The LEGO Ninjago Movie

Απολαυστική παρωδία, ποιοτική οικιακή μεταφορά

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

Μπορεί η Warner να μην έχει ακόμη καταφέρει να προσφέρει στην Marvel τον... υπερηρωϊκό ανταγωνισμό που όλοι θα θέλαμε με τις περισσότερες ταινίες της, όμως σε μία τουλάχιστον κατηγορία ταινιών "παίζει μόνη της" ακόμη και απέναντι στην Disney: στις υπερηρωϊκές 3D animation, αξιοποιώντας το πολύτιμο brand των LEGO. Ξεκινώντας πέρυσι με το πολύ καλό LEGO Batman και συνεχίζοντας με το Ninjago, η Warner έχει ουσιαστικά δημιουργήσει δική της υποκατηγορία μέσα στην συνολική σειρά των ταινιών LEGO - η πρώτη από αυτές προβλήθηκε το 2014 και η επόμενη θα προβληθεί του χρόνου τέτοιο καιρό - την οποία μπορεί να συνεχίσει για πολύ καιρό αν φροντίσει να κρατήσει την γενική τους ποιότητα στο ίδιο επίπεδο. Μετά από μία θεαματική οικιακή μεταφορά του LEGO Batman, λοιπόν, είναι η σειρά και του LEGO Ninjago να γίνει διαθέσιμο σε Blu-ray και DVD. Η γνώμη μας;

To δεύτερο αυτό φιλμ - που στηρίζεται στην αισθητική των LEGO και στις σύγχρονες τεχνικές φωτορεαλιστικής απεικόνισης προκειμένου να συνθέσει έναν κόσμο στον οποίο οι χαρακτήρες μοιάζουν με ζωντανά Playmobil και το περιβάλλον γύρω τους "χτισμένο σαν με τουβλάκια" - έχει διαφορετική δομή από το LEGO Batman, το οποίο ξεκινούσε με... προαπαιτούμενη από το κοινό γνώση και απλώς τού ζητούσε υπομονή για να διαπιστώσει πώς θα εξελιχθεί ένα ακόμη κυνηγητό ανάμεσα στον Batman και τον Joker. Στο LEGO Ninjago έχουμε την... εμβληματικά κινηματογραφική κακή σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο ως ακρογωνιαίο λίθο και οι σεναριογράφοι στηρίζουν σε αυτήν όχι μόνο πολλά στοιχεία της πλοκής, αλλά και των αστείων σκηνών που φυσικά διανθίζουν και αυτό το φιλμ. Το αποτέλεσμα είναι μία παραγωγή με δικό της στυλ και κάπως λιγότερο προβλέψιμη, έστω κι αν βέβαια δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς τίποτε... επικές ανατροπές στο τέλος!

Όπως και στην περίπτωση του LEGO Batman, έτσι και σε αυτήν του LEGO Ninjago "η μισή ταινία" εντοπίζεται φυσικά στο χιούμορ και δη στο αυτοαναφορικό, αυτοχλευαστικό και απολύτως συνειδητά... κλισέ που χαρακτηρίζει πολλές σκηνές. Πρόκειται από μερικές απόψεις για μία παρωδία των σοβαροφανών ταινιών πολεμικών τεχνών της δεκαετίας του '70 και του '80 (με παραπομπές σε πολλές άλλες ταινίες και άλλων ειδών φυσικά), με την διαφορά πως η ίδια η ταινία γνωρίζει και αποδέχεται το γεγονός. Εννοείται πως παρούσες είναι και ουκ ολίγες καλοφτιαγμένες σκηνές δράσης - και πάλι, ωστόσο, σκηνοθετημένες με τρόπο απολαυστικά υπερβολικό και επιτηδευμένο ώστε να εντυπωσιάζουν χωρίς να... παίρνουν τον εαυτό τους και πολύ στα σοβαρά. Ενίοτε ακριβώς το αντίθετο.

Ως σύνολο, λοιπόν, και πάντοτε κρινόμενο ως "παιδική ταινία και για μεγάλους", το LEGO Ninjago δεν θα μπορούσε να μην είναι ψυχαγωγικό. Είναι και με το παραπάνω - ξεφεύγοντας, μάλιστα, από το ένα και μοναδικό κλισέ που δεν θα αποδεχόμασταν ποτέ ως αυτοαναφορικό: εκείνο των ενίοτε εκνευριστικά κηδεμονικών "διδαγμάτων ζωής" που συχνά συναντά κανείς στις ταινίες της Disney. Και μόνο γι' αυτό, εύσημα από μας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ