Star Wars: The Force Awakens

Παραγωγή κορυφαία, μεταφορά προσεγμένη, αγορά... must!

Όσον αφορά στην εικόνα, η οικιακή έκδοση του The Force Awakens είναι πραγματικός θρίαμβος για τρεις λόγους: κατορθώνει να διατηρήσει το στυλ και την όψη την κινηματογραφική χωρίς αλλοιώσεις, κατορθώνει να μην δείχνει σε κανένα σημείο "ψηφιακή" (όχι το ευκολότερο πράγμα σήμερα με τόσα εφέ) και παράλληλα κατορθώνει ν' αναδείξει λεπτομέρειες στα πρόσωπα των χαρακτήρων, τις τοποθεσίες, τις συγκρούσεις και οπουδήποτε αλλού, οι οποίες στα σινεμά εν πολλοίς περνούσαν απαρατήρητες. Σε κάποια σημεία η παλέτα της είναι ίσως περισσότερο σκοτεινή απ' ότι θα την θέλαμε, πρόκειται όμως για συνειδητή επιλογή των παραγωγών, την οποία η οικιακή μεταφορά σέβεται απόλυτα. Αν ήταν και διαμορφωμένη σε κάδρο 16:9 εξ αρχής και όχι το κινηματογραφικό 2.40:1, θα ήταν μία από τις πλέον θεαματικές μεταφορές φιλμ για home cinema ανεξαρτήτως είδους.

Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο: μπορεί στην έκδοση Blu-ray να μην φιλοξενείται ο επιπέδου Dolby Atmos (που βέβαια αποδόθηκε μόνο σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες), αλλά ο ποιότητας DTS-HS Master Audio των 7.1 καναλιών είναι συγκλονιστικός. Δυνατός εκεί που πρέπει αλλά πάντοτε υπό έλεγχο, με οξύτητα θαυμαστή σε κάθε εφέ, "κίνηση" πολλών από αυτά μέσα στον χώρο, ποτέ ωστόσο υπερβολικός, ο ήχος αυτός είναι υπόδειγμα όχι μόνο ποιότητας στα επιμέρους στοιχεία του, αλλά και μιξάζ συνολικού. Άριστος και ο διαχωρισμός ανάμεσα στην ομιλία, την μουσική επένδυση και τα εφέ, ακόμη και όταν αυτά αποδίδονται στις χαμηλές συχνότητες. Υποθέτουμε πως σε κάποια απροσδιόριστη χρονική στιγμή στο μέλλον η Disney θα κυκλοφορήσει κάποια έκδοση του The Force Awakens με τον αρχικό ήχο επιπέδου Dolby Atmos - προφανώς όχι πριν ο σχετικός εξοπλισμός αποκτηθεί από αρκετά μεγάλο τμήμα του καταναλωτικού κοινού - αλλά αυτός που προσφέρεται αυτή τη στιγμή από την έκδοση του φιλμ σε Blu-ray είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικός.

Με ένα ολόκληρο δισκάκι αφιερωμένο σε αυτά, άλλωστε, τα extras του νέου Star Wars δεν θα μπορούσαν παρά να είναι εκτενή. Είναι όμως κάτι περισσότερο από αυτό: είναι ποιοτικά προσεγμένα και χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία. Περιλαμβάνουν όλα όσα θα περίμενε κανείς, όπως το καθιερωμένο ντοκυμαντέρ "πίσω από τις κάμερες" με πολλά μυστικά και αξιοσημείωτα που αφορούν στα γυρίσματα αυτά καθ' αυτά (διάρκειας 70 λεπτών μάλιστα) ή το τεχνικό "making of" για την δημιουργία των οπτικών εφέ. Περιλαμβάνουν ωστόσο και περισσότερο ασυνήθιστο υλικό, όπως αυτό που εστιάζει στον σχεδιασμό των εξωγήινων πλασμάτων της ταινίας ή αυτό που αναλύει την δημιουργία της συνοδευτικής μουσικής του The Force Awakens, με σχόλια από τον ίδιο τον John Williams. Μόνη... παραφωνία στα extras αποτελούν πιθανώς οι διεγραμμένες σκηνές, οι οποίες ούτε τεχνικά φροντισμένες είναι, ούτε προσθέτουν κάτι το αξιόλογο στο ήδη υπάρχον υλικό.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η έκδοση του νέου Star Wars σε Blu-ray πετυχαίνει τον σκοπό της: προσφέρει στο κοινό εκείνο που σε γενικές γραμμές δεν αγοράζει ταινίες σε υλική μορφή, αρκετά κίνητρα για να το κάνει. Ως μεταφορά από την κινηματογραφική εμπειρία θέασης στο οικιακό περιβάλλον και τα δικά του δεδομένα είναι σαφώς προσεγμένη: και έξοχο τεχνικό τομέα έχει να επιδείξει, και άφθονα extras. Εκείνοι που εννοούν να μην καταβάλλουν... ευρώ τσακιστό για την διασκέδασή τους με νόμιμο τρόπο πιθανώς δεν θα αλλάξουν γνώμη έτσι "μαγικά" με το Blu-ray του The Force Awakens. Οι καταναλωτές όμως που χωρίς να "χτίζουν" μεγάλες συλλογές, θέλουν να έχουν μερικές καλοδιαλεγμένες, αγαπημένες ταινίες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή σε κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου, μπορούν να αγοράσουν την οικιακή έκδοση του Star Wars χωρίς δεύτερη σκέψη. Η συγκεκριμένη, τουλάχιστον, τιμά το πολύτιμό της όνομα!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ