Top Ten σε ταινίες και σειρές από την Netflix

Οι παραγωγές που προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον προωθούνται πλέον μόνιμα - τί σημαίνει αυτό πρακτικά;

Στον κόσμο του Internet εδώ και πολλά χρόνια είναι φυσικά δημοφιλέστατες οι γνωστές... λίστες - δεν έχει παρά να ρωτήσει κανείς τον αρχισυντάκτη του Αθηνοράματος γι' αυτό! - οι οποίες συγκεντρώνουν εν έδει μουσικού Top Ten ο,τιδήποτε, από συσκευές και αυτοκίνητα μέχρι προορισμούς, φαγητά ή video games (και φυσικά ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές). Είναι ένας εύκολος, άμεσα κατανοητός σε όλους τρόπος για να συγκεντρώσει κανείς προτάσεις που ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες του είδους τους, έστω και αν... προκύπτουν συχνά διαφωνίες για την σειρά της κατάταξης. Ε, η Netflix με την χθεσινή αναβάθμιση που έκανε στις λειτουργίες της ομώνυμης υπηρεσίας προσφέρει πλέον και αυτές ακριβώς τις... λίστες: τις δέκα δημοφιλέστερες ταινίες και τις δέκα δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές που φιλοξενεί στην βιβλιοθήκη της.

Η επιλογή των ταινιών και σειρών αυτών γίνεται βάσει των στατιστικών στοιχείων χρήσης που μόνιμα συλλέγει η Netflix από την συνδρομητική της βάση - έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, τουλάχιστον, γιατί ομολογούμε πως διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι αρκετές από τις θέσεις αυτών των Top Ten καταλαμβάνουν παραγωγές του ίδιου του αμερικανικού κολοσσού χωρίς αυτό να δικαιολογείται εύκολα από την ποιότητά τους. Σε κάθε περίπτωση η Netflix υπογραμμίζει πως αυτά τα Top Ten ανανεώνονται σε καθημερινή βάση - οπότε η λογική επιτάσσει να εμφανίζονται εκεί περισσότερο οι νέες παραγωγές και γενικότερα οι νέες προσθήκες στην βιβλιοθήκη της υπηρεσίας - και πως φυσικά αφορούν τις προτιμήσεις του κοινού της εκάστοτε χώρας (αφού δεν προσφέρει η Netflix σε όλες τις χώρες την ίδια βιβλιοθήκη ούτως ή άλλως).

Μεταβαίνοντας κανείς στην περιοχή των ταινιών, λοιπόν, μπορεί να δει σε ειδική "σειρά" (row) τα δημοφιλέστερα φιλμ με αρίθμηση που (υποθέτουμε ότι) υποδηλώνει την δημοτικότητά τους, ενώ το ίδιο ισχύει για την περιοχή των τηλεοπτικών σειρών. Στον γενικό κατάλογο της υπηρεσίας, δε, όσες ταινίες ή σειρές συγκαταλέγονται στα εκάστοτε Top Ten φέρουν ειδική σήμανση στην πάνω δεξιά γωνία του εικονιδίου τους. Σε κάθε app της Netflix που δοκιμάσαμε - Android TV, tablet, smartphone - καθώς και στο Web οι λίστες αυτές δεν εμφανίζονται πάνω-πάνω αλλά μετά τις 6-7 πρώτες σειρές προτεινόμενων, ενώ δεν παρατίθενται ξεχωριστές λίστες για κατηγορίες ταινιών/σειρών αλλά μόνο οι δύο στις γενικές τους περιοχές (δεν εμφανίζεται π.χ. Top Ten για Action Movies). Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί αργότερα, φυσικά, αν η Netflix κρίνει πως το κοινό αξιοποιεί τις γενικές λίστες τακτικά.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί τα καινούργια Top Ten της Netflix συγκεντρώνονται βάσει δεδομένων χρήσης και άρα ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται: ως ενδεικτικά του τί προσελκύει στην εκάστοτε χρονική περίοδο το ενδιαφέρον του κοινού, τίποτε περισσότερο. Με τον πιο πρόσφατο τρόπο "μέτρησης θέασης", δε, της Netflix, που θεωρεί πως κάποιος παρακολούθησε μία ταινία ή επεισόδιο αν παρακολουθήσει μόλις δύο λεπτά (!!!) από αυτήν ή αυτό, αυτές οι λίστες δεν χρησιμεύουν σε καμία περίπτωση ως οδηγός για τα καλύτερα φιλμ ή σειρές της από πλευράς ποιότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε σε αυτό το πλαίσιο η επαναφορά των αξιολογήσεων - του ίδιου του κοινού, όχι κριτικών - με "αστεράκια" που υπήρχε παλιότερα και η παράθεση Top Ten που προκύπτουν από τις υψηλότερα αξιολογημένες ταινίες ή σειρές. Όμως η Netflix, που κατήργησε αυτές τις αξιολογήσεις το 2018 γιατί δεν ήταν κολακευτικές για τις δικές της παραγωγές, δεν είναι πιθανό να τις επαναφέρει τώρα για να προσφέρει Top Ten "ποιότητας βάσει της γνώμης του κοινού" (που θα ήταν χρησιμότερο σε όσους από μας δεν έχουν άφθονο χρόνο να σπαταλούν σε μετριότητες). Αντιθέτως, οι ταινίες και σειρές που κινούν αρχικά (για τον οποιονδήποτε λόγο) το ενδιαφέρον με τις λίστες αυτές θα προωθούνται περισσότερο, οπότε θα συγκεντρώνουν περισσότερο ενδιαφέρον και ούτω καθ' εξής, έτσι... "θάβοντας" άλλες παραγωγές που ενδεχομένως άξιζαν περισσότερα. Ευπρόσδεκτη νέα λειτουργία, με άλλα λόγια, αρκεί να την αντιμετωπίζει κανείς ως "λίστα προτάσεων". Και μόνο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ