The Lion King

Ως ταινία συζητήσιμη, ως οικιακή μεταφορά... υπεράνω κριτικής

Το πρόβλημα, λοιπόν, με το The Lion King είναι πως ως ταινία αυτή καθ' αυτή δεν είναι όσο αξιόλογη θα μπορούσε. Το... πρόβλημα του προβλήματος είναι πως σε πολλά σημεία της ταινίας αυτό το ξεχνά κανείς ή έστω το συγχωρεί: το φιλμ αυτό είναι από πλευράς οπτικοακουστικής ένα τα πλέον εντυπωσιακά της χρονιάς που τελειώνει, ανεξαρτήτως είδους ή studio παραγωγής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, πρακτικά αδύνατο να μην απολαύσει κανείς το φαντασμαγορικό υπερθέαμα που έχει συνθέσει η Disney σε πολλές σεκάνς - και αξίζουν τα εύσημα στην εταιρεία που φρόντισε έτσι ώστε η οικιακή εκδοχή να αποδίδει στο maximum την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει στην εικόνα και στον ήχο, πάντοτε συναρτήσει του εκάστοτε φορμά αποθήκευσης.

Η εικόνα του The Lion King σε Blu-ray είναι "αναφοράς" με κάθε έννοια του όρου: επίπεδο λεπτομέρειας ανήκουστο σε όλα, απουσία κόκκου απόλυτη, αντίθεση υποδειγματική - με εξαιρετική απόδοση του μαύρου αλλά παράλληλη ανάδειξη των highlights σε κάθε δυνατή ευκαιρία - όλα χαρακτηρίζουν το είδος της απεικόνισης που επωφελείται από την αμιγώς ψηφιακή προέλευση του υλικού της για να θέσει νέα μέτρα και σταθμά σε αυτήν την κατηγορία των "live remakes" της Disney. Είναι αλήθεια πως εκ των πραγμάτων το The Lion King δεν είναι... πολύχρωμο ακριβώς, καθώς το περιβάλλον της στέπας και των βουνών επιβάλλουν γήινη παλέτα, όμως το πλήθος των αποχρώσεων και η αρμονική τους συνεργασία συνθέτουν εικόνα αληθινά ονειρική.

Ο ήχος πάρα πολύ δύσκολα θα κινούνταν στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με την εικόνα, παραμένει ωστόσο ολοφάνερα προσεγμένος. Κατά την... προσφιλή πια συνήθεια της Disney "είναι γραμμένος χαμηλά" και θα πρέπει να τού προσφερθεί υψηλότερη ένταση από το σύνηθες, από εκείνο το σημείο και πέρα αναδεικνύεται όμως τόσο ο εξαιρετικός διαχωρισμός ανάμεσα στα οκτώ κανάλια του (DTS Master Audio 7.1), όσο και η άψογη απόδοση των διαλόγων, της μουσικής και των περιβαλλοντικών εφέ (που θα μπορούσαν όμως να αξιοποιούν περισσότερο τα περιφερειακά ηχεία). Το subwoofer προσθέτει στις σκηνές της δράσης και της αγωνίας την απαραίτητη "δύναμη" με τις χαμηλές συχνότητες όπου κινείται, χωρίς να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στις υπόλοιπες. Όχι "αναφοράς", μα αποτελεσματικός ήχος σε κάθε περίπτωση.

Η εξελληνισμένη έκδοση του The Lion King που κυκλοφορεί στην δική μας αγορά καταλαμβάνει μόλις ένα Blu-ray, με... έκπληξη λοιπόν διαπιστώσαμε πως η ταινία συνοδεύεται από άφθονα extras. Αυτά δεν είναι μεν πρωτότυπα, αλλά καλύπτουν όλη την γκάμα αυτών που συναντά κανείς σε τέτοιες παραγωγές, από τα σχόλια του σκηνοθέτη, τα making of διάσημων σεκάνς ή την ανάλυση του πώς η φετινή ταινία σχετίζεται με εκείνη του 1994, μέχρι τα μουσικά video clip αλλά και λειτουργίες... karaoke ώστε οι μικρής ηλικίας θεατές να τραγουδούν τα τραγούδια της ταινίας καθώς αυτή προβάλλεται. Ορισμένα από αυτά τα extras αξίζουν σαφώς μίας θέασης, άλλα μπορούν να χρησιμεύσουν και ως... παιχνίδι περισσότερες από μία φορές.

Τα παραπάνω σκιαγραφούν, θεωρούμε, με σαφήνεια σε ποιούς και ποιές ακριβώς μπορούμε να προτείνουμε χωρίς δισταγμό το Blu-ray του νέου The Lion King για αγορά. Θα είναι η καλύτερη ταινία της Disney στην συλλογή τους; Όχι. Θα τους/τις κάνει να αγαπήσουν εκ νέου το all-time classic του 1994; Όχι. Θα είναι όμως μία από τις πλέον εντυπωσιακές οικογενειακές ταινίες στην συλλογή τους - ειδικά αν αξιοποιούν τηλεοράσεις ή προβολείς αξιώσεων - και μία από εκείνες τις ταινίες που είναι πρακτικά βέβαιο πως θα θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους από καιρό σε καιρό, αν μη τί άλλο για τα... μουσικοχορευτικά. Και... περιμένουμε ή/και απαιτούμε περισσότερη τόλμη στο remake της Mulan την άνοιξη, μαμά Disney!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ