Star Wars: The Force Awakens

Παραγωγή κορυφαία, μεταφορά προσεγμένη, αγορά... must!

Είδος: Επιστημονικής φαντασίας
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Όπως γνωρίζουν όσοι και όσες αγοράζουν τακτικά - ή ακόμη και όχι τόσο τακτικά - ταινίες σε DVD/Blu-ray για την προσωπική τους οικιακή συλλογή, υπάρχουν κάποιες ταινίες που... "μπαίνουν στη λίστα" των "προς απόκτηση" εξ ορισμού σχεδόν. Το νέο Star Wars, μετά της ένθερμης υποδοχής που έτυχε από κριτικούς και κοινό το χειμώνα (και την αναπόφευκτα πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία του) είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τέτοιας ταινίας. Με αυτό ως δεδομένο "αποστολή" της οικιακής εκδοχή σε DVD/Blu-ray δεν ήταν ποτέ να "πείσει" για την απόκτησή της όσους κι όσες ούτως ή άλλως θα την αγόραζαν, ανεξαρτήτως ποιοτικής ή όχι μεταφοράς. Ήταν να "πείσει" εκείνο το κοινό που δεν συνηθίζει να αγοράζει ταινίες σε οποιαδήποτε μορφή, αυτή τη φορά να το κάνει. Προσφέρει η έκδοση σε Blu-ray, που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό, όλα όσα χρειάζονται για να επιτύχει ακριβώς αυτό;

Ως ταινία αυτή καθ' αυτή το The Force Awakens δικαίως έτυχε τόσο θετικής αντιμετώπισης: ο JJ Abrams κατόρθωσε να προσφέρει ένα ισορροπημένο αμάλγαμα ανάμεσα στις μοντέρνες παραγωγές και εκείνο το χαρακτηριστικό ρετρό ύφος των Star Wars που εκατοντάδες εκατομμύρια θεατών ανακαλούν με νοσταλγία στην παραμικρή ευκαιρία, δημιουργώντας κάτι νέο, αλλά ταυτόχρονα γνώριμο. Σεναριακά δεν είναι κάτι το αξιοσημείωτο, καθώς "δανείζεται" αρκετά στοιχεία από την πρώτη ταινία της σειράς. Όμως οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες (αγαπημένοι παλιοί κι αξιόλογοι καινούργιοι), η συνετή χρήση των οπτικών εφέ, ο καλός ρυθμός και η άκρως αποτελεσματική σε πολλά σημεία σκηνοθεσία τοποθετούν το πιο πρόσφατο Star Wars σε περίοπτη θέση. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που αναγνώρισε και ο Χρήστος Μήτσης στη δική του κριτική το χειμώνα - τα οποία αποδείχθηκαν υπεραρκετά όχι μόνο για το αφοσιωμένο κοινό των Star Wars, αλλά και το ευρύτερο κινηματογραφικό.


Υπό την εποπτεία του Abrams και με την οικονομική στήριξη της Disney, το The Force Awakens δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από μία ταινία κορυφαία στα τεχνικά της στοιχεία. Οποιοσδήποτε όμως το παρακολούθησε στα ελληνικά σινεμά και στο σπίτι του διαθέτει ακόμη και μέσου επιπέδου οπτικοακουστικό εξοπλισμό - πόσο μάλλον υψηλού ή υψηλότατου - θα πρέπει να... προετοιμαστεί ψυχολογικά για το είδος του σοκ που σπάνια παθαίνει κανείς πια με τις σύγχρονες παραγωγές σε Blu-ray. Και, φυσικά, να σπεύσει να αποκτήσει το νέο Star Wars σε αυτήν την μορφή, καθώς είναι υλικό αληθινά demo επιπέδου.

Η ειδική έκδοση του The Force Awakens με την μεταλλική θήκη που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιέχει δύο δίσκους, έναν αφιερωμένο μόνο στην ταινία και έναν στα extras: αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα 40GB από τα 50GB του πρώτου προσφέρουν εικόνα και ήχο σημαντικά υψηλότερο του συνηθισμένου. Πόσο υψηλότερου; Θα χρειαστεί να... υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ