέξη, τέλεια: συμπαγής, με παντελή απουσία κόκκου (φυσικά) αλλά περισσότερο "κινηματογραφική" από ποτέ λόγω της χρήσης τεχνικών "κλασικού γυρίσματος" και σκηνοθεσίας, είναι απολαυστική από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το επίπεδο λεπτομέρειάς της είναι τέτοιο, που περνά σχεδόν... απαρατήρητο το πόσο υψηλό είναι στην πραγματικότητα: σε οποιαδήποτε στιγμή και αν κάνει "παύση" ο θεατής, η προσοχή σε κάθε μικρό στοιχείο του κάδρου είναι ασύλληπτη. Άψογος είναι τόσο ο χειρισμός του χρώματος με ακριβώς τον τρόπο που κάθε σκηνή απαιτεί, όσο και η αντίθεση σε όλες τις σεκάνς της παραγωγής. Οπτικά το Toy Story 4 "δίνει μαθήματα" στα περισσότερα άλλα φιλμ 3D animation και τιμά με τον ομορφότερο τρόπο την μεγάλη παράδοση και συνεισφορά της Pixar.

O ήχος του νέου Toy Story ήταν πρακτικά... αδύνατο να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με την εικόνα, δεν βρίσκεται ωστόσο μακριά: χαρακτηρίζεται από άψογο διαχωρισμό καναλιών, ευρύ πεδίο στα τρία κύρια, υποδειγματική απόδοση των διαλόγων σε όλες τις σεκάνς και προσεκτική μα άκρως αποτελεσματική χρήση του subwoofer οπουδήποτε οι χαμηλές συχνότητες συνεισφέρουν στα εφέ και την μουσική. Κατά την προσφιλή συνήθεια της Disney το όλο soundtrack "είναι γραμμένο χαμηλά" κι απαιτείται αύξηση της έντασης για ν' ακουστεί όπως πρέπει (μικρό το κακό). Αν υπήρχε περιθώριο για ουσιαστική... γκρίνια θα αφορούσε στην χρήση των περιφερειακών καναλιών, τα οποία δεν αξιοποιούν όλες τις ευκαιρίες που τούς δίνονται. Στο σύνολό του, ωστόσο, ο ήχος του Toy Story 4 είναι αναμφίβολα όσο φροντισμένος οφείλει ώστε να μην μειώνει την αξία της οπτικοακουστικής παρουσίασης συνολικά.

Όσον αφορά στα extras η έκδοση του Toy Story 4 που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε Blu-ray προσφέρει μόνο τρία (3): τον σχολιασμό της ταινίας από τον σκηνοθέτη και τον επικεφαλής παραγωγής, ένα μικρό ντοκυμαντέρ για την εξέλιξη του χαρακτήρα της Bo και άλλο ένα όπου οι συντελεστές του φιλμ μιλούν για τα παιχνίδια των παιδικών τους χρόνων. Στο εξωτερικό υπάρχει και "εμπλουτισμένη" έκδοση Blu-ray με δεύτερο δίσκο BD αφιερωμένο στα extras και μόνο, όμως η ελληνική αντιπροσωπεία δικαίως προτίμησε να κρατήσει το μεταγλωττισμένο Toy Story 4 όσο πιο κοντά γινόταν στο κόστος των €20 με ένα δισκάκι. Αν και το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε επιλογή ανάμεσα στις δύο εκδόσεις, έστω και με σημαντικά αυξημένο κόστος της δεύτερης, είναι γεγονός ότι το μέγεθος της αγοράς μας δεν επιτρέπει... πειράματα σε κλίμακα (και τα extras του δεύτερου δίσκου δεν θα ήταν ούτως ή άλλως εξελληνισμένα).

Δεν αγοράζει κανείς ταινίες για να τις προσθέσει στην οικιακή του συλλογή βάσει των extras, ωστόσο, και το Toy Story 4 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παραγωγής που καθόλου δεν τα χρειάζεται για να... απαιτήσει μία θέση στην βιβλιοθήκη κάθε φίλου ή φίλης του ψηφιακού animation. Η ταινία είναι από τις καλύτερες της σειράς, αν όχι η καλύτερη, και το επίπεδο οπτικοακουστικής ποιότητας που προσφέρει η έκδοσή της σε Blu-ray είναι εντυπωσιακά υψηλό ακόμη και για τα ήδη πολύ υψηλά μέτρα και σταθμά του 2020 για το συγκεκριμένο φορμά (που έχει αγγίξει εδώ και καιρό τα τεχνικά του όρια). Δεν μπορεί να ζητήσει κανείς τίποτε περισσότερο από μία οικιακή μεταφορά οικογενειακής ταινίας της Disney, οπότε... σταματά να ζητά και αγοράζει άφοβα!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ