Tomb Raider

Επιστροφή στην δράση με θέματα, οπτικοακουστικά όμως έξοχα

To Tomb Raider μπορεί να μην είναι, λοιπόν, το φιλμ που θα ξεχωρίσει ανάμεσα στις περιπέτειες του 2018 και θα διεκδικήσει πολλά βραβεία Oscar, κι ας "έχει τις στιγμές του" - όμως από την προβολή του στα σινεμά κιόλας είχε να επιδείξει υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικό τομέα, ο οποίος έχει κάνει την μετάβαση στην οικιακή του εκδοχή με τρόπο εξαιρετικό. Η έκδοση της ταινίας που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει τόσο το Ultra HD Blu-ray όσο και το Blu-ray του τίτλου και από... απλή δημοσιογραφική περιέργεια παρακολουθήσαμε αρκετά μεγάλο τμήμα της από το δεύτερο, διαπιστώνοντας πως και στην "απλή" υψηλή ευκρίνεια η εικόνα της είναι απίθανα φροντισμένη. Στην υπερυψηλή ευκρίνεια, ωστόσο, του UHD BD η πρώτη αυτή νέα περιπέρεια της Lara Croft περνά "σε άλλη διάσταση"... κυριολεκτικά σχεδόν, αποδεικνύοντας την διαφορά που μπορεί να προσφέρει.

H τετραπλάσια ανάλυση της εικόνας αλλά και η χρήση της τεχνολογίας απόδοσης χρώματος HDR ωθούν το Tomb Raider σε επίπεδο οπτικό που ελάχιστες παραγωγές μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει. Κάθε λεπτομέρεια στα πρόσωπα των ηθοποιών, κάθε στοιχείο του γύρω περιβάλλοντος, κάθε σκιά και λάμψη κι αντανάκλαση διακρίνονται τόσο καθαρά και πειστικά σε κάθε σκηνή, που η εικόνα αποπνέει σχεδόν... υπερ-ρεαλιστική εντύπωση μερικές φορές. Ειδικά όσοι διαθέτουν εξοπλισμό απόδοσης HDR στο πρότυπο Dolby Vision θα διακρίνουν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από το "απλό" HDR10,με λαμπερά βασικά χρώματα να ξεχωρίζουν άψογα ανάμεσα σε πολύ πιο "σκοτεινούς" τόνους. Μοναδικό οπτικό μειονέκτημα της έκδοσης 4Κ του Tomb Raider: με τόση σαφήνεια στην εικόνα, τα εφέ που έχουν γίνει με υπολογιστή (CGI) δείχνουν ενίοτε "ψεύτικα" - ευτυχώς όχι σε πολλά σημεία.


Η οικιακή έκδοση του Tomb Raider, δε, είναι μία από τις ελάχιστες μεταφορές σε καταναλωτικό φορμά της οποίας η εικόνα είναι έξοχη αλλά ο ήχος με κάποιο τρόπο κατορθώνει να είναι... ακόμη καλύτερος! Ποιότητας Dolby Atmos ή DTS Master Audio, ανάλογα με την διαμόρφωση ηχείων που έχει κανείς στην διάθεσή του, ο ήχος αυτός αποδίδει κυριολεκτικά κάθε του στοιχείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: το κύριο ηχητικό πεδίο είναι ευρύ, λεπτομερές και πειστικό, η διακριτότητα και κατευθυντικότητα των περιφερειακών καναλιών έξοχη, οι διάλογοι διαυγείς και διαχωρισμένοι υποδειγματικά ακόμη κι όταν ακούγονται πολλά περιβαλλοντικά εφέ ταυτόχρονα μ' αυτούς. Το subwoofer κάνει αισθητή την παρουσία του ακριβώς όσο και όπου χρειάζεται, ενώ η μουσική στα σημεία που το οφείλει, συμμετέχει ποιοτικά. Στις σεκάνς δράσης, η ένταση αξίζει ψηλά!

Όσον αφορά στα extras η αλήθεια είναι πως περιμέναμε κάτι παραπάνω, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως είναι πλούσιο το υλικό τόσο της ίδιας της παραγωγής κινηματογραφικά μιλώντας, όσο και της σχέσης της με τα διάσημα games από τα οποία προέρχεται. Μιλάμε για τέσσερα μίνι-ντοκυμαντέρ ουσιαστικά, τα οποία επικεντρώνονται στην προέλευση του Tomb Raider την γενικότερη (καλό), το "στήσιμο" της συναρπαστικής σεκάνς στον χείμαρρο (απλώς ΟΚ), την προπόνηση της Vikander ώστε να αποκτήσει την φυσική κατάσταση και την όψη που απαιτεί ο ρόλος (αδιάφορο) και την εξέλιξη της Lara Croft ως χαρακτήρα με την πάροδο των ετών (απλώς ΟΚ). Οι fans των games, λοιπόν, από περιέργεια θα παρακολουθήσουν κάποια extras μια φορά μα όχι δεύτερη, ενώ οι... όχι απαραίτητα fans, υποψιαζόμαστε καμία. Δεν γκρινιάζουμε συνήθως ιδιαίτερα για τα ελλειπή extras, στην περίπτωση αυτή ωστόσο ακριβώς λόγω αντικειμένου αισθανόμαστε πως ήταν μια χαμένη ευκαιρία.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί, πάντως, το Tomb Raider ανήκει στο είδος εκείνο του action flick που δεν θα περάσει απαρατήρητο από το κοινό εκείνο που αγαπά τις περιπέτειες και έχει "ειδική σχέση" με τα ιστορικά video games της σειράς: ναι, ως φιλμ θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερο, συνεχίζει ωστόσο να προσφέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των περιπετειών της Lara Croft που παραπέμπουν... δύο ολόκληρες γενιές από gamers σε όμορφες αναμνήσεις. Τα extras δεν είναι λόγος απόκτησης των BD/UHD BD, μεν, όμως ο τεχνικός τομέας αποζημιώνει και με το παραπάνω γι' αυτά, ειδικά στα μάτια όσων διαθέτουν μέσο προβολής εικόνας 4Κ κι ακόμη περισσότερο στα μάτια όσων διαθέτουν ικανό ηχοσύστημα. "Eλαφρύ" καλοκαιρινό υπερθέαμα για home cinema, κοινώς, έστω κι αν προσβλέπουμε στην Lara Croft που κρατά τα εμβληματικά 45άρια H&K και "κλείνει το μάτι" στην τελική σκηνή, με περισσότερες απαιτήσεις κινηματογραφικές. Για να δούμε!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ