Το Τελευταίο Σημείωμα

Φιλμ ποιοτικό, οικιακή εκδοχή προσεγμένη

Στον τεχνικό τομέα θα ομολογήσουμε ανοιχτά πως δεν περιμέναμε... θαύματα καθώς - κακά τα ψέματα - παρά την συμπαραγωγή με την COSMOTE TV, ως φιλμ "Το Τελευταίο Σημείωμα" δεν είχε την πολυτέλεια των budget που απολαμβάνουν οι υπερπαραγωγές του Hollywood. Όμως η Tanweer, που υπογράφει και προωθεί την οικιακή έκδοση της ταινίας σε Blu-ray, κατόρθωσε να μάς εκπλήξει ευχάριστα: η εικόνα του φιλμ είναι προσεκτικά ψηφιοποιημένη, διατηρώντας την ωχρή, ηθελημένα υποτονική παλέτα της ατόφια χωρίς παράλληλα να "καίει λευκά" ή να "πνίγει μαύρα" όπου αυτά έχουν τον δικό τους ρόλο να παίξουν. Δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια καταστολής του κινηματογραφικού "κόκκου" και αυτό λειτουργεί υπέρ της οπτικής αίσθησης που δημιουργείται, καθώς καμία λεπτομέρεια δεν χάνεται σε κανένα πλάνο, κοντινό ή μακρινό, προσωπικό ή όχι. Και όπου το χρώμα πρέπει να είναι έντονο, είναι εκδηλωτικά και ποιητικά πολύ. Με άλλα λόγια: εικόνα έξοχη, πάντοτε για τα δεδομένα της παραγωγής και του είδους ταινίας για τα οποία συζητάμε.

Στον τομέα του ήχου τα νέα είναι επίσης καλά: τόσο οι διάλογοι όσο και τα όποια περιβάλλοντικά εφέ αποδίδονται με διαύγεια κι αποτελεσματικότητα από το εξακάναλο soundtrack ποιότητας DTS Master Audio, ενώ η φροντισμένη συνοδευτική μουσική - που υπογράφει ο γιος του Βούλγαρη Αλέξανδρος με το ψευδώνυμο The Boy - βρίσκεται πάντοτε εκεί που πρέπει για να συνεισφέρει, χωρίς να "πνίγει" τον υπόλοιπο ήχο ή να "εκβιάζει" συναισθηματικά (μπορεί κανείς να την ακούσει σε χαμηλή ποιότητα σε αυτό το clip του επίσημου καναλιού του The Boy στο YouTube). H μουσική αξίζει αναφοράς καθώς σχετίζεται και με συνειδητή επιλογή της Tanweer: "Το Τελευταίο Σημείωμα" δεν προσφερόταν ούτως ή άλλως για εκτενή extras, αντ' αυτών λοιπόν η εταιρεία περιλαμβάνει στην εμπορική συσκευασία της ταινίας την μουσική σε Audio CD: έτσι μπορεί να απολαύσει κανείς το OST σε πολύ καλή ποιότητα ήχου και ν' ανακαλέσει πολλές από τις καλύτερες σκηνές του φιλμ.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί "Το Τελευταίο Σημείωμα" δεν χρειάζεται, υποψιαζόμαστε, και τόσο την... δική μας έγκριση για να ενταχθεί στην συλλογή των ανθρώπων που αγαπούν το είδος των ταινιών στο οποίο ανήκει: είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του Παντελή Βούλγαρη και μία από τις καλύτερες ελληνικές των τελευταίων ετών, οπότε μία θέση εκεί τής ανήκει δικαιωματικά. Χαιρόμαστε, ωστόσο, ιδιαιτέρως που είμαστε σε θέση να πιστοποιήσουμε τόσο ότι η μεταφορά του σε Blu-ray είναι άρτια τεχνικά, όσο και ότι το συνοδευτικό Audio CD της μουσικής όντως ωθεί την αξία της εμπορικής έκδοσης της ταινίας σε υψηλότερο επίπεδο. Όσοι και όσες αγάπησαν, με άλλα λόγια, "Το Τελευταίο Σημείωμα" στις κινηματογραφικές αίθουσες έχουν κάθε λόγο να αποκτήσουν το φιλμ σε πολύ καλή οπτικοακουστική οιότητα, και ταυτόχρονα την μουσική του, με αυτήν την κυκλοφορία της Tanweer. Αγορά... must!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ