Star Wars: The Last Jedi

Επική περιπέτεια far far away, θριαμβευτική μεταφορά σε Blu-ray

Ως παραγωγή το The Last Jedi ήταν τεχνικά προσεγμένο και η Disney, αν μη τί άλλο, έχει φροντίσει ώστε όλη αυτή η δουλειά που έχει γίνει για το σινεμά να "περάσει" αναλλοίωτη και στο οικιακό περιβάλλον. Η έκδοση της ταινίας σε Blu-ray διεκδικεί... ήδη από τον Απρίλιο βραβείο του 2018 για την οπτικοακουστική του μεταφορά στο συγκεκριμένο φορμά: η ταινία αυτή καθ' αυτή καταλαμβάνει έναν δίσκο BD από μόνη της και η κωδικοποίηση της εικόνας είναι εξαιρετική, με συμπαγές κινηματογραφικό κάδρο και απουσία κόκκου σε όλη της σχεδόν την διάρκεια, πολύ υψηλό έως αληθινά εντυπωσιακό επίπεδο λεπτομέρειας σε πάρα πολλές σκηνές, αλλά και άκρως ικανοποιητική απόδοση του μαύρου οπουδήποτε κι αν αυτό έχει σημασία. Τα χρώματα είναι σε άλλες περιπτώσεις λαμπερά και έντονα, σε άλλες προσεκτικά υποτονισμένα, σε ορισμένες άλλες φυσικά και ουδέτερα ώστε να μην τραβούν την προσοχή, σε όλες όμως ακριβώς όπως πρέπει να είναι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παράπονο στον οπτικό τομέα του The Last Jedi σε Blu-ray. Τόσο απλά!

O τομέας του ήχου ακολουθεί αυτόν της εικόνας από πολύ κοντά: οκτακάναλος και ποιότητας DTS Master Audio αποδίδει συναρπαστικά όλα τα εφέ στις μάχες και τις σκηνές δράσης γενικότερα, χωρίς να στερείται διαύγειας στους διαλόγους και φυσικά αναδεικνύοντας την για πολλοστή φορά εξαιρετική μουσική του John Williams. Ίσως θα θέλαμε ο ήχος του The Last Jedi να εκμεταλλευόταν περισσότερο τις χαμηλές συχνότητες, όμως η οξύτητα, η λεπτομέρεια, η κατευθυντικότητα και πειστική παρουσία των άλλων συχνοτήτων αποζημιώνουν και με το παραπάνω. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα extras, τα οποία διατίθενται στο δικό τους δισκάκι Blu-ray και περιλαμβάνουν... όλα τα αναμενόμενα: πολλές "κομμένες σκηνές" (όχι λιγότερες από 14!), ντοκυμαντέρ για το παρασκήνιο της παραγωγής της ταινίας, συνέντευξη του σκηνοθέτη με θέμα την Δύναμη και την μυθολογία των Star Wars γύρω από αυτήν, αλλά και αναλυτική ματιά με σχολιασμό για τις τρεις σημαντικότερες σκηνές δράσης του φιλμ.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί η οικιακή εκδοχή του Star Wars: The Last Jedi σε Blu-ray είναι αυτό ακριβώς που αφενός όφειλε, αφετέρου μπορούσε να είναι στα μάτια των φίλων της θρυλικής κινηματογραφικής σειράς: μία προσεγμένη μεταφορά σε καταναλωτική εκδοχή, υπεράνω κριτικής σε τεχνικό επίπεδο, συνοδευόμενη από αρκετά extras άξια θέασης περισσότερες από μία φορές. Υποψιαζόμαστε πως το αληθινά πιστό κοινό των Star Wars στην χώρα μας έχει ήδη προσθέσει στην συλλογή του την οικιακή έκδοση του The Last Jedi και... αυτό θα ήταν και το σωστό. Όμως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και ως οπτικοακουστική εμπειρία γενικότερη αυτό το Blu-ray τυγχάνει να είναι τόσο καλό, ώστε να προτείνεται χωρίς δισταγμό και στο κοινό εκείνο που δεν εκφράζει απαραίτητα... οπαδικά αισθήματα απέναντι στα Star Wars - με άλλα λόγια το ευρύτερο κινηματογραφικό και συνολικό οικιακό κοινό. Τέτοιες περιπτώσεις ταινιών δεν εμφανίζονται πολλές μέσα σε μια σεζόν. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ